BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Egy nap az erdőtüzek megelőzéséért
2018. március 12. 16:08
Országos konferenciát tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szabadtéri tüzek megelőzésére történő felkészülés aktuális kérdéseiről. A március 12-én megrendezett találkozón a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok tűzoltósági főfelügyelői, hatósági szolgálatvezetői, a honvédség és a nemzeti park igazgatóságok, illetve a nagyobb erdőgazdálkodó szervezetek tűzvédelemmel foglalkozó munkatársai vettek részt.
A konferencián Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese mondott bevezetőt. Elsőként azon szervezetek képviselőihez szólt, amelyeknek szerepe van abban, hogy minél eredményesek legyenek az erdőtüzek megelőzése érdekében tett erőfeszítések. A tábornok szót ejtett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató tevékenységéről, a helikopteres oltáshoz szükséges, országosan összesen 612 vízkivételi pontot tartalmazó térkép elkészítéséről, az európai uniós pályázatokból bővülő eszközparkról, illetve a két éve megalakított, a témában kiemelten jártas szakemberekből álló Országos Erdőtűzoltási Csoportról.
 
A konferencia első előadásában dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő az erdő- és vegetációtüzek tavalyi alakulásáról tájékoztatott. Egyebek mellett beszélt az elmúlt évek tapasztalatairól, bemutatta a bevethető eszközöket, a beavatkozást segítő erdőtérképeket és beszélt a jelentősebb tavalyi esetekről is.
 
Dr. Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságának helyettes vezetője a nap során két előadást is tartott. Az elsőben azt mutatta be, milyen szerepe van az erdészeti igazgatóságnak a szabadtéri tüzek megelőzésében (FireLife), a tűzesetek felszámolásában és a helyreállításban. Elhangzott, a szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százaléka emberi tevékenységre, legtöbbször gondatlanságra vezethető vissza. A szakember részletesen elmondta, melyek azok az okok, amelyek miatt meghosszabbodtak a tűzszezonok, ráadásul több, intenzívebb és nagyobb kiterjedésű, gyorsan terjedő tüzekkel kell számolni. Beszélt arról is, hogy az erdészet egyebek mellett tematikus térképekkel, a tűzterjedés térinformatikai megjelenítésével, speciális meteorológiai adatokkal támogatja a tűzoltást. Második előadásában az igazgatóhelyettes az erdő- és vegetációtüzek megelőzésében alkalmazott kommunikációs eszközökről beszélt, külön kiemelve az egyes célcsoportoknál alkalmazott technikát, majd ismertette a FireLife Erdőtűz-megelőzési Projekt részleteit.
 
A BM OKF tűzmegelőzési főosztályának vezetője, Érces Ferenc tű. ezredes a szabadtéri kockázati helyszínek hatósági ellenőrzéseinek tavalyi tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Az ezredes elmondta, a szakterület konzultációkkal, tájékoztatókkal erősíti a megelőzést, de természetesen továbbra is fontos a hatósági jelenlét, 2017-ben csaknem ötezer helyszínen jártak a szakemberek, ezek során például a közutak és vasúti nyomvonalak melletti területeket, a korábbi tűzesetek helyszíneit is vizsgálták.
 
A délelőtt utolsó előadását Debreceni Péter, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának főerdő-felügyelője tartotta, aki az igazgatósága szabadtéri tüzekkel kapcsolatos tapasztalatairól beszélt. Elhangzott, hogy a tüzek nagyjából fele egy hektárnál kisebb kiterjedésű, és csaknem hatvan százalékuk tavasszal, a kilombosodás előtt keletkezik. A szakember bemutatta az ellenőrzéseket, és szólt a fejlesztési lehetőségekről, így a különböző támogatási, pályázati lehetőségekről is.
 
A konferencia délután a közelmúlt erdő- és szabadtéri tüzeinek különböző szempontú elemzésével folytatódott. Gyapjas János tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese előremutató tendenciaként értékelte azt, hogy tavaly nem hatalmasodtak el az erdőtüzek a megyében, azokat jelentős létszámú önkéntes bevonásával, és a gyakorlott hivatásosok közreműködésével jól felkészült csapat kezelte.
 
Mindezt kiegészítette Antal Zoltán erdőőrzési felügyelő előadása azzal, hogy a hivatásos egységek és a társszervek több közös gyakorlatot is szerveztek, de az adatbázisok egyeztetése és a folyamatos konzultáció is hozzájárul az eredményességhez.
 
Azonnal használható, a beavatkozást és a felkészülést is segítő térképek létrehozását teszi lehetővé az a térinformatikai rendszer, amelynek működéséről dr. László Péter tű. százados, a BM OKF Informatikai Főosztályának munkatársa nyújtott rövid összefoglalót.
 
Beregi Csaba honvéd alezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának osztályvezető-helyettese a szabadtéri tüzek oltásának tapasztalatai kapcsán egyebek mellett megemlítette, hogy a konferencián sokat emlegetett helikopteres tűzoltás, az úgynevezett Bambi bucket alkalmazása külön képzettséget igényel a beavatkozóktól.
 
Barta-Vámos László tű. őrnagy, a BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőségének munkatársa a témát nemzetközi kitekintésben mutatta be. Ismertette, miként koordinálja az unió azokat az emberi és tárgyi erőforrásokat, amelyeket a tagországok ajánlanak fel, és amelyek bevethetők akkor, ha a tűz elleni védekezés meghaladja az érintett ország erőit.
 
A szakmai nap valamennyi előadásának lényegi eleme az együttműködés kérdése volt, így ennek fontosságát hangsúlyozva zárta a konferenciát Bérczi László tű. dandártábornok is.
 
 
Fotó: Baczakó Tamás és Jóri András - BM OKF

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet