BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Kiegyensúlyozottan telt a pünkösdhétfő

2018. május 22. 09:07

Csaknem ugyanannyi tűzesethez hívták tegnap az ország tűzoltóit, mint ahány műszaki mentéshez. Számos karambol történt, Vas megyében, Szombathely és Balogunyom között négyen sérültek meg, amikor egy álló kocsinak hajtott egy személyautó a 86-os főúton. Két embert vittek kórházba Magyarlakról, ott egy jármű lesodródott az útról és árokba csapódott. Pest megyében több szabadtéri tűznél is beavatkoztak a tűzoltók, Farmosnál, Ráckevén és Gyúrón is oltották az összehordott hulladékot, vágástéri hulladékot, aljnövényzetet.

Tegnap összesen 161 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 63 tűzesetet és a 61 műszaki mentést összesen 205 hivatásos, 16 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 17 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 37 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Út szélén álló gépjárműnek ütközött egy személyautó a 86-os főút Szombathely és Balogunyom közötti szakaszán hétfőn hajnalban. Az ütközést követően az autók az út melletti árokba csapódva álltak meg. A balesetben négyen megsérültek, őket a mentők kórházba szállították. A balesethez a szombathelyi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek áramtalanították az ütközés során összeroncsolódott járműveket, valamint segítséget nyújtottak a sérültek mozgatásában a mentőszolgálat szakembereinek. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták a forgalom elől.
 
Összeütközött két autó kedden kora reggel a 21-es főút Hatvan irányába vezető oldalán, a csécsei elágazó közelében. A pásztói hivatásos tűzoltók kiérkezéséig egy arra közlekedő szabadnapos tűzoltó áramtalanította a két kocsit, majd a pásztói egység a helyszínt biztosította. A balesetben hárman megsérültek, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére a főút érintett szakaszát lezárták, a forgalmat elterelték.
 
Elhagyta az úttestet, majd az árokba csapódva állt meg egy személyautó Magyarlakon, a Kossuth Lajos utcában hétfőn, az esti órákban. A járműben ketten utaztak, a balesetben mindkét ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították. A körmendi és a szentgotthárdi hivatásos, valamint a magyarlaki önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek áramtalanították az autót, majd kerekeire állították a járművet.
 
Szalagkorlátnak ütközött, majd árokba borult egy kisbusz tegnap reggel az M1-es autópálya 105-ös kilométerénél, a Budapest felé vezető oldalon, Nagyszentjános térségében. A balesethez a győri hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járművet. A mentők két embert könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak.
 
Két személyautó karambolozott Szekszárdon, a Damjanich és a Zrínyi utca kereszteződésében hétfő délelőtt. Az egyik autó az ütközés következtében az oldalára borult és akadályozta a forgalmat. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket, majd megszüntették az útakadályt. A balesetben ketten sérültek meg, őket a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen ellátták.
 
Két balesetnél is beavatkoztak az M3-as sztrádán a Heves megyei tűzoltók. Délelőtt a 103-as kilométernél, a Budapest felé vezető oldalon, Kálnál ütközött szalagkorlátnak egy személykocsi. Sérülés nem történt, a balesethez a füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. Délután öt autó karambolozott, szintén a főváros felé vezető oldalon, a 66-os kilométerénél. Az Ecséd térségében történt balesetben egy ember könnyebben megsérült, ide a gyöngyösi hivatásos tűzoltók vonultak.
 
Árokba hajtott egy autó tegnap délután Hajdúnánás külterületén. A kocsi vezetője nem tudott kiszállni a járműből, ezért a hajdúnánási hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével kiszabadították. A sérültet a mentőszolgálat kórházba szállította.
 
A tetejére borult egy személygépkocsi Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Tokaj és Bodrogkeresztúr közötti úton, Bodrogkeresztúr térségében hétfőn este. A balesethez a szerencsi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az  eset során egy ember megsérült. Az érintett útszakaszon félpályán haladt a forgalom.
 
Két személygépkocsi rohant egymásba tegnap este Bugyi településen, a Rádai úton. Az ütközés következtében az egyik autó az oldalára borult. A dabasi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A balesetben egy ember szenvedett könnyebb sérüléseket.
 
