BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Úttesten átvonuló őzcsorda okozott balesetet Barcsnál

2018. március 23. 10:00

Bika esett bele egy aknába Nyíradonyban, egy nagy méretű fa pedig rádőlt egy csongrádi tanyára. A tűzoltók közreműködésének köszönhetően mindkét eset szerencsésen végződött. Kevésbé szerencsés volt viszont azoknak a napja, akik közúti balesetet szenvedtek csütörtökön.

Tegnap összesen 191 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 60 tűzesetet és a 80 műszaki mentést összesen 212 hivatásos, 22 önkormányzati és 5 létesítményi tűzoltóság, valamint 6 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 45 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Két személyautó ütközött össze csütörtökön reggel a 611-es út 3-as kilométerénél, Dombóvár és Kaposszekcső között. A két autóban összesen öten utaztak, közülük ketten súlyos sérüléseket szenvedtek, őket a mentősök kórházba szállították. A járműveket a dombóvári hivatásos tűzoltók áramtalanították.
 
Rövid időn belül egymás után két baleset is történt a tegnap délutáni csúcsforgalomban Székesfehérváron. A Balatoni úton két személyautó és egy mikrobusz ütközött össze. Az egyik autó vezetője könnyebben sérült. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították, majd félrehúzták a járműveket egy közeli parkolóba. Az egység éppen befejezte a műszaki mentést, amikor pár méterrel távolabb három autó karambolozott. A mentők négy embert szállítottak kórházba. A tűzoltók itt is áramtalanítottak.
 
Lesodródott az úttestről és egy út menti fának csapódott csütörtökön este egy személyautó Heves megyében, a 24-es főút recski szakaszán. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói áramtalanították az autót, majd feszítővágóval bontották meg a roncsot, amelyből három sérültet mentettek ki, és átadtak a mentőknek.
 
Személyautó és kisteherautó ütközött össze csütörtökön délután a 84-es főút Sárvárt elkerülő szakaszán. A teherautóban ketten utaztak, míg a személyautóban egy ember tartózkodott, mindhárman megsérültek. A teherautó az oldalára dőlve állt meg, a személyautó vezetője beszorult a járműbe. A sárvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd feszítővágóval kivágták a személyautó tetejét, és kiemelték az autó sofőrjét, akit mentőhelikopter szállított el. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől.
 
Három autó ütközött össze csütörtökön délután Budapest kilencedik kerületében, Ferencvárosban, a Vaskapu utcában. A balesethez a főváros hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A karambolban három ember sérült meg, közöttük egy gyermek is volt, őket a mentőszolgálat szakemberei látták el.
 
Összeütközött egy kisbusz és egy kisteherautó csütörtök délután Budapest tizenharmadik kerületében, a Vizafogó utca és a Cserhalom utca kereszteződésében. A balesethez a főváros hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesetben három ember megsérült, ezért őket a mentők ellátták.
 
Két autó ütközött össze Szolnok-Szandaszőlősön, a Kiss János utca és Kassák Lajos utca kereszteződésében tegnap délután. Az egyik kocsi az oldalára borult, a benne ülő ember könnyebb sérüléseket szenvedett. A másik autó vezetőjét ugyancsak könnyebb sérülésekkel látták el a mentők. A szolnoki hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, valamint felitatták az úttestre kifolyt motorolajat.
 
Egy teherautó, egy autóbusz, egy furgon és egy személyautó ütközött össze csütörtökön reggel Győrben, a Fehérvári úti felüljárón. A balesetben további két jármű is érintett volt, ezek is károsodtak. A távolsági autóbuszon hatvanöten utaztak, közülük nem sérült meg senki. A személyautóban egy ember könnyebben megsérült, a furgonban ülő ember viszont beszorult a roncsok közé. Őt a győri hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadították ki, de nem szenvedett sérüléseket. A műszaki mentés alatt a forgalom egy sávra szűkült le.
 
Összeütközött két személyautó csütörtök délután Budapest nyolcadik kerületében, a Frangepán utca és a Hajdú utca kereszteződésében. A főváros hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket és megszüntették a forgalmi akadályt. Egy ember megsérült, őt a mentők ellátták.
 
Két autó ütközött össze csütörtökön délután Rakamazon, a Kossuth utcában. Az ütközés következtében az egyik kocsi kitört egy telefonoszlopot. A nyíregyházi hivatásos és a rakamazi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember sérült meg.
 
Úttesten átvonuló őzek miatt ütközött össze három jármű csütörtökön reggel a 68-as főúton, Barcs és Somogytarnóca között. Két teherautó és egy kisteherautó karambolozott, az ütközés következtében az egyik teherautó árokba hajtott. A balesetben senki nem sérült meg. A barcsi hivatásos tűzoltók félpályás útzár mellett vontatták ki az árokból a bajbajutott teherautót. A járművek üzemképesek maradtak, a mentés után el tudták hagyni a helyszínt.
 
Letért az útról, majd egy három méter mély árokba borult egy tartályt szállító kamion csütörtökön délután Rönökön, az Alkotmány úton. A járműben csak a kamion vezetője utazott, aki nem sérült meg a balesetben. A kamionnak nem volt rakománya, a járművet a sofőr áramtalanította. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs és a rönöki önkéntes kamion által felszakított szalagkorlátot motoros roncsvágó segítségével távolították el. A jármű elszállításáról kamionmentő gondoskodott.
 
Lángra kapott csütörtök délelőtt egy személyautó Pilisjászfalun. A kocsi egy családi ház mellett állt üresen, amikor kigyulladt, sérülés nem történt. A nyergesújfalui hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, a lángok nem terjedtek át a motorházból az utastérre.
 
Kigyulladt egy személyautó műszerfala csütörtökön este Tyukodon, az Árpád utca egyik lakóházának az udvarán. Az ott lakók egy kézi tűzoltó készülékkel oltották el a lángokat. A helyi önkéntes tűzoltók az izzó, parázsló részeket is eltávolították, majd áramtalanították a járművet. Sérülés nem történt.
 
Egy személyautó motortere gyulladt csütörtökön délután a 74-es főúton, Bak térségében. A tüzet egy arra haladó jármű vezetője kézi tűzoltó készülékkel kezdte oltani, majd a kiérkező zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vízzel fejezték be a munkálatokat. Sérülés nem történt.
 
Kigyulladt egy rakomány nélküli teherautó csütörtökön este Kecskemét külterületén. A kecskeméti hivatásos tűzoltók vízzel oltották el a tüzet, majd visszahűtötték és átvizsgálták a járművet. Sérülés nem volt.
 
Kigyulladt egy családi ház szobája csütörtökön este Taron, a Dankó úton. A tizenhat négyzetméter alapterületű szoba és a tető egy része égett. A pásztói és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, majd átvizsgálták az épületet. A tűzben nem sérült meg senki, de a ház lakhatatlanná vált, ezért a benne élő héttagú család ideiglenesen rokonokhoz költözött.
 
Kiégett egy családi ház körülbelül negyven négyzetméteres melléképülete csütörtökön Budapest huszadik kerületében, az Átlós utcában. A lángokat a fővárosi hivatásos tűzoltók fékezték meg, sérülés nem történt.
 
Teljes egészében égett egy hetven négyzetméteres családi ház csütörtökön este Halásztelken, a Gesztenyefa utcában. A tűzoltók kiérkezése előtt az épületben két gázpalack robbant fel, de nem sérült meg senki. A szigetszentmiklósi hivatásos és a délegyházi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat, majd átvizsgálták a házat. Az egységek még két gázpalackot hoztak ki az ingatlanból, ezeket vízzel hűtötték vissza.
 
Teljes terjedelmében égett egy lakóház megközelítőleg százhúsz négyzetméteres melléképülete csütörtökön délelőtt Jakabszálláson, a Béke utcában. A kecskeméti és a kiskunfélegyházi hivatásos, valamint az orgoványi önkéntes tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A munkálatokat a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A melléképületben felhalmozott fenyőtoboz, valamint bútor égett, a tűzben senki nem sérült meg.
 
Vaskúton, a Tavasz utcában keletkezett tűz csütörtökön délelőtt. Egy körülbelül huszonöt négyzetméter alapterületű, a főépülettel egybeépített garázs és a benne álló személyautó égett. A tüzet a bajai hivatásos tűzoltók oltották el, a lángok nem terjedtek tovább a főépületre. A lakó átmenetileg rokonokhoz költözött.
 
Mintegy két hektáron égett a száraz fű, valamint a nádas csütörtökön délután a Veszprém megyei Ősi település közelében. A pétfürdői hivatásos, valamint a polgárdi önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal és vízzel körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. A lángok a települést nem veszélyeztették, sérülés nem történt.
 
Kigyulladt egy tizenöt négyzetméteres garázs és egy melléképület tetőszerkezete csütörtök délután Gödön, a Rába utcában. A váci hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, és megakadályozták a tűz továbbterjedését. Az egységek az épületből két gázpalackot is kihoztak, ezek nem sérültek meg.
 
Kigyulladt egy körülbelül négy négyzetméter alapterületű melléképület csütörtök délután Budapest huszonkettedik kerületében, a Mintakert utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltó rövid időn belül eloltották a lángokat. Nem sérült meg senki.
 
Gyökerestől kifordult a földből egy nagy méretű fa csütörtökön délután egy csongrádi tanyán. A fa törzse az épületre dőlt, a lakók a katasztrófavédelem segítségét kérték. A csongrádi és a hódmezővásárhelyi tűzoltók lefűrészelték az épületet veszélyeztető ágakat, majd a fatörzset is eltávolították. Sérülés nem történt.
 
Két és fél mázsás bika esett egy aknába esett tegnap délután Nyíradonyban, a Rákóczi utcában. A nyíradonyi hivatásos tűzoltók a helyiekkel közösen mentették ki az állatot. Kötél és heveder segítségével emelték ki az aknából. A bikának nem lett baja.
 
Tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön háromszáztizenhat felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százhatvankét szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök egy hatósági felhívást adtak ki és egy bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap összesen nyolcvanhat ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei tegnap tíz üzemazonosítást hajtottak végre, szabálytalanságot nem tártak fel, három veszélyes ipari üzemben hatósági ellenőrzést tartottak, mindent rendben találtak. Egy üzemben supervisori ellenőrzés volt, egy helyen pedig egyéb típusú ellenőrzés zajlott, mindent rendben találtak.
 
Tegnap közúton száznyolc járművet ellenőriztek, huszonnyolc tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, nem tártak fel szabálytalanságot. ADR-telephelyi ellenőrzést tizenhat helyen tartottak, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap kétszázhatvanöt vasúti járművet vontak kontroll alá, közülük hetvennyolc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, az ellenőrök nem tártak fel szabálytalanságot. Egy RID-telephelyi ellenőrzés volt csütörtökön, nem tártak fel szabálytalanságot. A katasztrófavédelem csütörtökön négy vízi járművet ellenőrzött, kettő az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap egy légi járművet ellenőriztek a szakemberek, az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.