BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Szakmai látogatás Prágában
2018. március 07. 13:28
Szakmai látogatás Prágában A Nemzetközi Tűzoltószövetség (CTIF) keretén belül tavaly nyáron megalapított tűzvizsgálati munkacsoport magyar és cseh szakemberei tanácskoztak március első két napján Prágában. A találkozón a munkacsoport működéséről és szakmai lehetőségeiről is szó esett.
A szakmai úttal is egybekötött tanácskozásra érkezett magyar delegációt, azaz dr. Bérczi László tű. dandártábornokot, országos tűzoltósági főfelügyelőt, a munkabizottság elnökét, Kiss Tamás tű. ezredest, a nemzetközi főosztály vezetőjét, a munkacsoport titkárát, valamint Szilcsanov Zoltán tű. századost Radek Kislinger ezredes, a munkabizottság alelnöke és Jakub Skoda alezredes, a Cseh Tűzoltási és Mentési Főigazgatóság tűzvizsgáló munkatársa fogadta. A tanácskozáson részt vett Daniel Miklós ezredes, megelőzésért és polgári veszélyhelyzeti felkészülésért felelős főigazgató-helyettes is, aki nagyon fontosnak nevezte a munkacsoport létrejöttét és számos ötlettel, javaslattal élt annak működését illetően.
 
A tanácskozás témája a munkacsoport tevékenysége köré csoportosult, a tapasztalatok szerint ugyanis a tűzvizsgálat eredményei számos CTIF-tagországban nem, vagy kevéssé jelennek meg. Azt, hogy erre van igény, jól mutatja, hogy több tagország érdeklődött már az esettanulmányok és más tapasztalatok iránt. A cseh kollégák is úgy fogalmaztak, hogy óriási lehetőség rejlik a munkacsoportban, hiszen jó példákkal, esettanulmányokkal, a jogszabályi keretek részletesebb bemutatásával fel lehet hívni a figyelmet a tűzvizsgálat fontosságára és fejlesztésére.
 
A tanácskozáson szóba került azon országok – például a cseh és a magyar – oktatási rendszere, amelyekben magas szintű tűzvizsgálati képzés folyik. Mindezeken túl jelentős esetek bemutatását is tervbe vette a munkacsoport.
 
A találkozó résztvevői megtekintették a magyar főfelügyelőség által elkészített logót, valamint úgy döntöttek, vitára bocsátják a munkacsoportban azt az ötletet, hogy mindenhol legyen egy tűzvizsgálói minimál-felszerelés. A cseh kollégák egy ingyenes tűzvizsgálói telefonos alkalmazást mutattak be, amelyben sok más mellett megtalálhatók a tűzvizsgálók munkáját elősegítő jelenségek és nyomok ismertető jelei. Az applikáció ezen kívül tartalmazza a veszélyes anyagok azonosítására vonatkozó ismereteket is. Az alkalmazásba húsz-harminc esettanulmányt is feltöltöttek, amelyek nagyban segítik a tűzvizsgálók felkészülését és munkáját.
 
A megbeszélésen szó esett arról is, hogy a munkacsoporton belüli kapcsolattartásra és a szakmai anyagok megosztására egy internetes felület készül, amelynek kialakítását a cseh kollégák vállalták, és várhatóan a következő, júniusi munkacsoportülésen be is mutatják.
 
A tanácskozás után a magyar szakemberek megtekinthették a Központi Műveleti és Információs Központot. Nem egyszerű hívásfogadó központ, hanem éppen az ilyen központok munkáját támogatja, például egy több társszervet érintő káreseménynél, vagy veszélyhelyzet esetén. A delegáció megtekintette a cseh operatív törzset és a vele egy helyiségben található műveleti központot, valamint láthatták a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ cseh megfelelőjét is. Ezek természetesen nemzetközi kapcsolattartó pontok is határokon átnyúló katasztrófák esetén.
 
A magyar vendégek a program zárásaként ellátogattak egy tűzoltóságra, ahol a tűzvizsgálati szervezeti egység osztályával és a tűzvizsgálói szer málhájával is megismerkedtek.
 
Fotó: Jakub Skoda alez. és Szilcsanov Zoltán tű. szds. - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Szakmai látogatás Prágában Szakmai látogatás Prágában Szakmai látogatás Prágában
További képek a galériában