Veszélyelhárítási gyakorlat a MAL Zrt-ben
2011. június 28. 09:43
A lerakókba június 27-én az érintett települések külterületeiről 1022 köbméternyi szennyezett anyagot, valamint 560 köbméternyi bontási törmeléket szállítottak be. Devecseren eddig összesen 233 ingatlant bontottak le és ezek törmelékét el is szállították a depóba.
A térségben a hétvégén 449 szakember dolgozott 163 munkagéppel. Az érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt, tizenhárom helyen ideiglenes sebességkorlátozás van érvényben.
 
Az ÁNTSZ laboratóriuma és a vízszolgáltató adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható a teljes területen. A szálló por napi átlagkoncentrációja a szakaszos mintavétel alapján Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg.
 
A Torna-patak vizének átlagos pH-értéke a tegnapi nap folyamán 8,01 volt. A patak vizének pH-értékét egy automata – AVITAR – mérőkonténer óránként méri.
 
A devecseri lakóparkban, valamint Somlóvásárhelyen jó ütemben épülnek az új otthonok. A kolontári lakóparkban lévő kész házak mindegyikét birtokba vették tulajdonosaik. Devecseren mind a 87 ház szerkezeti és külső munkálatait befejezték. Tegnap újabb 35 épületben készültek el a belső munkálatokkal. A Somlóvásárhelyen épülő ház belső festési munkálatai is befejeződtek, már a külső tereprendezést végzik.
 
Június 27-én Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter látogatást tett a vörösiszap-katasztrófa helyszínén, az ÚKKK parancsnoka a devecseri művelődési házban tájékoztatta a katasztrófa során kialakult helyzetről, a megtett intézkedésekről, a mentesítési, bontási és újjáépítési munkálatokról, illetve a katasztrófavédelmi szervezet rendszeréről.
 
A mai napon 17 és 18 óra között a MAL Zrt. belső üzemi gyakorlatot tart az új üzemi veszélyelhárítási terv alapján. A gyakorlat során az egyik zsilipnél keletkező, úgynevezett lúgkezelési problémát szimulálnak majd. Az üzem közelében lévő települések polgármestereit értesítették a gyakorlatról.


Kapcsolódó képek:
További képek a galériában
Megosztás