Véget ért a MAL állami felügyelete
2011. július 04. 16:25
Június végével megszűnt a MAL Zrt. állami felügyelete, a céget a továbbiakban a tulajdonosok irányítják. Erről a Miniszterelnökség június 27-én megtartott sajtótájékoztatóján a kormánybiztos számolt be.
Előzmény nélküli volt a MAL állami felügyelet alá vonása, amelynek megkezdésekor 18 felügyelő dolgozott a vállalatnál. A cég tevékenységét valamennyi állami hatóság ellenőrizte, az elvégzett munkáról hetente számolt be a miniszterelnöknek a kormánybiztos.
 
Az elmúlt hónapokban a biztonságot szolgáló intézkedések történtek: kettős gátrendszer épült, amely a térség nyugalmát teljes mértékben biztosítja. A termelést nagyon gyorsan újra kellett indítani, hiszen amellett, hogy a gyár a beszállítókkal együtt 6000 embernek ad munkát, ez a lépés a berendezések állapota miatt sem tűrt halasztást.
 
Az állami felügyelet ideje alatt több technikai újítás történt. Ma már a csurgalékvizek automatikus semlegesítés után kerülnek ki, de ami a legfontosabb, február végén a gyár átállt a száraz technológiára, megkapta az egységes környezethasználati engedélyt, és korszerűbb gyártásfelügyeleti rendszer épült ki. Emellett lezárták és megerősítették a X-es tározót, és stabilizálták a IX-est is. Mindez igen komoly logisztikai, közlekedési és szervezési feladatot jelentett, csak ezeknél 340 ezer köbméter anyagot mozgattak meg 34 ezer tehergépjármű segítségével.
 
A sikeresnek minősíthető állami felügyelet idején több mint 26 folyóméternyi ügyirat keletkezett. Az iratokat a gyárból július 1-jén elhozták, miután június 30-án az állami felügyeletben részt vevő munkatársak befejezték a MAL Zrt-nél tevékenységüket.
 
A kormánybiztosi munka hivatalos átadás-átvétellel, és a kormánybiztos, illetve a MAL Zrt. vezérigazgatójának hivatalos összegző nyilatkozatával zárult.
 
Az állami felügyeletről szóló összefoglaló itt olvasható:

Megosztás