BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Kisebb tüzeket okoztak szilveszterkor a tűzijátékok
2018. január 01. 09:34
Országszerte vezettek kisebb tüzekhez a nem körültekintően használt tűzijátékok szilveszter éjszakáján. Súlyosabb sérülés vagy tűzeset azonban szerencsére nem történt. A tűzoltók tizennégy ilyen esetnél avatkoztak be az év utolsó napján. Tűzesetekhez és balesetekhez is riasztották az egységeket. Súlyosabb közúti baleset az M6-s autópálya Pest megyei szakaszán, valamint a Kemecsét Nyíregyházával összekötő alsóbbrendű úton történt 2017 utolsó napján.
December 31-én, az óév utolsó napján összesen 157 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba országszerte. A 65 tűzesetet és az 58 műszaki mentést összesen 172 hivatásos, 20 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóság, valamint 9 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 32 téves jelzés érkezett az ügyeletekre, 1 bejelentés volt szándékosan megtévesztő.

Lakóépület egyik szobájában keletkezett tűz Fegyverneken, a Deák Ferenc úton. Az oltási munkálatokat végző törökszentmiklósi és a kunhegyesi önkormányzati tűzoltók az épület átvizsgálása közben egy holttestet találtak az ingatlanban.

Lakhatatlanná vált az a hatvan négyzetméter alapterületű ház, amely a késő esti órákban gyulladt ki Gyomaendrőd szélén, a Bánomkerti úton. A teljes egészében égő épület lángjait a szarvasi hivatásos és a helyi önkormányzati tűzoltók oltották el. Mivel az épület lakhatásra már nem alkalmas, ezért a benne élő három embert rokonoknál helyezték el. Az eset során senki nem sérült meg.

Több mint százhatvan ember maradt áram nélkül a Veszprém megyei Kamond településen, ahol villanyoszlopnak hajtott egy személygépkocsi szilveszterről újévre virradó éjszaka. A Petőfi utcában történt baleset során a gépkocsi vezetője nem sérült meg, azonban a villanyoszlop megrongálódott, a vezetékek pedig leszakadtak az oszlopról. A műszaki mentést végző celldömölki önkormányzati, valamint a jánosházai és helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították az autót és biztosították a káreset helyszínét. Az elektromos hálózatban keletkezett károk miatt a település hatvanhét lakóházában szünetel az áramellátás, ez összesen százhatvannégy embert érint.

Teljes egészében égő garázs tüzéhez riasztották a tűzoltókat Decs határába, a decsi szőlőhegy térségébe az év utolsó napján. A lángokat, amelyek az építmény közelében álló tujákat is elérték, a szekszárdi hivatásos tűzoltók fojtották el. Az eset során senki nem sérült meg. Az első helyszíni információk alapján valószínűsítik, hogy tűzijátéknak volt szerepe a tűz keletkezésében.

Három tuja kapott lángra szilveszter délután Kaposváron, az Illyés Gyula utcában. A helyi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal eloltották a még parázsló növényi részeket, az elszenesedett elemeket pedig motoros láncfűrésszel távolították el. Az eset során nem sérült meg senki.

Szintén pirotechnikai eszköztől kaphatott lángra egy tuja Domaszéken szilveszter este. A Klebelsberg utcában található tujasor egyik növénye és egy fűzfa ágai égtek a helyszínen. A helyiek pirotechnikai eszköz észlelése után vették észre a tüzet, amelyet oltani kezdtek. A szegedi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor tűz már nem, csupán izzás volt tapasztalható, ezt megszüntették.

Tűzijáték gyújtott meg ugyancsak egy tuját Szekszárdon, a Kápolna téren az éjjeli órákban. A helyi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a tűz már nem égett, csupán izzás volt tapasztalható, amelyet a raj vízzel megszüntetett. Az eset során senki nem sérült meg. A tüzet a növény környezetében használt tűzijáték okozta.

Tíz darab, sövényként ültetett, kis méretű tuja égett Nagykanizsán, a Bagoly utcában. Mire a helyi hivatásos tűzoltók kiérkeztek, az ott tartózkodók a lángokat már elfojtották. A raj utómunkálatokat végzett, eloltotta a még izzó, parázsló részeket. A növényeket feltehetően tűzijáték gyújtotta meg.

Szintén pirotechnikai eszköztől kapott lángra egy sövény Kaposvárott, a Roboz István utcában. A mintegy nyolc méter hosszan égő sövény tüzét a helyi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt elfojtották. A tulajdonos elmondása szerint ismeretlenek tűzijátékot használtak a közelben, ezt követően észlelte a tüzet. Az eset során senki nem sérült meg.

Ablakkeret gyulladt meg Szombathelyen, a Szűrcsapó utcában szilveszter éjjel. A mintegy két négyzetméternyi területen égő tüzet a helyi hivatásos tűzoltók elfojtották, így az nem terjedt át az érintett lakásra. A raj átszellőztette és átvizsgálta az ingatlant. Az első emeleti lakás ablakkeretét feltételezhetően egy tűzijáték rakétája gyújtotta meg.

Berendezési tárgyak égtek egy többemeletes épület első emeleti lakásának erkélyén Budapest 18. kerületében, a Csontváry Kosztka Tivadar utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt elfojtották a lángokat, a tűz így nem terjedt tovább és nem is sérült meg senki az eset során. A rajok az utómunkálatok során átvizsgálták a tűzeset helyszínét.

