BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Újabb nagy elődre emlékeztek
2017. november 29. 15:21
Szilvay Kornél tűzoltó ezredesre, Budapest egykori tűzoltóparancsnokára, a szárazoltó eljárás kidolgozójára emlékeztek azon a konferencián, amelyet november huszonkilencedikén tartottak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.
A sorrendben második emlékkonferenciát – tavaly dr. vitéz Roncsik Jenő személye állt a középpontban – Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese nyitotta meg. Mint mondta, a rendezvénysorozat célja olyan elhivatott alkotókról megemlékezni, akik sokat tettek a tűzoltókért, a tűzvédelem ügyéért, és tevékenységükkel példát mutattak az utódoknak. A tábornok Szilvay Kornélt a magyar technikatörténet kiemelkedő alakjának nevezte, akinek egyik legnagyobb eredménye, hogy megtörte a víz mint oltóanyag egyeduralmát.
 
Életrajza szerint Szilvay Kornél 1890-ben, Budapesten született, méghozzá egy olyan családba, ahol körülvette a gépek, technikai eszközök iránti érdeklődés. A polgári iskola befejezése után a Budapesti Felsőipariskola gépészeti tagozatán tanult tovább, a tűzoltás tudományával is itt, a diáktűzoltók tanfolyamán ismerkedett meg. 1909-től tagja volt a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, illetve 1908-tól a Schlick-féle Vasöntöde és Gépgyár Rt.  tűzoltóságának. A fővárosi tűzoltóságnál 1914-ben köztűzoltóként, majd tisztigyakornokként kezdte meg a szolgálatot. Szilvay Kornél 1957 nyarán, már nagybetegen, negyvenhárom évnyi szolgálat után került nyugállományba, és ugyanebben az évben, szeptemberben meghalt.
 
A konferencia előadói részletesen ismertették a harminckilenc találmányára szabadalmi oltalmat kapott előd életútját, talán leghíresebb találmányának, a szárazoltásnak a lényegét, az ilyen elven alapuló automatikus oltóberendezések napjainkban történő alkalmazását.
 
A Szilvay Kornélról szóló értekezésekből kiderül, hogy a tűzoltói szakmát korábban is foglalkoztatta az a probléma, hogy nem minden tűz oltható vízzel, ráadásul ez a módszer nem gazdaságos, hiszen csak a felhasznált víz egyharmada szolgál ténylegesen oltásra, a többi beivódik az anyagba, illetve elfolyik, jelentős kárt okozva. Az egykori ezredes magas szintű elméleti felkészültsége és gyakorlati érzéke együttesen járult hozzá a szárazoltógép megalkotásához, amely a zárttéri tüzeket az égés folyamatát megakasztó anyagok (oltógáz, porok stb.) felhasználásával oltja, és ezzel a tűzoltásnál fellépő vízkárok elkerülhetőek.
 
A konferencia során megkoszorúzták Szilvay Kornélnak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon található emléktábláját. Az első koszorút Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes és dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója, a másodikat Szilvay Kornél leszármazottai, a harmadikat pedig a házigazda Varga Ferenc tű. dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató és Petermann József Attila ny. tű. ezredes, a közép-pesti tűzoltási, mentési parancsnokság egykori vezetője helyezte el.
 
A rendezvény résztvevői a tűzoltóság udvarán több bemutatón is megtekinthették, milyen a száraz-, illetve a víztakarékos oltás 2017-ben. A fővárosi tűzoltók egy konténertűz oltása során mutatták be az ultramagas nyomású oltóeszköz működését, emellett a közönség láthatta azt is, hogy az oltóhabbal fedett farakás nem gyullad meg, és azt is megszemlélhették, hogyan olthatóak el a nagykonyhai olajtüzek víz használata nélkül. A találkozó további részében szó esett a víztakarékos oltásról, az ilyen rendszerek előnyeiről és hátrányairól, valamint arról, milyen szerepet játszik az innováció a tűzoltás technikai fejlődésében.
 
A család nevében Kovács Barbara, Szilvay Kornél dédunokája köszönte meg, hogy a szakma konferenciával emlékezett meg a néhai feltalálóról. Bár személyesen már nem ismerhette, tudható, hogy dédnagyapjának az volt a célja, hogy minél több emberen segítsen a találmányaival, egyúttal minél nagyobb biztonságban tudja a kollégáit. A konferencia zárszavát dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő tartotta, majd elismeréseket adott át, és átnyújtotta a család jelenlévő tagjainak a Magyar Nemzeti Bank által 2015-ben kibocsátott Szilvay Kornél Emlékérmét.
 
 

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet