BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Villachban ülésezett a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség
2017. július 17. 12:36
Villachban ülésezett a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség Harminc ország részvételével múlt héten megtartotta idei ülését a CTIF (Nemzetközi Tűzoltó Szövetség) az ausztriai Villachban. Az ülésen a CTIF Magyar Nemzeti Bizottság háromfős küldöttséggel – dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok elnök, dr. Bleszity János nyugalmazott tűzoltó altábornagy alelnök, Potoczky Andrea tűzoltó alezredes titkár – vett részt.
Az ülésen tartott beszámolójában a szövetség elnöke méltatta a szerinte jól működő szakmai bizottságokat és munkacsoportokat.  Sikeres kezdeményezésnek nevezve külön is szólt a CTIF Tűzvizsgálati Munkacsoport május 31. - június 2. között Budapesten megtartott alakuló üléséről. Beszélt arról is, hogy az Orvosi Bizottság ősszel Oroszországban tartja ülést. A CTIF titkársága pedig Stockholmból Ljubljanába költözött, ezzel kívánják emelni a honlap által nyújtott szolgáltatások minőségét. A szlovén alelnök, Milan Dubravac által fejlesztett oldal hamarosan videokonferenciák megtartására is alkalmas lesz.
 
A tagság ezután a működését érintő ügyekben hozott döntéseket: elfogadta a kidolgozott pénzügyi szabályzatot, amely így most már az alapszabálytól és az ügyrendtől függetlenül is változtatható. Az ülésen az is kiderült, hogy Dennis Davis (UK) korábbi CTIF alelnök és a CTIF Európa Bizottság korábbi elnöke projekttanácsadóként fogja tovább szolgálni a szervezetet. A küldöttértekezlet ezzel együtt négy évre újraválasztotta az osztrák alelnököt, Hubert Vettert. Az ülésen Svájc deklarálta, hogy vállalja a kétévente – legközelebb 2019-ben – esedékes CTIF Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltó Verseny megtartását, 2021-ben pedig Szlovénia ad majd otthont a négyévente megrendezendő felnőtt és ifjúsági versenyeknek.
 
A CTIF Önkéntes Tűzoltók Munkacsoportja az elért eredmények miatt bizottságként folytatja tovább a munkáját. A CTIF bizottságok és munkacsoportok éves munkáról szóló beszámolói között kapott szót dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a CTIF Tűzvizsgálati Munkacsoport öt évre megválasztott elnöke, aki röviden tájékoztatta a jelenlévőket a munkacsoport másfél hónapja megtartott megalakulásáról és első üléséről. Magyarország az előadás után a tagságtól és a CTIF vezetőségétől egyaránt pozitív visszajelzéseket kapott.
 
A küldöttértekezleten az utóbbi idő két jelentős tűzesetéről hangzott el előadás. A tanácskozás résztvevői először a Teheránban 2017. január 19-én bekövetkezett esemény körülményeiről hallhattak: egy tizenhét emeletes, fémszerkezetű épületben csaptak fel a lángok. Ezután a júniusban Londonban, a Grenfell toronyházban keletkezett tragikus tűzesetről kaptak tájékoztatást.
 
Fotó: Potoczky Andrea c. tű. alezredes - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Villachban ülésezett a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség Villachban ülésezett a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség Villachban ülésezett a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség