BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Sikeres gyakorlatot zárt a HUSZÁR
2017. március 03. 11:56
Sikeres gyakorlatot zárt a HUSZÁR Február huszonhetedike és március másodika között Észtországban járt a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet negyvenkét fős kontingense. A magyar csapat egy képzeletbeli, földrengés és cunami sújtotta országban nyújtott segítséget. Az EU-MODEX gyakorlaton az önkéntesekből és hivatásosokból, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóiból álló csapat sikeresen végrehajtotta a rá kiszabott feladatokat.
A magyar mentőcsapat első teljes műveleti napján, vagyis február huszonnyolcadikán éjszakába nyúlóan folytatta a Faultland-et megrázó 7,2-es földrengés áldozatai, sérültjei utáni kutatást. Este az Alpha alegység egy összedőlt épület garázsából mentett ki egy embert, akire ráomlott az épület. A feladatot az éjszaka folyamán átvette a Béta alegység, a zalai és somogyi csapat a garázsból az első emeletre födémáttöréssel jutott fel. A panelszerkezetű födémet annak vágása előtt alátámasztották, az épület első emeletén pedig először képfelvétel készítésére alkalmas eszközzel ellenőrizték, milyen állapotban van a csapdába esett ember. A bajba került sérültet végül kimentették és átadták az egészségügyi személyzetnek. A következő feladatot az jelentette, hogy a külső falsíkon feljussanak a tetőre. Az alegység a tagok majdnem két évtizedes közös munkájának köszönhetően gyorsan és biztonságosan feljutott a tetőre ahol egy halottat találtak, az áldozatot ferde kötélpályán juttatták le a talajszintre. A lehozatallal egyidejűleg a kutyás egység átvizsgálta a területet, de a négylábú segítők nem jelezték, hogy más ember is lenne a területen. A teendők azonban természetesen még korántsem értek véget, két új felderítendő szektor nyílt meg. Az egyiket a HUSZÁR kutyái átvizsgálták: négy és fél hektáros területről volt szó, ahol csirkekeltető működött, de mert a katasztrófa a munkaidő vége után történt, ember nem tartózkodott ott.
 
A negyedik szektor egyik épületének felderítését már szerdán, a második teljes műveleti napon a Pest megyei és a pécsi kutató-mentők kezdték meg. A téglaépületet előbb kutyával, azután endoszkópos kamerával is átvizsgálták, a kutatások során a pincében egy élő embert találtak. Az ő kimentéséhez korongos roncsvágóval és hidraulikus emelőszerkezettel tiszta vágást (tiszta vágáskor meg kell gátolni, hogy törmelék eshessen az üregbe) hajtottak végre a födémszerkezeten keresztül.
 
Az EU-MODEX gyakorlat szerdai műveleti napján a magyar, osztrák és cseh csapatok összesen tizenhét embert mentettek ki. Folyamatos koordináció mellett a magyar UCC, vagyis kárterületi operatív törzs delegálta a feladatokat. A munkát jelentősen hátráltatta a folyamatosan, nagy intenzitással ömlő eső. A magyaroknak az úgynevezett D szektorban (a katasztrófa által érintett területet a műveletirányítás szektorokra osztja) egy családi ház pincéjébe kellett lehatolni födémáttöréssel, az F szektort a cseh, a G-t az osztrák csapat vizsgálta át. A három területről több élő embert mentettek ki és adtak át a mentőszemélyzetnek. A HUSZAR Alpha alegysége reggel nyolctól délutánig dolgozott. Az általuk kezelt kárterületről egy lábszártöréses sérültet és egy áldozatot szabadítottak ki. Az épület átvizsgálásához kutyák érkeztek a cseh csapattól, a párosok további, feltehetően sérült embereket találtak. Az épületből a mentőcsapatoknak délutánra sikerült őket kimenteniük. A nap folyamán egy lezuhant repülőgéphez is segítséget kértek a LEMA-ból, vagyis helyi veszélyhelyzet-kezelési hatóságtól. Az UCC a területre a magyar K-9-es, azaz a kutyás egységet küldte. A repülőgépről ejtőernyővel kiugrott pilótát a Béta alegység mentette le. Az osztrák egységeket magyar mentőkutyák egészítették ki, míg a csehek is hozzájuk csatlakoztak egy nagyobb feladat elvégzéséhez.
 
A kutató-mentő tevékenység egészen március elsején este hat óráig tartott, a gyakorlat vezetése ekkor vetett véget a munkának. Ezután a nemzeti kontingensek, így a magyarok is részlegesen lebontották táborukat, a megmaradt sátrak csak a szállást biztosították. A magyar csapat eszközeinek kamionra történő felpakolását az osztrák csoport emelő munkagépe segítette. A gyakorlat este közös vacsorával zárult, ennek során lehetőség volt a mentorokkal és az ellenőrökkel történő találkozásra. Pásztor József tű. ezredes, csapatvezető is értékelte a többnapos tevékenységet. Kiemelte a kitartást és a szakmaiságot, amely minden önkéntest jellemzett, hozzátette, a kontingens hivatásos állományú tagjai példamutatással végezték feladatukat, nem egyszer tizenhat-tizennyolc órán át.
 
A HUSZÁR negyvenkét fős csoportja március másodikán, csütörtökön éjszaka érkezett meg Budapestre. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Jackovics Péter tű. ezredes, veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető és dr. Endrődi István tű. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének tanszékvezetője fogadta a hazatérő önkénteseket, köztük a három egyetemi hallgatót.
 
Fotó: HUSZÁR Önkéntes Mentőszervezet és Kovács Norbert tű. százados - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Sikeres gyakorlatot zárt a HUSZÁR Sikeres gyakorlatot zárt a HUSZÁR Sikeres gyakorlatot zárt a HUSZÁR
További képek a galériában