BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Osztrák szakemberek a magyar katasztrófavédelemnél
2018. április 06. 13:41
A magyar katasztrófavédelem rendszerével ismerkedett pénteken a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon az az osztrák delegáció, amelynek egyes tagjai korábbi képzések, vagy közös gyakorlatok alkalmával már szerezhettek némi tapasztalatot a szervezetről. A mostani találkozó fókuszában az ügyeleti rendszer állt, a delegáció a tizenharmadik kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokságot is felkereste.
Ismerősként üdvözölte osztrák kollégáit a főigazgatóságon Diriczi Miklós tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ oktatási igazgatóhelyettese. A látogatás barátságos légkörben folytatódott, kifejezett tetszést váltott ki a delegáció tagjai körében az a film, amely pár percbe sűrítve villantotta fel a katasztrófavédelem hétköznapjait. A tanácskozás ezt követően szakmai kérdésekkel folytatódott. Dr. Hesz József tű. ezredes, a központi főügyeleti főosztály vezetője szemléletes előadásban mutatta be, miként is működnek az ügyeletek, milyen összetett gondolkodást igényel egy-egy beavatkozás irányítása. Az ezredes elsősorban azokról az informatikai rendszerekről, fejlesztésekről beszélt, amelyek naprakészen, biztos adatbázisként támogatják a műveletirányítók munkáját.
 
Az osztrák vendégek érdeklődve hallgatták a riasztási rendszer és a műveletirányítás működéséről szóló előadást. A bemutatott térképek és alkalmazások láttán egyértelműen kiderült számukra, hogy a rendszer a legtávolabbi és legkisebb település lakói számára is biztonságot jelent. Az egységes és gyors információáramlás menetének ismertetése után Robert Stocker, az Osztrák Belügyminisztérium Krízis-és Katasztrófakoordinációs Főosztályának vezetője elismerésének adott hangot, majd hazája gyakorlatát mutatta be. A szomszédos országban tartományi szinten történik a segélyhívások fogadása, Burgerlandban két segélyhívó központ üzemel. Alois Kögl, Burgenland tartományi tűzoltószövetségének elnöke hozzátette, több, nagy hagyományokkal rendelkező tűzoltóság működik a szövetségen belül. Végezetül a felek megállapodtak abban, tovább dolgoznak azon, hogy egyszerűsödjön a hívások fogadása, a közös munka és a műveletirányítók közötti kommunikáció.
 
A megbeszélés után a delegáció a BM OKF központi főügyeletére, majd a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság fő- és műveletirányítási ügyeletére látogatott el, és felkereste a tizenharmadik kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokságot is.
 
 
Fotó: Schober Andor - RSOE

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet