BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Egy történet margójára…
2017. július 28. 14:41
A 444.hu a mai napon közzétett cikkében egy július 24-i, Tuzsér és Komoró között bekövetkezett balesettel és annak körülményeivel foglalkozik. A cikk szerzője írása megjelentetése előtt másfél órával elküldte az esettel kapcsolatos kérdéseit a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivői email-címére. Az a tény, hogy a kérdések megküldése és a cikk megjelenése közt másfél óra sem telt el, erősen kérdésessé teszi, hogy az újságíró választ várt-e egyáltalán kérdéseire. Ha ugyanis az újságírói etika alapjait szem előtt tartva objektív képet kívánt volna olvasói elé tárni, akkor megvárta volna a válaszokat és azokat figyelembe véve írja meg dolgozatát.
Ebben az esetben persze nehezebb lett volna titokzatos esetként, találgatásokra, olykor saját bevallása szerint is pletykákra alapozott cikket kerekíteni egy olyan balesetből, amelyben egy ember életét veszítette, és amelynek kezelésében több hatóság megfeszített munkával, a szükséges szakértelemmel és körültekintéssel végzi a munkáját. Ha az újságíró megvárta volna a katasztrófavédelem válaszát, akkor arról tájékoztatta volna olvasóit, hogy a baleset bekövetkezését követő pár percen belül valamennyi érintett hatóság szakemberei a helyszínen voltak, biztosították a veszélyes anyagot szállító járművet, gondoskodtak a környéken lévők biztonságáról, és minden szükséges lépést megtettek abban a pillanatban, ahogy azt veszélyes anyag jelenlétében, a szakma szabályait betartva lehetőség volt (a holttestet például a veszélyes anyag tűz- és robbanásveszélyessége miatt másnap lehetett biztonságosan kiemelni). Tudósíthatott volna például arról, hogy 740 méteres védőzónát kellett kijelölni ahhoz, hogy a környéken élők biztonságban legyenek, hogy hány szakembernek kellett összehangoltan dolgoznia a siker érdekében, kezdve a közút, a vasút, a rendőrség vagy éppen az önkormányzat részéről. Írhatott volna arról is, hogy milyen helyzet alakult ki és azt hányan és milyen megoldásokkal kezelik, hogy a helyben élők és dolgozók miféle tájékoztatást kaptak, vagyis hogy mindenki pontosan tudja, a munkálatok biztonságos elvégzése érdekében kijelölt biztonsági zónán belül mennyire kockázatos és megfeszített munka zajlik. Mindezen valós információktól a 444.hu megfosztotta olvasóit.
 
Sajnálattal vesszük tehát, hogy az újságíró nem ezt az utat választotta, vagyis nem tájékoztatta olvasóit teljeskörűen és objektíven arról, mi zajlik egy olyan összetett beavatkozás során, mint a cikkben hivatkozott eset. A Tuzsérhoz közel bekövetkezett balesetben ugyanis egy 22 tonnányi veszélyes anyagot (etilén-oxidot) szállító jármű borult árokba, amelynek műszaki mentése még a gyakorlott szakemberek számára is kihívás. A katasztrófavédelem beavatkozó állománya a szállítmányozó cég szakembereivel együtt a legteljesebb körültekintéssel végezte és végzi még jelenleg is a munkáját. Érthetetlen tehát az az eljárás, amelynek „eredményeként” egy, a lakosság bizalmának megingatására alkalmas újságcikk született meg.
 
Természetesen ahogyan eddig, úgy a továbbiakban is állunk valamennyi kérdés elé, hiszen célunk éppen az, hogy az állampolgárok valamennyi őket érintő ügyben megfelelő tájékoztatást kapjanak.