BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Egyhetes képzés a gázüzemű járművekről
2019. november 05. 16:17
Kifejezetten a gázüzemű járművekkel foglalkozik az a november 4-től 8-ig tartó képzés, amelyet a Hungexpo területén rendezett meg az Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség. Az elméleti és gyakorlati tudnivalók gerincét a gázüzemű járművekkel kapcsolatos információk alkotják. Ezen belül a legfrissebb technológiai újítások is napirendre kerülnek, a képzés központjában a tűzesetekkel és műszaki mentésekkel kapcsolatos eljárások állnak.
A képzés második napján Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, tűzoltósági főosztályvezető köszöntötte a résztvevőket. Az ezredes hangsúlyozta, hogy a gázüzemű járművek széleskörű használata ugyan még várat magára Magyarországon, ugyanakkor a tűzoltásvezetőkneknek fel kell készülniük arra, hogy a beavatkozások során ilyen típusú autókkal is találkozhatnak. Az új kihívásokkal nem csak lépést kell tartani, hanem azokra előre fel is kell készülni, mondta az ezredes, aki arra buzdította az állományt, hogy az előadásokat kérdésekkel és saját tapasztalatokkal is gazdagítsák.
 
Zsolnai Péter, az Audi Hungaria Zrt. mérnöke nem csak a sűrített gázzal működő járművek környezetkímélő technológiájáról beszélt, hanem arról is, hogy ezek az autók kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki a levegőbe, mint elektromos társaik. A gázüzemű járművek üzemanyag-vételezésének gondjain vélhetően enyhíteni fog az a program, amely azt tűzte ki célul, hogy Európában ötven kilométerenként elérhető legyen egy-egy töltőállomás, tájékoztatott a mérnök.
 
Csordás János tűzoltó alezredes, Komárom-Esztergom megyei tűzoltósági főfelügyelő előadásában azt hangsúlyozta, hogy már a hívásfogadás első perceiben lényeges információ az, hogy a balesetet szenvedett jármű milyen üzemanyaggal működik. Mint elmondta, a benzin vagy gázolaj paradigmát mára fel kell váltania annak a kérdéssornak, amely kideríti, hogy hibrid, gázzal működő vagy elektromos autó került-e bajba. Az alezredes, minden apró részletet kiemelve, elméletben végigjárta a beavatkozás protokollját, így szót ejtett azokról a különbségekről is, amelyek a járművek eltérő típusaiból adódnak, és amelyek szó szerint életbevágóak a műszaki mentéseknél. Ilyen például a gáztartályok beépítése vagy a belső jelölések elhelyezése.
 
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Urbán Gyula tűzoltó főtörzsőrmester beszélt arról, hogy milyen veszélyek rejlenek a sűrített gázok tárolásának a technológiájában, hangsúlyozta, hogy egy-egy gázüzemű jármű balesetekor szinte két eljárást kell egyszerre végeznie az állománynak, hiszen a mentéssel együtt gázömlésre is készülniük kell a beavatkozóknak.
 
A délelőtti elméleti képzés délután gyakorlati bemutatóval egészült ki. Az egyik csarnokban a mentésirányítók áttanulmányozhatták a gázüzemű járművek működését, megvizsgálták a tartályok elhelyezkedését, elemezték a szerkezeti és technológiai sajátosságokat is.
A képzés első három napján a hivatásos tűzoltók, utolsó két napján pedig az önkormányzati és önkéntes tűzoltók gazdagodhatnak új ismeretekkel és tapasztalatokkal.
 
Fotó: Fekete Patrik RSOE

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet