BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Egy somogyi balesetben két, egy fővárosi tűzben egy ember halt meg vasárnap

2017. október 16. 09:18

Árokba csapódott egy autó tegnap este a Somogy megyei Szőlősgyörök és Lengyeltóti között. A jármű mindkét utasa a helyszínen belehalt sérüléseibe. Budapesten, a Hűvösvölgyi útnál egy konténer gyulladt ki, egy ember ki tudott menekülni, egy másik azonban életét vesztette a tűzben.

Tegnap összesen 146 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. Az 53 tűzesetet és a 48 műszaki mentést összesen 179 hivatásos, 13 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóság, valamint 11 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 42 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Lesodródott az úttestről és az út menti árokba csapódott egy autó vasárnap este Somogy megyében, a Szőlősgyörök és Lengyeltóti közötti úton. A balesethez a balatonboglári önkormányzati tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és elvégezték a műszaki mentést. Az autóban két ember utazott, a balesetben mindketten olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen életüket vesztették.
 
Villamos és személygépkocsi ütközött össze tegnap délután Miskolcon, az Árpád úton. A balesethez a helyi hivatásos tűzoltók vonultak. Az egység áramtalanította a karambolban érintett járműveket, a mentők három embert kórházba szállítottak.
 
Vasárnap este egymásba rohant két személyautó a 76-os főút Zalaegerszeg és Alsónemesapáti közötti szakaszán. Az ütközés következtében az egyik jármű az út menti árokba hajtott. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a gépkocsikat. A műszaki mentés idejére a főút érintett szakaszát félpályán lezárták. A balesetben két ember sérült meg.
 
Két személykocsi ütközött össze a Mikosszéplak és Csehimindszent közötti úton tegnap délután. A balesetben ketten megsérültek, őket a mentők kórházba szállították. A balesethez a vasvári önkormányzati és a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók vonultak. A rajok áramtalanították a járműveket, azt követően felitatták az úttestre folyt hűtőfolyadékot, végül megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Traktor és személykocsi karambolozott tegnap este Berettyóújfalu közelében, a 42-es főúton. A mezőgazdasági vontatóra permetező volt szerelve, de annak tartálya üres volt. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók feszültségmentesítették a járműveket, majd a rendőrség kérésére megvilágították az érintett útszakaszt a helyszínelés idejére. A traktor vezetője nem sérült meg, de az autóban utazó két embert a mentők kórházba szállították.
 
Lesodródott az úttestről, fának csapódott és a tetejére borult egy személygépkocsi vasárnap délben a 4-es főúton, a 303-as kilométernél, Nyírtass közelében. A balesetben a jármű vezetője megsérült. A kisvárdai hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, majd visszaállították a kerekeire.
 
Árokba hajtott egy autó vasárnap este a 441-es főút 20-as kilométerénél, Nagykőrös közelében. A kocsiban egyedül a sofőr utazott, aki a roncsba szorult. A nagykőrösi önkormányzati és a ceglédi hivatásos tűzoltók két feszítővágó segítségével szabadították ki a járműbe szorult embert, azután átadták a mentőknek. A sofőr könnyű sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították. A tűzoltók áramtalanították, átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.
 
Motorkerékpárossal ütközött egy gépkocsi tegnap kora délután a főváros tizenegyedik kerületében, az Egér és a Péterhegyi út találkozásánál. Az ütközés következtében a motorkerékpár egy út menti oszlopnak csapódott. A tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Összeütközött egy terepjáró és egy személyautó tegnap késő délután Békés megyében, a 44-es főút csabacsűdi szakaszán. Az ütközés következtében a személykocsi a tetejére borulva állt meg. A balesethez a szarvasi hivatásos egységek egy fecskendővel vonultak és áramtalanították a járműveket, valamint a kerekeire állították az autót. A balesetben egy ember könnyű sérülést szenvedett, őt a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen ellátták. A műszaki mentés ideje alatt félpályán lezárták az érintett útszakaszt.
 
Lesodródott az útról, majd felborult egy személyautó hétfőre virradóra Leányfalun, a Móricz Zsigmond úton. A szentendrei hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, megszüntették az olajfolyást, és a helyszínelést követően a kerekeire állították a roncsot. Az autóban csak a sofőr utazott, aki könnyű sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították.
 
Összeütközött két autó tegnap délután a Józsefvárosban, a Baross téren. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen ellátták.
 
Egymásba hajtott két személygépkocsi tegnap este a főváros kilencedik kerületében. A Soroksári út és a Haller utca kereszteződésében történt balesetnél a hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.
 
Árokba sodródott vasárnap este egy személyautó a 3-as főút Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán, Halmajon. Az encsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a kocsit és megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben nem sérült meg senki.
 
Tegnap egy bonyhádi hipermarket mosdójában az ajtó alatt akart kimászni egy tíz év körüli kislány, de beszorult oda. A bonyhádi hivatásos és önkéntes tűzoltók siettek a gyermek segítségére: feszítővassal megemelték az ajtót, így szabadítva ki alóla a gyermeket, akinek az ijedtségen kívül más baja nem esett.
 
