BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Ismét ülésezett a Tűzoltóparancsnokok Tanácsa
2017. szeptember 06. 17:25
Szeptember hatodikán tartotta idei második ülését a Tűzoltóparancsnokok Tanácsa. A grémium a többi között foglalkozott a szakterületi gyakorlatokkal, a mezőgazdasági tüzek megelőzésével, valamint műszaki és kommunikációs kérdésekkel is.
Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató köszöntőjét követően először Dobos Gábor tű. alezredes, a központi főügyeleti főosztály helyettes vezetője tartott előadást a műveletirányítás és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok kapcsolatáról. A főosztályvezető-helyettes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői, szolgálatvezetői, főfelügyelői, illetve a megyei igazgatóságok által a tanácsba delegált tűzoltóparancsnokok előtt egyebek mellett az egységes segélyhívószámról, a segélyhívások kezeléséről, valamint a káresetekről szolgáltatandó adatokról beszélt.
 
Ezután dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a tűzoltósági szakterületen végrehajtott ellenőrzések tapasztalatairól tájékoztatta az ülés résztvevőit. Ennek során egyebek mellett szólt a napi gyakorlatok rendszerében végbement változásokról, illetve arról, hogy a napi továbbképzéseket és a tűzoltósági szakterületi gyakorlatokat fejlesztendő milyen eszközbeszerzések várhatóak a jövőben.
 
A sorban harmadik előadást Érces Ferenc tű. ezredes, a tűzmegelőzési főosztály vezetője tartotta, ő a mezőgazdaságot érintő tüzek megelőzéséről adott tájékoztatást. Előadásában beszámolt a tarló- és gabonatüzek számának és kiterjedésének alakulásáról, az alkalmazott megelőzési módszerekről, köztük a hatósági ellenőrzésekről, amelyekből az idén már csaknem nyolcszázat tartottak. A főosztályvezető összességében úgy fogalmazott, hogy míg a mezőgazdasági gépeket érintő, illetve a tarlótüzek száma csökkent, ezzel ellenkező tendencia mutatkozott a lábon álló gabonák esetében.
 
A Gazdasági Ellátó Központnak a katasztrófa-elhárítási logisztika rendszerében elfoglalt helyével, a központ szerepével Veres János tű. alezredes, a GEK logisztikai igazgatóhelyettese foglalkozott. Egyebek mellett a megvalósítás gyakorlati oldalát mutatta be, részletezte, milyen feladatai vannak a Gazdasági Ellátó Központnak normál időszakban és rendkívüli helyzetek esetén, ismertette a logisztikai támogatási rendszer működési modelljét, végül sorra vette a speciális feladatokat.
 
A Tűzoltóparancsnokok Tanácsa előtt Ambrus István tű. alezredes, a műszaki főosztály munkatársa azt vette számba, mely tűzoltótechnikai eszközöket kell, és milyen gyakran felülvizsgálatnak, ellenőrzésnek alávetni. Emellett elmondta azt is, milyen változások, újdonságok adódtak eddig és várhatóak még a Rába R16 gépjárműfecskendő málhafelszerelésében. A többi között elhangzott, a fecskendőkre nagyobb teljesítményű vágóolló, a jelenleginél gazdagabb tudású hőkamera kerül, és frissül a tűzoltástechnika vezérlését és felügyeletét végző CERBERUS rendszer is.
 
A kárhelyszíni kommunikációról, a kárhelyszínen kommunikáló kollégákkal szemben támasztott elvárásokról Hajdu Márton tű. alezredes, a BM OKF szóvivője beszélt. Előadásában elmondta, a szervezet évente nagyjából százhúszezer alkalommal jelenik meg a sajtóban, ezek körülbelül hetven százaléka a káresetekről szóló hír, a maradék részben szervezeti információkkal foglalkoznak a médiumok.
 
A tanács tagjainak minden témát követően lehetőségük volt a párbeszédre, és arra is volt alkalmuk, hogy olyan kérdésekkel forduljanak a főigazgatóság vezetéséhez, amelyek mostanában foglalkoztatják a tűzoltókat. A találkozó zárásakor Góra Zoltán főigazgató továbbra is élénk párbeszédre biztatta a parancsnokokat, mint mondta, az ülések napirendjére a jövőben is olyan kérdések kerülnek, amelyek az adott pillanatban aktuálisak.
 
 
Fotó: Iró Zoltán - RSOE

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet