BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Új hatósági jogkör a katasztrófavédelemnél
2017. augusztus 02. 10:25
A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló, valamint a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló kormányrendeleteket módosító júniusi kormányrendelet új szakhatósági jogkörrel ruházta fel a katasztrófavédelmi hatóságot. Az előírások végrehajtásának elősegítése érdekében a hivatásos szervezet útmutatót készített.
2014-ben módosult az egyes köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló uniós irányelv, a tagállamoknak pedig három évük volt arra, hogy mindezt átültessék hazai jogrendjükbe. A határidő lejárt, átalakultak tehát a magyar előírások is. Az irányelvvel összhangban a hazai jogi szabályozás célja, hogy a környezeti hatásvizsgálat térjen ki a nagyobb baleseteknek és/vagy természeti katasztrófáknak való kitettség (sérülékenység és ellenálló képesség) bemutatására is. Az eljárás során tehát be kell mutatni, hogy a telepítési hely milyen külső (természeti katasztrófából, illetve veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetből származó) hatásoknak lehet kitéve, valamint, hogy a megvalósítandó beruházásnak milyen, a várható hatásokkal szembeni ellenálló képességekkel kell rendelkeznie.
 
A katasztrófavédelemnek a szóban forgó szakkérdéseket egy új európai uniós szabályozás eredményeként kell vizsgálnia, korában nem kellett ezen szempontokat szerepeltetni a környezeti hatástanulmányokban.
 
A jogszabályváltozás értelmében elsőfokú szakhatóságként a megyei/fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóságok vesznek részt a környezeti hatásvizsgálati eljárásokban.
 
A szakhatósági eljárás során a katasztrófavédelmi hatóság az ipari baleseti kockázatok tekintetében a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleseteknek való kitettségből eredő potenciális hatásokat vizsgálja, a természeti katasztrófáknak való kitettség tekintetében pedig azt, hogy a kérelem megfelelően tartalmazza-e a telepítési hely környezetében feltárt kockázatokat és azok várható hatásait.
 
A megváltozott jogszabály egy alapjaiban új szakhatósági jogkörrel ruházta fel a katasztrófavédelmet, amely a szervezet eddigi hatásköreitől eltérő szempontok vizsgálatát teszi szükségessé. Tekintettel arra, hogy a vonatkozó jogszabályok szövegezése nem tér ki a konkrét vizsgálati szempontokra és az engedélyezhetőség kritériumaira, a BM OKF elkészített egy, az új katasztrófavédelmi szakhatósági eljárás gyakorlati végrehajtását elősegítő útmutatót.
 
A segédlet a következő linken érhető el:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=seveso_hatosag_index
 
 

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet