BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szervezetünk hírei
Új gyártócsarnokból új járművek
2019. október 07. 15:03
Új gyártócsarnokból új járművek Október hetedikén átadták a BM HEROS Zrt. új, nagyjából 1,4 milliárd forintból megépített gyártócsarnokát. A létesítmény egyebek mellett az Országos Mentőszolgálat számára készülő mentőautók gyártására is szolgál – a rendezvényen a mentőszolgálat főigazgatója tizenöt járművet át is vehetett a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától.
A rendezvényen részt vett dr. Kontrát Károly, a belügyminiszter helyettese, dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató. Az ünnepségen ott voltak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat és a BM HEROS vezetői, a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, képviseltette magát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, illetve a többi rendvédelmi szervezet, és megjelentek a HEROS, illetve a kivitelező cég képviselői is.
 
A Himnusz elhangzását követően a résztvevők először egy rövidfilmet tekintettek meg, amely néhány percben összefoglalta az építkezés nagyjából egy évének történéseit, az első földmunkáktól kezdve egészen a gyártócsarnok befejezéséig.
 
Magáról a létesítményről dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató osztott meg részleteket a hallgatósággal. Elhangzott, hogy a HEROS új csarnoka háromezer négyzetméteres, 1,4 milliárd forintból épült fel, és egyszerre tíz nagy és hat közepes méretű jármű szerelhető össze benne. Három beállóhely mindkét irányba rendelkezik kihajtási lehetőséggel, így a járművek át tudnak haladni az üzemen, ami a gyártástechnológiai megoldásokat nagyban segíti. A kilencméteres belmagasságnak köszönhetően az épület teljes hosszában daruzható. A tábornok emlékeztetett arra, hogy az Országos Mentőszolgálat az elmúlt két évben két pályázatot is kiírt mentőautók beszerzésére, a járműpark korszerűsítésére. A pályázatot a BM HEROS Zrt. leányvállalata nyerte meg, ennek eredményeképpen 2017 óta már háromszáztíz új mentőautót szerelt össze, az idei pályázat pedig újabb százhatvan járműről szól, amelyeket – 2020 márciusáig – szintén a BM HEROS Logisztikai Ellátó Központ Kft. szerel össze. A főigazgató bejelentette, hogy a rendezvény keretében tizenöt, Mercedes alvázra épített mentőautót vehet át a mentőszolgálat, egyben részletezte a járművek műszaki jellemzőit, képességeit.
 
Ezután dr. Kontrát Károly, a belügyminiszter helyettese, parlamenti államtitkár emelkedett szólásra. Kijelentette, Magyarországon a biztonság a legfontosabb közösségi érték, így volt ez eddig is, és így lesz a jövőben is, ám mindezért sokat is kell tenni. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány minden támogatást megad a biztonságot erősítő beruházásokhoz. A miniszterhelyettes fontos pillanatnak nevezte a gyártócsarnok átadását, hiszen ahogy hangsúlyozta, az emberek biztonságáért felelős szervezeteket, szolgálatokat megfelelő eszközökkel kell ellátni, és végső soron ez a létesítmény is azt a célt szolgálja, hogy mindenkihez időben odaérjen a segítség. Köszöntője végén az államtitkár köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen szerepet vállalnak az emberek biztonságának megteremtésében.
 
A beszédek után Kontrát Károly és Góra Zoltán átvágta a gyártócsarnok átadását jelképező nemzeti színű szalagot. Ezután a miniszterhelyettes egy indítókulcsot adott át dr. Csató Gábornak, a mentőszolgálat vezetőjének, szimbolizálandó azt a tizenöt új járművet, amelyek a mai naptól a mentőknél teljesítenek szolgálatot.
 
Mindezek után a jelenlévő vendégek megtekintették magát a gyártóüzemet, és testközelből megismerkedtek az új járművekkel. Rajnai Attila, a BM HEROS Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a cég feladatai az elmúlt években megszaporodtak, egyre többfajta járművet gyárt, így kevés volt az eddigi kapacitás, eljött az ideje a fejlesztésnek. Emlékeztetett arra, hogy csaknem pontosan egy éve, 2018. október tizenkettedikén, zöldmezős beruházásként kezdődött az építkezés, amelynek eredménye a most átadott, a mai kor követelményeinek megfelelő üzem.
Fotó: Szőke Péter BM OKF

Kapcsolódó képek:
Új gyártócsarnokból új járművek Új gyártócsarnokból új járművek Új gyártócsarnokból új járművek
További képek a galériában