BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
A világ legnívósabb kötéltechnikai versenyére készül a HUNOR
2019. február 14. 07:39
A világ legnívósabb kötéltechnikai versenyére készül a HUNOR A HUNOR kötéltechnikai egysége a Grimpday-re, a világ legnagyobb alpintechnikai versenyére történő felkészülése újabb állomásán, az Óbudai Hajógyári-szigetre vezető K-hídon rendkívül nehéz feladatokat gyakorolt az elmúlt napokban.
A felvázolt szituáció szerint egy a hídpálya alján, a vízfelület fölött dolgozó munkás olyan sérülést szenvedett, hogy saját alpintechnikai eszközeivel nem tudott a híd alól önerejéből kijönni. Mivel teljesen szabálytalan módon egyedül végezte a munkát, kénytelen volt telefonon segítséget kérni. Az ilyen helyzetben szükséges mentést a HUNOR szakemberei három alkalommal is elvégezték. Ugyan nem kellett hordágyba helyezni a mentésre szoruló embert, de így is megmutatkozott, hogy az éleken felfekvő köteleket nagyon nehéz hatékony módon megóvni. A komoly technikai kihívást jelentő feladat végrehajtása során további nehezítő körülmény volt a csapat számára, hogy úgy kellett gyorsan egymás keze alá dolgozni, hogy mindeközben ne akadályozzák egymást. A munka során bebizonyosodott, hogy egy sérült peremen át történő biztonságos és kíméletes átemeléséhez feltétlenül szükséges négy ember, ha a perem fölött nincsenek használható rögzítési pontok.
 
A felkészülési gyakorlat második feladata egy hordágyban fekvő sérült hídpálya alatti átjuttatása volt vízfelszíni vagy vízparti segítség nélkül. A híd két oldalán eresztő és húzórendszereket kellett kiépíteni, a kötél indító és fogadó rendszerek közötti átjuttatása a teljes csapatot igénybe vette. Akrobatikus ügyességre volt szükség, több módszert is kipróbáltak annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik fogás a leghatékonyabb. Végül a dobózsinór bizonyult a legjobb eszköznek. A hordágyat mindvégig egy kötéltechnikai mentő szakember kísérte, ami viszont azt jelentette, hogy két ember súlyát kellett a csapatoknak mozgatniuk. A gyakorlás fontosságát mutatta, hogy a feladat másodszori végrehajtásakor a hordágy indításától a megérkezésig az első próbálkozás során eltelt idő egyharmadára volt csupán szükség. 
 
A HUNOR-tagok a biztonság érdekében duplázott rendszereket kezeltek, ami nagy koncentrációt és hozzáértést követelt meg mindenkitől. A mostanihoz hasonló mentéseknél ugyanis nem csupán a biztosítás, a zuhanás megelőzése a rendszerek feladata, hanem akkor is késedelem nélkül kell a mentést végrehajtani, amikor az első rendszer rögzítési pontja sérül vagy kiszakad.
 
A felkészülés mostani szakasza megmutatta, hogy egy ilyen feladattal megbízott mentőcsapat legalább hat, jól képzett szakemberrel teljes. A Grimpday viszont öt versenyzőre korlátozza a csapattagok számát, nem véletlenül számít ez a verseny a világ egyik legnagyobb kihívásának a kötéltechnikai mentés területén.
Fotó: HUNOR Hivatásos mentőszervezet

Kapcsolódó képek:
A világ legnívósabb kötéltechnikai versenyére készül a HUNOR A világ legnívósabb kötéltechnikai versenyére készül a HUNOR A világ legnívósabb kötéltechnikai versenyére készül a HUNOR
További képek a galériában