BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Megtartotta első féléves találkozóját a Tűzoltóparancsnokok Tanácsa
2018. április 10. 12:40
Összeült április tizedikén a Tűzoltóparancsnokok Tanácsa. A grémium előtt egyebek mellett szó esett a tűzoltói pályázatokról, a napelemparkok tűzvédelmi kérdéseiről, illetve a panaszok, bejelentések témájáról.
A találkozó kezdetén a tűzoltóparancsnokok és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői egyperces néma tiszteletadással adóztak a közelmúltban elhunyt nagykátai tűzoltóparancsnok, Kiss Csaba József tűzoltó alezredes emlékének.
 
Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató köszöntőjét követően az előadások sorát megnyitva dr. Szomolányi Gábor tű. ezredes, az Országos Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Központ vezetője a balesetek, betegségek minősítésének tapasztalatairól értekezett, számos hasznos gyakorlati tanáccsal vértezve fel a parancsnokokat.
 
A vezető főorvost dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő követte, aki az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkormányzati tűzoltóságok idei pályázatáról számolt be. Egyebek mellett beszélt arról, hogy a szakterület arra számít, ötszázötven-ötszázhatvan egyesület nyújtja be pályázatát a határidőig. Az előadásból kiderült, ebben az évben először az önkormányzati tűzoltóságok számára is kiírnak pályázatot, amelynek keretében gépjármű- és tűzoltótechnika-felújításra, védőeszközökre, technikai felszerelésekre szolgáló forrásokhoz juthatnak majd az érdeklődők, egyenként legfeljebb ötmillió forintot kaphatnak. Az aktualitások között a tábornok megemlítette, hogy két hét múlva átadják azokat a felszereléseket, amiket a gyakorlatokhoz szerzett be a katasztrófavédelem, május végén központi felkészítés zajlik majd az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltók számára, június harmadik hetében pedig Budapesten rendezik meg a tűzoltósport-versenyt.
 
A napelemparkok tűzvédelmi kérdéseit Érces Ferenc tű. ezredes, a tűzmegelőzési főosztály vezetője taglalta. A többi között beszélt arról, hogy a nagyjából száznegyven park esetében milyen előírások vonatkoznak a beépített tűzoltóberendezésekre, az oltóvízellátásra, a tűzoltókészülékekre, illetve a közlekedési útvonalakra.
 
A közérdekű bejelentések és panaszok hatósági eljárási kapcsolatairól dr. Márkus Noémi, a vízügyi és vízvédelmi főosztály munkatársa tartott előadást, amelyben nemcsak azt mutatta be, hogy miben tér el egymástól a panasz, a közérdekű bejelentés és a kérelem, hanem beszélt arról is, hogyan kell ezeket a gyakorlatban elintézni.
 
A találkozó végén műszaki kérdések kerültek terítékre: Hrabovszky Pál tű. ezredes, a műszaki főosztály vezetője először a tűzoltólétrák, mászóövek, ereszkedő hevederek és tűzoltókötelek időszakos felülvizsgálatáról értekezett, azután a légzőkészülékekhez használt palacktöltő kompresszorok üzemeltetésének tapasztalatairól számolt be.
 
A Tűzoltóparancsnokok Tanácsa aktuális kérdések felvetésével, konzultációval zárult.
 

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet