BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Vietnami vendégeket fogadott a főigazgatóság
2019. július 29. 15:53
Együttműködési megállapodást írt alá a vietnami és a magyar katasztrófavédelmi delegáció július 29-én, az ázsiai vendégek magyarországi látogatásának első napján. A találkozók sora a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon kezdődött, kedden a Katasztrófavédelmi Oktatási Központba és a kutatóintézetbe, szerdán a BM Heros telephelyére és a Katasztrófavédelem Központi Múzeumába, csütörtökön pedig Somogy megyébe utaznak a vietnami katasztrófavédelmi szervezet vezetői.
„Örömmel és szakmai kíváncsisággal tekintünk a találkozó elé” – ezekkel a szavakkal köszöntötte dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató a vietnami Tűz- és Katasztrófavédelmi Rendőrkapitányság igazgatóhelyettesét és az általa vezetett delegációt hétfőn a főigazgatóságon. Do Minh Dzung vezérőrnagy, Nguyen Huy Lieu ezredes, a Tűzoltási és Mentési Kiképzőközpont vezetője, Tran Tien Minh őrnagy, személyzeti osztályvezető-helyettes, Le Duc Thuan őrnagy, tűzvédelmi főfelügyelő-helyettes és két tolmács kísérte el az egyhetes magyarországi szakmai útra.
 
Góra Zoltán köszöntőjében arról beszélt, hogy a magyar katasztrófavédelem kész fejleszteni a két ország közötti szakmai együttműködést. A főigazgató kijelentette, a távol-keleti kollégák számíthatnak arra, hogy a hazai szakemberek megosztják velük a szervezet kiépítésében szerzett tapasztalatokat úgy a tűz-, mint a polgári védelem, illetve az iparbiztonság területén.
 
A magyar katasztrófavédelem tevékenységéről általánosságban, illetve a tűzvédelem rendszeréről részletesen Barta-Vámos László tű. őrnagy, a tűzoltósági főfelügyelőség megbízott főosztályvezetője beszélt a távol-keleti vendégeknek. Előadásában részletesen bemutatta a Magyarországot veszélyeztető hatásokat, a katasztrófavédelem rendszerét és felépítését, a tűzvédelemmel összefüggő tűzmegelőzési, hatósági, és beavatkozási feladatokat, a tűzoltóságok típusait, a katasztrófavédelmi őrsök, az önkormányzati tűzoltóságok, az önkéntes tűzoltó egyesületek és a létesítményi tűzoltóságok jelentőségét.
 
A polgári védelmi szakterület munkájának fontosabb elemeit Szabó Attila tű. alezredes tárta a külhoni szakemberek elé. Az alezredes a szakterület feladatainak ismertetésén túl az elmúlt időszak emlékezetes beavatkozásait, az azokkal kapcsolatos polgári védelmi teendőket mutatta be. Az alezredes külön fejezetet szentelt annak, hogy a települések katasztrófakockázati besorolása milyen gyakorlat szerint történik Magyarországon.
 
A vietnami rendszer működéséről Do Minh Dzung vezérőrnagy tartott rövid előadást. Kiderült, hogy az ottani rendszer számos hasonlóságot mutat a magyarral. A tábornok beszélt arról is, hogy leginkább az önkéntesek toborzásának módszertana, az önkéntes tűzoltó egyesületek működése érdekli őket, de a hazai kiképzési rendszerrel, illetve a magyar katasztrófavédelem vezetés-irányítási rendszerét érintően is megfogalmazott kérdéseket.
 
A főigazgatóságon tett látogatást együttműködési megállapodás aláírása zárta. A dokumentum egyebek mellett kitér vietnami tűzoltók magyarországi kiképzésére, hogy azután a felkészített kiképzők odahaza átadhassák tudásukat a vietnami tűzoltóknak.
 
A delegáció ezt követően az Országház vendégszeretetét élvezte. A hét folyamán a vietnami vezetők a katasztrófavédelem számos intézményét meglátogatják, ellátogatnak Somogy megyébe is, ahol több kirendeltséget és nevezetességet is felkeresnek. Úti céljuk között szerepel egyebek mellett a Kőröshegyi völgyhíd megtekintése is.

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet