BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
A román fővárosban ülésezett a vegyes bizottság
2017. november 29. 07:58
Kilencedik ülését tartotta a magyar-román katasztrófavédelmi vegyes bizottság november 27-28-án, Bukarestben. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgatót román kollégája, Daniel Marian Dragne ezredes, a Veszélyhelyzet-kezelési Főfelügyelőség főfelügyelője és két helyettese fogadta.
A delegációk Bukarestben, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tanácskoztak. A találkozón a két vezető kölcsönösen tájékoztatta egymást arról, milyen változások mentek végbe országuk katasztrófavédelmének szervezetében és milyen feladatok állnak a testület előtt. A román partnerek élénken érdeklődtek a magyar katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete, valamint az annak kialakításával kapcsolatos tapasztalatok iránt. Jelenleg ugyanis Romániában a kémények ellenőrzését semmi nem szabályozza, de már mutatkozik központi akarat a helyzet megváltoztatására. A vendéglátók egyebek mellett arra is kíváncsiak voltak, milyen rendszerben képzik idehaza a kéményseprőket. A magyar főigazgató elmondta, hogy a hazai szakterület kész átadni az eddig összegyűlt tapasztalatokat.
 
A találkozó további részében a magyar főigazgató megtekintette a román katasztrófavédelemnél újonnan rendszerbe állított berendezéseket, köztük a különböző célra összeállított felszereléseket tartalmazó, így például a műszaki mentéshez, a vízkárelhárításhoz, a logisztikai támogatáshoz málházott konténereket. Góra Zoltánnak bemutatták azt a túlnyomásos kamrát is, amely egyszerre öt embert képes befogadni, és jól alkalmazható füst-, illetve szén-monoxid-mérgezést szenvedett sérültek ellátására, valamint búvárok képzésére. A vendéglátók elmondták még, terveik szerint a kamionra emelhető túlnyomásos kamrát úgy használják majd, hogy több sérült esetén a berendezést küldik a helyszínre, amennyiben azonban egy-két ember szorul ellátásra, abban az esetben a sérülteket viszik helikopterrel a kamra állomáshelyére. A bizottsági ülés programjának befejezéseként a magyar delegáció ellátogatott az úgynevezett Állami Telekommunikációs Szolgálathoz, amely a többi között a 112-es segélyhívószám országos fogadóközpontjának is helyet ad.
 
 
Fotó: Kiss Tamás tű. ezredes - BM OKF

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet