BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Felkészülés és terepmunka a szerbiai gyakorlaton
2018. október 10. 07:35
Felkészülés és terepmunka a szerbiai gyakorlaton A Szerbiában október 7. és 12-e között zajló NATO katasztrófakövetkezmény-kezelési terepgyakorlat második napja biztonsági tájékoztatóval kezdődött, majd egy baleseti szimulációval és a terepen végzendő munkára való felkészüléssel folytatódott. A gyakorlaton Magyarországot képviselő HUNOR mentőszervezetet délután ötkor riasztották, feladatuk az volt, hogy más országok csapataival együtt eltűnt személyek után kutassanak. A háromórás munka bemelegítésnek számított, a nemzetközi csapatokra még nagyon kemény feladatok várnak.
A délelőtti biztonsági tájékoztatón a HUNOR csapatvezetője, biztonsági tisztje és összekötő tisztje vett részt. Az értekezleten áttekintették a mentőcsapatoknak a településen, vagyis a tábor és a kárterület között történő mozgását, valamint a kárhelyszíni munkával kapcsolatos tudnivalókat. A csapat összekötő tisztje a Helyszíni Műveleti Koordinációs Központ (OSOCC) értekezletén, a csapatvezető pedig virtuális baleseti szimuláción vett részt. A szimuláció egy Romániából érkezett mozgó vezetési ponton, komoly informatikai támogatás mellett zajlott.
 
Kedden kora délután a HUNOR megkezdte a felkészülést a terepen rájuk váró munkára. A hosszú órákon át készenlétben álló csapatot végül délután öt óra után riasztották a két kilométerre fekvő, korábbi kerámiagyár területére. A helyszínen görög, macedón, spanyol, pakisztáni és ukrán mentőerőkkel közösen eltűnt emberek felkutatása volt a feladatuk. Míg az alegységek felkészültek a feladatra, a csapatvezető eligazítást kapott a feltételezett helyzetről. A magyar csapatra végül egy körülbelül kétezer négyzetméter alapterületű csarnoképület átvizsgálása jutott, két sérültet és négy halottat találtak meg.
 
Mint kiderült, az este fél nyolcig tartó gyakorlatot a szervezők bemelegítésnek szánták, ahogy fogalmaztak, céljuk az volt, hogy a különböző országokból érkezett mentőerők összekovácsolódjanak a munka során, hiszen szerdán rendkívül komoly fizikai és pszichés igénybevétellel járó feladatok várnak rájuk.
 
 
Fotó: HUNOR Hivatásos Mentőszervezet

Kapcsolódó képek:
Felkészülés és terepmunka a szerbiai gyakorlaton Felkészülés és terepmunka a szerbiai gyakorlaton Felkészülés és terepmunka a szerbiai gyakorlaton
További képek a galériában