BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Vissza az alapértelmezett színsémára

Kezdőlap | Linkgyűjtemény | GYIK


Szervezetünk hírei

Nyomtatható változat
Kétszázötven szakember vett részt az országos tűzvédelmi konferencia első napján
2019. november 05. 17:02
Ismét hatalmas érdeklődés övezte a BM OKF és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség által szervezett országos tűzvédelmi konferenciát, amely első napjának fő témája a 2020. január 22-én hatályba lépő, módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat hozta változások bemutatása volt.
A módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) változásait bemutató rendezvényen több mint kétszázötven, tűzmegelőzéssel foglalkozó szakember vett részt Balatonalmádiban. A rendezvény résztvevőit Zellei János, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség alelnöke és Dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese köszöntötte. Tábornok asszony nyitó előadásában a tűzmegelőzés fejlesztését mutatta be, kitérve a tűzvédelmi szabályozás teljes rendszerének megújítására, a hatályos OTSZ új szerkezetére és annak finomhangolására.
 
Érces Ferenc tűzoltó ezredes, a BM OKF Megelőzési és Engedélyezési Szolgálat vezetője az OTSZ finomhangolásáról tartott tájékoztatást. Előadását a tűzbiztonság elemeinek ismertetésével kezdte, kiemelve az arányos, korszerű tűzeseti tapasztalatokat, tudományos eredményeket felhasználó, a változásokhoz igazodó, jól megválasztott alapokon nyugvó, megfelelő szabályozás fontosságát.
 
Péter András tűzoltó alezredes, a Tűzmegelőzési Főosztály vezetője az építményszerkezetek elvárt tűzvédelmi jellemzőit érintő főbb változásokat ismertette. Az előadás során elhangzott, hogy nem csak az F tűzvédelmi osztályú anyagokat, hanem az olyan anyagok beépítését is korlátozza az új szabályozás, amelynek a tűzvédelmi osztályát nem állapították meg (ezek már nem minősülnek automatikusan F tűzvédelmi osztályúnak). Bemutatta az OTSZ szerkezeti követelményeket meghatározó táblázat főbb változásait, használatát, és néhány jelentősebb szerkezetet érintő módosítást. Rámutatott arra, hogy az új szabályozás lehetőséget biztosít a faszerkezetek szélesebb körben történő alkalmazására, továbbá felhívta a figyelmet az egymással összefüggő, a globális merevségét biztosító építményszerkezetek tervezési alapelveinek hangsúlyosabb megfogalmazására.
 
Wagner Károly tűzoltó alezredes, a Tűzmegelőzési Főosztály kiemelt főreferense a tűzveszélyességi osztályba sorolással, a kockázati osztályba sorolással, továbbá a tűzterjedés elleni védelemmel foglalkozott előadásában. Kitért a veszélyes anyagokra vonatkozó európai uniós (CLP szerinti) kategóriák és a tűzveszélyességi osztályok megfeleltetésére, a kockázati osztályt befolyásoló paraméterekkel kapcsolatos változásokra.
 
A következő előadást Szabados László tűzoltó alezredes, a Tűzmegelőzési Főosztály kiemelt főreferense tartotta, aki a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezéseket érintő jogszabályi változásokról adott átfogó képet, valamint előrevetítette a közelmúltban megjelent tűzoltó berendezéses szabványok várható hatásait a hatósági eljárások menete szempontjából.
 
Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, a Tűzvédelmi és Kéményseprő-ipari Szabályozási Főosztály főosztályvezető-helyettese adott tájékoztatást a hő és füst elleni védelemmel, majd a tűzoltó beavatkozási feltételekkel kapcsolatos változásokról. Utalt azokra a szabályozási újdonságokra, amelyek bevezetésével egyes gyakorlati kérdésekre megfelelő válasz született.
 
Ezek után Juhász Attila tűzoltó százados, a Tűzmegelőzési Főosztály kiemelt főelőadója a használati tűzvédelmi szabályokra, az ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartásra és a Tűzvédelmi Műszaki Megfelelési Kézikönyvre vonatkozó jogszabályi előírások finomhangolásait foglalta össze. A hallgatóság megismerhette az elektronikus tűzvédelmi üzemeltetési naplóval kapcsolatos lehetőségeket, illetve a szabadtéri irányított égetésre vonatkozó változásokat.
 
Bárányosné Ábrahám Rita, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának nemrég megválasztott elnöke adott áttekintést a tűzvédelmi tervezési jogosultságokról, a tervdokumentációk tartalmára vonatkozó jogszabályi és kamarai elvárásokról, majd dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke a tűzterjedés elleni védelemről szóló Tűzvédelmi Műszaki Irányelv bővítésének főbb részeit ismertette, részletezve a módosítások szakmai hátterét.
 
A konferencia a második napon szekcióülésekkel folytatódik.
 

Kapcsolódó képek:

Kapcsolat  |   Honlap térkép  |   Jogi nyilatkozat  |   Adatvédelmi irányelvek  |   Technikai ajánlás  |   Impresszum  |   Letöltési segédlet