BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Felkészítésen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok
2017. október 11. 15:15
A megyei főügyeleti osztályvezetők és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok parancsnokainak tartottak továbbképzést október tizenegyedikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A találkozón egyebek mellett a tűzvizsgálatról, a vasúti balesetekről, a mentő tűzvédelem aktualitásairól esett szó, és a résztvevők két áprilisi tűzesetet is részletesen megtárgyaltak.
A továbbképzést dr. Hesz József tű. ezredes, a főigazgatóság főügyeleti főosztályának vezetője nyitotta meg. Mint mondta, a felkészítés napirendjét úgy állították össze, hogy abban mindazok a témák szerepeljenek, amelyek foglalkoztatják a műveleti szolgálatok állományát. Az ezredes szót ejtett arról is, hogy a Katasztrófavédelmi Oktatási Központtal közösen megújították a műveleti szolgálatnál dolgozók képzését, a tavaszi kurzus után már megkezdődött az őszi tanfolyamra való beiskolázás.
 
A találkozó első előadását a tűzvédelmi és kéményseprőipari-szabályozási főosztály munkatársa, Fentor László tű. alezredes, országos tűzvizsgáló tartotta, aki a szakterület aktuális kérdéseit tárta a hallgatóság elé. Egyebek mellett statisztikai adatokat ismertetett, például azt, hogy az év első kilenc hónapjában hatszázharminchat tűzvizsgálati eljárás indult, ezek közül négyszáztíz már befejeződött. Tűzvizsgálat a leggyakrabban, az esetek majdnem felében bűncselekmény gyanúja miatt indul – mondta el az alezredes, nagyjából minden harmadikat pedig szakmai indokok miatt, tapasztalatszerzés céljával indítják el. Fentor László mindezek mellett beszélt a lezárt tűzvizsgálatok eredményéről, az ellenőrzések tapasztalatairól, illetve arról, milyen változásokat hoz a területen a január elsejétől hatályos, az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény. Szabó Attila tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet vezetője az intézmény tevékenységéről beszélt a szakemberek előtt, külön kiemelve a tűzvizsgálattal összefüggő feladatokat.
 
A továbbképzésen szó esett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok ellenőrzése során, illetve e szolgálatok ellenőrzési tevékenységéből nyert tapasztalatokról. A témát Vagner Ferenc tű. alezredes, a mobil ellenőrzési osztály vezetője dolgozta fel. A MÁV-Start Zrt. szakértője, Imre Péter a vasúti balesetek jellemzőiről beszélt, és bemutatta, milyen erők, eszközök állnak ilyen esetre a vasúttársaság rendelkezésére, illetve milyen eljárásokat alkalmaznak az ottani beavatkozók. A főügyeleti osztályvezetők és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok parancsnokai tájékoztatást kaptak a mentő tűzvédelem aktuális kérdéseiről is, emellett Fülep Zoltán tű. ezredestől, a tűzvédelmi főosztály vezetőjétől azt is megtudhatták, milyen tapasztalatokat szereztek az országos tűzoltósági főfelügyelőség szakemberei a gyakorlatok megtartásáról és azok ellenőrzésekor.
 
A résztvevők két esettanulmánnyal is foglalkoztak. Április tizenegyedikén a Bács-Kiskun megyei Ballószög külterületén lévő idősek otthonának tetőszerkezete égett tizenöt-húsz négyzetméteren. A helyszínre a ballószögi önkéntes tűzoltók érkeztek ki elsőként, majd rövid időn belül a kecskeméti és a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók is odaértek, együttes erővel fékezték meg a lángokat, több mint húsz tűzoltó dolgozott a helyszínen. A társhatóságokkal együttműködve összesen hatvanöt, köztük huszonöt mozgásképtelen embert menekítettek ki a tűzzel érintett épületből, őket az épület másik szárnyában helyezték el. A tűzeset során senki nem sérült meg. A mentési és az oltási munkálatokat irányító megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat aznapi parancsnoka, Ormándi Attila tű. alezredes avatta be a részletekbe a jelenlévőket. A másik esettanulmány a szintén áprilisi, huszonötödiki, budaörsi tűzről szólt. A Pest megyei műveleti szolgálat azon a napon szolgálatban lévő parancsnoka, Blaskó István tű. százados beszélt a Vasút utcában lévő, tizenötezer négyzetméteres, raktárakat és irodákat magában foglaló épületkomplexumban keletkezett tűzről. A gyógyszerraktár oltásán csaknem száz tűzoltó dolgozott, összehangolt munkájuknak köszönhetően az épület több mint kétharmada, benne több milliárdos érték menekült meg. A tűzeset során senki nem sérült meg. A lángokat a tűzoltóegységek néhány órán belül elfojtották, az utómunkálatok azonban hosszan elhúzódtak. A tűzoltás ideje alatt a raktár ötszáz méteres körzetében elzárkóztatást rendelt el a Pest megyei igazgatóság, illetve a közelben lévő bevásárlóközpontot megelőzési és biztonsági okokból kiüríttette. Mindkét esetben vizsgálták a tűz keletkezésének körülményeit. 
 

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet