BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Országos továbbképzésen a polgári védelmi főfelügyelők
2017. október 05. 17:41
Országos továbbképzésen a polgári védelmi főfelügyelők A kétnapos szakmai munkaértekezleten a főfelügyelők áttekintették a polgári védelmi szakterület aktuális kérdéseit, különös tekintettel az elmúlt időszak kiemelt eseményeire és az előttük álló feladatokra. Az értekezlet célja emellett az volt, hogy a főfelügyelők módszertani támogatást kapjanak a rendkívüli téli időjárás következményeinek és a vizek kártétele elleni védekezés egységes kezeléséhez. Az október 4-5. között megtartott továbbképzésre az árvízzel veszélyeztetett térség egyik központjában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregdarócon került sor.
A továbbképzést dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, valamint Varga Béla tű. ezredes, a házigazda Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi igazgató nyitotta meg. Ezt követően a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóhelyettes, Nagy József tű. ezredes tartott előadást a téli időjárási helyzetekre és azok következményeinek kezelésére történő felkészülésről.
 
A BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának vezetője, Jackovics Péter tű. ezredes a katasztrófavédelmi operatív munkaszervek működéséről, ezek téli rendkívüli időjárási helyzetekben betöltött koordinációs szerepéről tájékoztatta a polgári védelmi főfelügyelőket.
 
Az értekezlet következő részében a magyar közúthálózat téli üzemeltetési rendjét Csapó László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója mutatta be. Matyi István r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője pedig a téli időjárási helyzetek kezelésével kapcsolatos rendőrségi feladatokat vázolta fel a résztvevők előtt. Az előadások sorát Zabb Nándor tű. alezredes, Zala megyei és Poór Balázs tű. alezredes, Vas megyei polgári védelmi főfelügyelő folytatta, ők az extrém időjárás okozta katasztrófák nyomán kialakult helyzetek kezelésének tapasztalatait ismertették.
 
Az előadássorozat, valamint az azt követő konzultáció után a főfelügyelők gyakorlati foglalkozáson vettek részt a Szamos-Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározónál, ahol a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa adott nekik tájékoztatást.
 
A munkaértekezlet második napja Jackovics Péter előadásával indult, aki a gyakorlatok értékelésének módszertanát osztotta meg hallgatóságával, majd a főfelügyelők gyakorlati foglalkozás keretében a gyakorlatok értékelésének módszerét ismerhették meg. Ezt követően Szarka Zsolt tű. alezredes az önkéntes mentőszervezetek fejlesztéséről beszélt, majd Vízi Ottó tű. alezredes, Veszprém megyei polgári védelmi főfelügyelő egy nemrégiben bekövetkezett pétfürdői esemény polgári védelmi tapasztalatait dolgozta fel. Pintér Attila tű. alezredes, a BM OKF Tervezési És Védelmi Igazgatási Főosztályának helyettes vezetője az országos gyakorlatok tervezésével kapcsolatos feladatokat, valamint a vis maior eljárással összefüggő ismereteket adta át a jelenlévőknek, valamint ezek mellett beszélt a kockázatelemzés és -értékelés adta lehetőségekről, a szakterületet érintő uniós pályázatról, és nem utolsósorban a Polgári védelmi adatnyilvántartó rendszer fejlesztési irányairól. Borsod-Abaúj-Zemplén megye polgári védelmi főfelügyelője, Tóth Dezső tű. alezredes előadásában a júniusi jégkár kezelése során szerzett tapasztalatokat járta körbe, Czirok István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság árvízvédelmi munkatársa pedig az önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek árvízi védekezésre történő felkészítését érintő ismereteket osztotta meg a főfelügyelőkkel.
 
A szakmai munkaértekezleten dr. habil. Endrődi István tű. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszékének vezetője, valamint a BM OKF Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportja vezetője, Zalasch Zsolt tű. alezredes is jelen volt.
 
 
 
Fotó: Gyenge László tű. alezredes - Szabolcs-Szatmár-Bereg MKI

Kapcsolódó képek:
Országos továbbképzésen a polgári védelmi főfelügyelők Országos továbbképzésen a polgári védelmi főfelügyelők Országos továbbképzésen a polgári védelmi főfelügyelők
További képek a galériában