BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Konferencia az információtechnológiáról
2017. november 08. 21:16
Konferencia az információtechnológiáról Hetedik alkalommal szervezte meg a Belügyi Tudományos Tanács tematikus, nemzetközi tudományos-szakmai konferenciáját, amely a biztonságpolitika különböző kihívásait vizsgálja. A rendezvényt november 8-án és 9-én a fővárosi Duna Palotában tartják.
A „Digitális környezetünk fenyegetettsége a mindennapokban” elnevezésű, plenáris és szekcióülések keretében megtartott konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) magyarországi kampányának záróeseménye, de egyúttal a Magyar Tudomány Ünnepe 2017 rendezvénysorozat belügyi fejezetének nyitóeseménye is.
 
A konferencia megnyitóján Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány és dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a kibertér „határtalanságát”, a fenyegetettség jellegének változásait, és a felkészülés jelentőségét hangsúlyozta.
 
A délelőtti szekcióban prof. dr. Gáspár Péter, az MTA levelező tagja az önvezető járművek biztonsági kérdéseiről tartott előadást. Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára, valamint Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára az „okos város” fejlesztések lehetőségeiről tájékoztatta a résztvevőket.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese, dr. Mógor Judit tűzoltó ezredes a „Kiberbiztonság és katasztrófavédelem” című prezentációjában a Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiában foglaltak alapján bemutatta a katasztrófavédelem feladatrendszerében jelentkező információ- és hálózatbiztonsági feladatokat. Az ezredes kitért azon nemzetközi szervezetek megállapításaira is, amelyek szerint az informatikai és kommunikációs hálózatok minden tagja - legyen az nemzetközi, állami vagy civil szereplő - potenciális áldozata lehet a kibertérből érkező rosszindulatú támadásoknak, a kibertámadásoknak komoly nemzetbiztonsági, gazdasági, illetve a társadalom mindennapi életére is veszélyt jelentő következményei lehetnek. Beszélt továbbá arról is, hogy a veszélyek kivédése a kibertérbe kapcsolódó nemzetközi és nemzetállami, valamint egyéni felhasználói szinten is feladatot jelent a szereplők számára. A főigazgató-helyettes előadásában rámutatott az iparbiztonság és az információbiztonsági feladatok összefüggéseire, majd a jövőbeli kihívások között kiemelte a hálózati és információs rendszerek biztonságáról szóló irányelv, vagyis az úgynevezett NIS irányelv átültetését. Az ezredes bemutatta a BM OKF feladatait, a létfontosságú rendszerek és létesítmények ágazatait, valamint a kritikus infrastruktúrák védelmével összefüggő hatósági és információbiztonsági feladatrendszert is, továbbá a közeljövő feladatairól is szólt.
 
Dr. György István, Budapest főváros kormánymegbízottja az állampolgárok elektronikus ügyintézésében történt jelentős előrehaladásról, míg Kaszás Zoltán, a T-System Magyarország Zrt. vezérigazgatója a T-Systems kiberbiztonsági központjáról tartott előadást.
 
A konferencia első napjának délutáni előadásai az informatikai biztonsági és kiberbiztonsági kihívásokat taglalták, mesterséges intelligenciával, pénzforgalmi digitális átállással, valamint a légiforgalmi irányítással kapcsolatos kiberbiztonsági témákat dolgozták fel.
 
A konferencia második napja tematikus szekcióülésekkel folytatódik, amelyeken a BM OKF további munkatársai tartanak előadásokat a katasztrófavédelem incidenskezeléseiről. Az előadásokon a megyei iparbiztonsági főfelügyelők is részt vesznek.
Fotó: BVOP

Kapcsolódó képek:
Konferencia az információtechnológiáról Konferencia az információtechnológiáról Konferencia az információtechnológiáról
További képek a galériában