Kigyulladt egy lakásnak használt konténer vasárnap hajnalban Budapesten, a második kerületi Hűvösvölgyi út melletti területen. A tüzet a fővárosi hivatásos tűzoltók oltották el. A lángoló konténerből egy embernek sikerült kimenekülnie, meg is sérült, egy másik ember azonban bent rekedt a konténerben, rajta sajnos már nem lehetett segítni, a helyszínen életét vesztette. A tűz keletkezési okát a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági eljárás keretében vizsgálja.
 
Teljes terjedelmében égett egy hatvan négyzetméteres pajta tegnap, a kora esti órákban Tatárszentgyörgyön, a Kossuth utcában. A dabasi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, azután átvizsgálták az épületet. A tűz a melléképületről nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt.
 
Kigyulladt egy tizenkét négyzetméteres melléképület Balatonalmádiban, a Taksony utcában. A balatonfűzfői hivatásos tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat, amelyek így nem terjedtek át a közeli családi házra. Az épületből két sértetlen gázpalackot is kivittek a tűzoltók. A tűzesettel összefüggésben sérülés nem történt.
 
Vasárnap délután lángba borult egy körülbelül huszonöt négyzetméteres melléképület Beleznán, a Kossuth Lajos utcájában. A tüzet a nagykanizsai hivatásos tűzoltók oltották el, és át is szellőztették az épületet. A tűzesetben nem sérült meg senki.
 
Villanyóraszekrényből terjedt tovább a tűz egy jánoshidai házban vasárnap hajnalban. A Rákóczi Ferenc úton a tűz átterjedt a villanyóraszekrény mögötti helyiségben tárolt, mintegy két köbméternyi fűrészporra. A jászberényi hivatásos tűzoltók szüntették meg az izzást, a fűrészport az udvarra hordták, és az egész épületet átvizsgálták. További, tűzre utaló nyomot nem találtak.
 
Kigyulladt egy személyautó motor- és utastere vasárnap délután az M7-es autópálya 24-es kilométerénél, Tárnok közelében. A gépkocsiban ketten utaztak, ők időben, sérülések nélkül elhagyták az égő járművet. Az érdi hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, és visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket.
 
Személyautó műszerfala füstölt Szombathelyen, a Csaba utcában vasárnap a délelőtti órákban. A tüzet a jármű tulajdonosa még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltotta. A szombathelyi egység áramtalanította a kocsit, majd átvizsgálta azt. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Több szabadtéri tűzesethez is riasztották vasárnap a tűzoltókat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Öt hektáron égett a nádas délután a 41-es számú főút mellett, Apagy külterületén. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók egy vízzel, valamint kéziszerszámok és munkagép segítségével oltották el a lángokat. Szintén délután mezőgazdasági, vágástéri hulladék kapott lángra a 491-es út mellett, Fehérgyarmat közelében. A város hivatásos tűzoltói megakadályozták, hogy a lángok továbbterjedjenek. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.
 
Jászszentlászló külterületén több hektáron, foltokban izzott, füstölt a nyárfaerdő aljnövényzete vasárnap reggel. A kiskunfélegyházi, a kisteleki és a kiskunhalasi hivatásos, valamint a kiskunmajsai önkéntes tűzoltók az izzó részeket több vízsugárral, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal eloltották, munkájukat erőgép segítette. Délután Foktőn egy nagyjából ötven négyzetméteres nádkupac égett. A kalocsai hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat.
 
Aljnövényzet kapott lángra Túrkeve külterületén vasárnap délután. A tűz a Túrkeddi út közelében égett, mintegy ötszáz négyzetméteren. A helyi önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók oltották el, a tűz nem okozott kárt. Szintén délután a levágott és sorokba rendezett nád gyulladt meg Kenderes külterületén, a 34-es út Fegyvernek és Kunhegyes közötti szakasza mellett. A tűz mintegy háromhektárnyi területet érintett, több helyen foltokban égett. A kisújszállási és a kunhegyesi önkormányzati, valamint a karcagi hivatásos tűzoltók több oldalról is megkezdték a tűz körülhatárolását, majd erőgépeket is be kellett vetni az összehordott nád széthúzásához. Vízzel és kéziszerszámokkal oltottak, így sikerült megakadályozni, hogy a tűz továbbterjedjen. Ingatlanban nem esett kár, senki sem sérült meg. 
 
Bozótos gyulladt ki vasárnap késő délután Székesfehérváron. A palotavárosi tavaknál körülbelül nyolcvan négyzetméteren égett le az aljnövényzet, és egy hajléktalanok által használt sátor is megsemmisült. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fékezték meg. A tűzben senki nem sérült meg.
 
A pannonhalmi hivatásos és a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltókat vasárnap délután Láziba, a Dózsa György utca végéhez riasztották, ahol kisebb területen égett a vasúti töltés közelében a száraz fű és az aljnövényzet. A tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat.
 
Összehordott hulladék égett néhány négyzetméteren Szombathelyen, a Termelők útján vasárnap délelőtt. A tűzben nem sérült meg senki. A szombathelyi hivatásos tűzoltók eloltották az izzó részeket, a lángok nem terjedtek át a növényzetre.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében vasárnap tizenhárom felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során öt szabálytalanságot a szakemberek, nem követte ezeket szankció.
 
Vasárnap harmincnyolc vasúti járművet vontak kontroll alá, közülük tizenöt tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, az ellenőrök egy szabálytalanságra bukkantak. A katasztrófavédelem tegnap hét vízi járművet ellenőrzött, közülük négy tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) alá, szabálytalanságra nem derült fény.