BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Egy újabb év telt el…
2017. október 04. 11:19
Egy újabb év telt el… Pontosan hét éve ezen a napon, október negyedikén következett be Magyarország történetének legnagyobb ökológiai katasztrófája, a vörösiszapömlés. Pontosan hét éve történt, hogy a MAL Zrt. zagytározójának sérülése következtében kiömlő iszap gyakorlatilag elsöpörte az útjában fekvő Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt
Október negyedike, tizenkét óra tizenöt perc: ekkor szakadt át a Magyar Alumínium-termelő és Kereskedelmi Zrt. X. zagytározójának észak-nyugati sarka, amelynek következtében több mint egymillió köbméternyi lúgos, erősen maró hatású anyag került a környezetbe, elöntve Kolontárt, illetve Devecser és Somlóvásárhely egyes részeit. A mentés és a helyreállítási munkálatok során százötvenhárom hivatásos és önkéntes tűzoltó, valamint polgári védelmi szakember dolgozott a katasztrófa sújtotta területen, mindannyian bátorságról és hősiességről tettek tanúbizonyságot, hiszen fáradtságot nem ismerve vettek részt a károk felszámolásán. A szerencsétlenségben tíz ember életét veszítette, több mint kétszázan megsérültek, köztük tizenhárom beavatkozó tűzoltó.
 
A katasztrófát egy több hónapos helyreállítási időszak követte, amelynek során védőgátak épültek a tározók és Kolontár között, és ami legalább ennyire fontos, újrakezdték az életüket a térségben élők. A három leginkább érintett település, Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely szinte teljesen újjáépült. A régi, sok esetben lakhatatlan ingatlanokat elbontották és az otthon nélkül maradt családok állami segítséggel új házhoz jutottak. A korábban elöntött területek nagy részét pedig értékesítették és jelenleg ipari célokra használják.
 
Fotó: H. Szabó Sándor - MTI / Páros György / Schober Andor - RSOE

Kapcsolódó képek:
Egy újabb év telt el… Egy újabb év telt el… Egy újabb év telt el…
További képek a galériában