Személygépkocsik ütköztek össze hétfőn éjjel Veresegyházán, a Fő úton. A balesetben egy ember szenvedett könnyebb sérüléseket, őt a mentők kórházba szállították, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A gödöllői hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Összeütközött két személyautó Budapest tizenhatodik kerületében, a Szent Korona és a Mátyás király utca kereszteződésénél hétfőn délután. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. Egy ember megsérült, őt a mentők ellátták.
 
Villanyoszlopnak hajtott egy traktor tegnap reggel Mezőtúron, a Dózsa György utcában. A jármű sofőrje eszméletét vesztette vezetés közben. A mezőtúri hivatásos tűzoltók áramtalanították a traktort, a sofőrt kiemelték a fülkéből és átadták a mentőknek, akik könnyű sérülései miatt kórházba szállították. Az oszlopot az áramszolgáltató szakemberei kicserélték.
 
Villanyoszlopnak ütközött egy személykocsi tegnap délután Kőbányán, a Jászberényi út és a Vadszőlő utca kereszteződésénél. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A mentők egy embert megvizsgáltak.
 
Házfalnak rohant egy autó tegnap délután Dorogon. Az esztergomi hivatásos tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd felitatták az útburkolatra folyt hűtőfolyadékot. Személyi sérülés nem történt és a jármű sem akadályozta a forgalmat.
 
Tegnap délután a tetejére borult egy személygépkocsi Zalaszántón, a Fő és az Ádám utca kereszteződésénél. A balesethez a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon a műszaki mentés időtartama alatt félpályán haladt a forgalom.
 
Árokba hajtott egy személygépkocsi hétfőn este Mátészalkán, az Alkotmány úton, a jármű fennakadt a padkán. A gépkocsiban lévő utasokat a mátészalkai hivatásos tűzoltók kiszabadították, majd rögzítették a járművet. Ezek után a két utas sértetlenül elhagyhatta az autót. A tűzoltók a baleseti vizsgálatot követően a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.
 
Beszakadt az úttest egy teherautó alatt hétfőn délelőtt Gyálon, a Klapka György utcában. A gödörben rekedt jármű akadályozta a forgalmat, a kiemeléséhez kérték a katasztrófavédelem segítségét. A fővárosi hivatásos és a gyáli önkéntes tűzoltók daru segítségével emelték ki a bajbajutott járművet a gödörből. A műszaki mentés ideje alatt a közeli felsővezetéket áramtalanították, majd lekötötték, az áramszünet több mint kétezer fogyasztót érintett.
 
Villám csapott egy makói családi házba hétfőn kora este. A makói egység hőkamerával vizsgálta át az épületet, tűzre utaló nyomot nem találtak. Személyi sérülés nem történt.
 
Személyautóra dőlt egy nagy méretű fa hétfőn délután Hódmezővásárhelyen. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész és mentőkötél segítségével végezték el a műszaki mentést, az eset során senki nem sérült meg senki.
 
Egy gyerekeket szállító busz motorterében keletkezett tűz hétfőn este az M0-s autóúton, Pécel magasságában. A lángok az utastérre is átterjedtek, a fővárosi hivatásos tűzoltók helyszínre érkezésekor már a busz egésze lángokban állt. A buszban harminckét gyerek és öt felnőtt utazott, senki nem sérült meg. A tűzoltók négy habosított vízsugárral oltották el a lángokat. A tűzoltás idején forgalomkorlátozás volt érvényben.
 
Teljes terjedelmében égett egy negyven négyzetméteres melléképület hétfőn délután Monoron, a Mikszáth Kálmán utcában. A tűzoltók kiérkezése előtt az épületben egy gázpalack felrobbant, személyi sérülés azonban nem történt. A monori hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, és megakadályozták a tűz továbbterjedését. A tűzoltás ideje alatt az egységek az égő épületből egy felhevült gázpalackot, illetve egy benzines kannát kivittek és mindkettőt vízzel hűtötték.
 
Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy garázs, valamint egy benne parkoló kisbusz hétfő délelőtt Felsőszentmártonban, a Hunyadi János utcában. A tűzesethez a sellyei és a szigetvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik rövid idő alatt eloltották a lángokat. A garázsban egy gázpalack felrobbant, kettőt az egységek épségben kivittek. Személyi sérülés nem történt.
 
Teljes terjedelmében égett egy műhely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Sajókazán, a Széchenyi István utcában hétfő reggel. A tűz a közelben álló családi ház tetőszerkezetére is átterjedt. A káresethez a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók vonultak, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával elfojtották a lángokat. Az egységek egy sértetlen háztartási gázpalackot eltávolítottak a lakóházból, a műhely romjai között egy összeolvadt és egy felhasadt palackot találtak. A tűzben senki nem sérült meg, a ház lakóinak elhelyezésében rokonaik segítettek.
 
Egy száz négyzetméteres, faszerkezetű, de üres istálló égett teljes terjedelmében Kiskunfélegyháza külterületén tegnap délután. A kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül tizenkét négyzetméter alapterületű, használaton kívüli hétvégi ház Miskolc külterületén, a Lyukóvölgy utcában tegnap késő este. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói hamar eloltották a lángokat. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Tegnap délután Orosházán egy hatvan négyzetméteres tároló égett teljes terjedelmében. A városi hivatásos tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Néhány négyzetméteren csaptak fel a lángok hétfőn délután egy üzlethelyiségben Budapest harmadik kerületében, a Keve utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltók gyorsan eloltották a tüzet, nem sérült meg senki. Késő este egy olajsütő gyulladt ki egy hatodik kerületi, Király utcai vendéglátóhely konyhájában. A tűzesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
Hétfő délután egy családi ház kéményében lerakódott korom izzott Lentiben, az Arany János utcában. A lenti hivatásos tűzoltók hőkamerával átvizsgálták az ingatlan födémszerkezetét, azonban az nem izzott sehol. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Több alkalommal is szabadtéri tűzhöz riasztották pünkösdhétfőn a Pest megyei tűzoltókat. Több köbméter összehordott nád kapott lángra délben Farmos külterületén. A helyi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, majd átvizsgálták a területet. A tűzoltók munkáját egy erőgép is segítette. A tűz épületre nem terjedt át, személyi sérülés nem történt. Délután Ráckevén, a Lórévi út közelében felhalmozott hulladék, autógumik égtek csaknem két hektáron. A tűz egy közeli erdőt is veszélyeztetett, de nem sérült meg senki. A ráckevei önkormányzati, a szigetszentmiklósi hivatásos, a délegyházi és a kis-szigeti önkéntes tűzoltók több vízsugár segítségével fékezték meg a tüzet. Nagy mennyiségű felhalmozott zöldhulladék gyulladt meg délután Gyúrón, a Bicskei úton. A tűz átterjedt egy munkagépre is, a tűzoltók kiérkezésekor a gép már teljes egészében égett. Az érdi hivatásos, a váli önkormányzati és a martonvásári önkéntes tűzoltók víz és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. A tűzoltók munkáját egy erőgép segítette, amelynek segítségével átforgatták a több köbméternyi, beizzott növényzetet.
 
Mintegy százötven négyzetméteren izzott és égett a szemét egy hulladéklerakó telephelyen Kaposváron, a Dombóvári úton. A lángokat a megyeszékhely hivatásos tűzoltói oltották el. Körülbelül félhektárnyi területen vágástéri hulladék kapott lángra az M7-es autópálya mellett, Fonyód külterületén. A marcali hivatásos és a fonyódi önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet.
 
Egy férfi ujjára szorult gyűrű eltávolításához kérték hétfőn délután a nyíregyházi hivatásos tűzoltók segítségét a Jósa András Oktatókórház ügyeletére. A tűzoltók kéziszerszámok és korongos vágó segítségével távolították el a karikagyűrűt. Az eset során szerencsére senkinek nem esett baja.
 
Hétfőn este Kecskeméten, a Zsinór utcában egy kutya beszorult egy csatorna betonfedele alá. A kecskeméti hivatásos tűzoltók kéziszerszám segítségével eltávolították a fedelet, így sikerült kiszabadítaniuk az ebet. A kutyának nem esett baja, a tűzoltók átadták a gazdájának.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében hétfőn tizennyolc felügyeleti ellenőrzést tartottak, a szakemberek nyolc szabálytalanságot találtak. Az ellenőrök nem alkalmaztak szankciót.
 
Hétfőn kétszázkilenc vasúti járművet vontak kontroll alá, közülük harminckettő tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, az ellenőrök nem tártak fel szabálytalanságot. A katasztrófavédelem hétfőn négy vízi járművet ellenőrzött, mindegyik az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) alá tartozott, szabálytalanságra nem derült fény.