BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Július 15-én a Budavári Palotában alakul meg a HUNOR, Magyarország hivatalos mentőcsapata
2012. június 28. 15:52
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával 2012. július 15-én vasárnap alakul meg Magyarország hivatalos mentőcsapata, a speciális helyzetekben bevethető HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehézkutató-mentő mentőszervezet.
Az újjászervezett katasztrófavédelem 2012 első félévében a polgári védelmi feladatok területén legfőbb prioritásnak a megyei mentőszervezetek megalakítását tekintette. Országos ünnepségsorozat keretében megyénként alakultak mentőszervezetek és tették le a jogszabályban meghatározott polgári védelmi esküt és kapták meg a Magyarország címerével és a katasztrófavédelem emblémájával ékesített csapatzászlót, amelyre a katasztrófavédelem jelmondatát hímezték: „Magyarország szolgálatában a biztonságért”.
 
A megyei önkéntes mentőcsoportok megalakítása mellett a BM OKF folyamatosan dolgozott Magyarország hivatalos mentőcsapatának, vagyis a HUNOR mentőszervezetnek a felkészítésén és nemzetközi minősítésének előkészítésén.
 
Július 15-én, vasárnap 10.00 órakor a Budavári Palota Oroszlános udvarában – ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen frissen végzett rendőr-, tűzoltó- és pénzügyőr tiszteket is felavatták – lesz a HUNOR alapításának ünnepsége. Az ünnepségen Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM OKF főigazgatója fogadja Dr. Pintér Sándor belügyminisztert. A nagyszabású rendezvényen a HUNOR mentőszervezet tagjai a Szent Korona és Magyarország Alaptörvénye előtt tesznek ünnepélyes fogadalmat arra, hogy kiküldetés esetén a világon bárhol részt vesznek a katasztrófák elleni védekezésben.
 
A fogadalomtételt követően Magyarország belügyminisztere csapatzászlót adományoz a HUNOR mentőcsoportnak, ez szimbolizálja a továbbiakban a központi polgári védelmi szervezet egységét. A zászlóadományozás után az érdeklődők tanúi lehetnek a csapatzászló szakrális megáldásának, majd a teljes HUNOR mentőszervezet díszmenetének.
 
Az így megalakult HUNOR mentőszervezet a nemzetközi minősítést követően alkalmas lesz a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, az elsőként beavatkozók megerősítésére. Magyarországon a HUNOR a hivatásos katasztrófavédelemi szerv központi, külföldön pedig Magyarország hivatalos katasztrófavédelmi mentőcsapataként végzi majd tevékenységét. Működését Budapesten három órán belül, vidéken nyolc órán belül, külföldön pedig 48 órán belül képes lesz megkezdeni. A HUNOR feladata a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, szükség szerint elsősegélynyújtás. Földrengés sújtotta területen feladata a műszaki mentés, áldozatok kiemelése, túlélési esélyeik biztosítása. A mentőszervezetbe jelentkezett hivatásos tűzoltók valamennyien sokéves műszaki mentési tapasztalattal, négy-öt speciális szakképzettséggel rendelkeznek, jelentkezésükkel a további képzéseken történő részvételt is vállalták.

Letölthető dokumentum(ok):