Szintén Budapest 18. kerületében, a Korpona utcában gyulladt ki egy családi ház terasza éjfél körül. A teraszon berendezési tárgyak égtek. A fővárosi hivatásos tűzoltók itt is rövid idő alatt elfojtották a lángokat, így a tűz nem terjedt át a ház más részeire. Az eset során senki nem sérült meg.

Tárolási célokra használt épület tetőzete és egyik helyisége gyulladt ki a Heves megyei Poroszlón, a Bajcsy-Zsilinszky úton az esti órákban. A mintegy nyolcvan négyzetméter alapterületű ingatlanban keletkezett lángokat a tiszafüredi és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók határolták körül és fojtották el. A tűzoltói beavatkozás idejére a Bajcsy-Zsilinszky út érintett szakaszát lezárták a forgalom előtt.

Lakóépület egyik helyiségében keletkezett tűz a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron, a Vásárhelyi Pál utcában. A kiskunfélegyházai hivatásos tűzoltók rövid idő alatt elfojtották a lángokat, ezt követően elvégezték a szükséges utómunkálatokat. A rajok ezzel párhuzamosan az épületet is átszellőztették. Az eset során nem sérült meg senki.

Kigyulladt egy körülbelül nyolcvan négyzetméteres, fémszerkezetű, fával borított melléképület Győrött, a Fagyal utcában a délutáni órákban. A győri hivatásos tűzoltók több járművel és vízsugárral vonultak ki. Az épület közelében kis területen az aljnövényzet is lángra kapott, a rajok ezt a tüzet is elfojtották.

Személygépkocsi motorterében keletkezett tűz Budapest 21. kerületében, a Vénusz utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt elfojtották a lángokat, amelyek mást nem veszélyeztettek.

Újév reggelén gyulladt ki egy pékség garázsa és tárolóhelyisége Hatvanban, a Mészáros Lázár úton. A helyiségben berendezési tárgyak égtek. A helyi hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet, amely az épület felső szintjére nem terjedt át. A tűzzel nem érintett területről egy embert kimenekítettek a tűzoltók.

Kisbusz és személyautó karambolozott egymással az M6-s autópálya Budapest felé vezető oldalán, Százhalombatta térségében. A személyautóba két ember beszorult, őket a műszaki mentést végző érdi hivatásos tűzoltók feszítővágóval kiszabadították, majd átadták őket a mentőknek. A rajok áramtalanították az autókat, valamint biztosították a karambol helyszínét. A baleset, amelyben ketten súlyosan, hárman könnyebben megsérültek, akadályozta az érintett sztrádaszakasz forgalmát.

Felborult egy furgon szilveszter napján a Kemecsét Nyíregyházával összekötő alsóbbrendű úton. Az oldalára borult járműbe egy ember beszorult, őt a nyíregyházai hivatásos tűzoltók szabadították ki a mentőkkel közösen. A rajok áramtalanították a gépjárművet. Az érintett útszakaszt a műszaki mentés időtartamára a hatóságok lezárták a forgalom előtt.

Letért a 491-s útról és az árokba borult egy személyautó Győrteleknél, a Tunyogmatolcsra vezető útszakaszon. Az eset során senki nem sérült meg. A műszaki mentést végző mátészalkai hivatásos tűzoltók áramtalanították és kerekeire állították a gépjárművet. Az érintett útszakaszon a műszaki mentés időtartama alatt csak az egyik forgalmi sávban közlekedhettek a járművek

Oszlopnak csapódott egy személygépkocsi Budapesten, az Őrs vezér terén, az éjféli órákban. A jármű egyik kereke kiszakadt az ütközés erejétől és az ott futó villamossínekre került. A műszaki mentést végző fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és biztosították a helyszínt. Az első információk szerint egy ember könnyebben megsérült a balesetben.

Vasúti átjárót biztosító fényjelző készüléknek ütközött egy gépkocsi Hatvannál, a Temető utcai vasúti átjáróban az újév hajnalán. Az eset során senki nem sérült meg, azonban a fényjelző berendezést kidöntötte, a kapcsolószekrényét pedig megrongálta a balesetet szenvedett autó. A műszaki mentést a hatvani hivatásos tűzoltók végezték.

Kerítésnek ütközött és azon fennakadva állt meg egy gépkocsi a főváros 11. kerületében, a Szajol és a Kecskeméti József utca kereszteződésében hétfő reggel. A járműbe senki nem szorult be, azonban az utasok közül egy ember könnyebben megsérült. A műszaki mentést a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték, akik később a forgalmi akadályt is megszüntették.

Letért a 32-s útról, majd az árokban felborult egy gépkocsi. A baleset a Jásztelek és Alattyán közti útszakaszon történt, már az újesztendő reggelén. Az utasok saját erőből hagyták el a járművet. A műszaki mentést végző jászberényi hivatásos tűzoltók kerekeire állították és áramtalanították a gépkocsit.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a helyi hivatásos tűzoltókat a Pacsirta utca egyik lakóépületéhez Tiszafüreden, a délelőtti órákban. A tűzoltók műszere kis koncentrációban kimutatta a veszélyes gázt az ingatlan légterében. A mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával öt embert vittek kórházba megfigyelésre.

Rosszullét, és ehhez kapcsolódóan szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a tűzoltókat Pécsre, a Szabolcsi út egyik lakóépületéhez a késő délutáni órákban. A helyi hivatásos tűzoltók mérőműszere az emberi egészségre káros koncentrációban mutatta ki a veszélyes gázt a lakóingatlan légtérben. A rosszullétre panaszkodó embert a mentők megfigyelésre kórházba szállították.
 

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet