BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Halálos baleset is történt csütörtökön

2017. január 20. 10:35

Belerohant hátulról egy teherautóba egy személykocsi tegnap az M5-ös sztrádán, az autó egyik utasa a helyszínen életét vesztette. Súlyos baleset történt Bonyhádon is, ott két autó karambolozott, két ember súlyosan megsérült. Szintén volt súlyos sérültje annak a balesetnek, amely Sárvár és Sitke között történt, ott egy kisbusz és egy személykocsi rohant egymásba. Tűz is szedett áldozatot, péntekre virradóra egy nógrádmegyeri házban csaptak fel a lángok, a tűzoltók oltás közben egy áldozatra bukkantak.

Tegnap összesen 166 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 60 tűzesetet és a 64 műszaki mentést 179 hivatásos, 21 önkormányzati és 1 létesítményi egység, valamint 12 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 37 téves jelzés érkezett az ügyeletekre.
 
Halálos baleset történt pénteken hajnalban Budapesten, a kilencedik kerületben, a Gyáli úti felüljárónál. Az autóban hárman utaztak, közülük két embert a mentők kórházba szállítottak, a harmadik utas a helyszínen életét vesztette. A kisteherautó sofőrjét ugyancsak kórházba vitték. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és biztosították a helyszínt.
 
Teherautó hátuljába rohant egy személykocsi csütörtök délelőtt az M5-ös autópálya 38-as kilométerénél, Kakucs közelében, a Budapest felé tartó oldalon. Az ütközés következtében az autó utasa a roncsba szorult, a helyszínen életét vesztette, a sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. A dabasi hivatásos tűzoltók a beszorult áldozatot feszítővágó segítségével emelték ki, majd biztosították a helyszínt. A műszaki mentés ideje alatt a rendőrség az érintett útszakaszt lezárta, a forgalmat elterelte.
 
Két személyautó ütközött össze Bonyhádon csütörtökön kora délután. A Gyár utcai balesetben három ember sérült meg, közülük ketten súlyosan, őket a bonyhádi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói vágták ki a roncsból. A baleset harmadik érintettje könnyű sérüléseket szenvedett.
 
Egy kisbusz és egy személygépkocsi karambolozott csütörtökön délelőtt Sárvár és Sitke között. A személygépkocsi vezetője súlyos, a kisbusz vezetője pedig könnyű sérüléseket szenvedett. A káresethez vonuló sárvári hivatásos tűzoltók a súlyosan sérült embert feszítővágó berendezéssel szabadították ki a gépjárműből, majd átadták a mentőszolgálatnak. A műszaki mentés ideje alatt a közlekedés az érintett útszakaszon szünetelt.
 
Átszakította szalagkorlátot egy autókat szállító tréler az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Szárliget magasságában péntekre virradóra. A trélerről a járművek a pályatest mindkét oldalán szétszóródtak, akadályozták a forgalmat. A balesetben hárman könnyebben megsérültek, őket a mentők ellátták. A tatabányai hivatásos és a bicskei önkormányzati tűzoltók a Komárom-Esztergom megyei műveleti szolgálat irányításával két járművet áramtalanítottak és egy motoros roncsvágóval feldarabolták a szalagkorlátot. A kocsikat autómentő szállította el, az egységek a járművek kerékre állításában segédkeztek.
 
Három személyautó ütközött össze tegnap kora este Budapesten, a tizenegyedik kerületi Budafoki és Hengermalom út kereszteződésében. Az egyik kocsi utasát, egy gyermeket a mentők kórházba szállítottak. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Fakitermelés közben sérült meg egy férfi csütörtökön délelőtt Tatabánya közelében, a Vértes-hegység Birkacsárda feletti részén. A fa kiékelés közben megdőlt, lezuhant a hegyoldalra, majd ahogy megindult a lejtőn, maga alá sodorta a férfit és átcsúszott rajta. A mentők és a tatabányai hivatásos tűzoltók az erdész segítségével jutottak el a sérülthöz, aki eszméleténél volt, de nagyon kihűlt. Stabilizálták az állapotát, vákuumágyra fektették, majd az erdészet járművével juttatták el a mentőautóig, onnan kórházba szállították.
 
Szarvastehenet gázolt egy furgon pénteken kora reggel a 8-as főút 82-es kilométerénél, Ajka térségében. Az ütközéstől a jármű működésképtelenné vált, akadályozta a forgalmat. A balesetet látva a másik sávban is megállt egy gépkocsi, amelybe hátulról egy másik belerohant. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, a szarvas azonban elpusztult.
 
Árokba csúszott egy kamion pótkocsija Hajdúnánás közelében, a Tiszavasvári felé vezető úton. A tegnap hajnalban történt balesetben senki nem sérült meg, a jármű azonban akadályozta a forgalmat. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók a Debrecenből érkező daru segítségével tudták megszüntetni a forgalmi akadályt. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon forgalomkorlátozást vezettek be.
 
Árokba csúszott és akadályozta is a forgalmat egy autó tegnap Nagyhalászon. A kocsit az ibrányi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították, illetve megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetnek nem volt sérültje.
 
Tegnap kétszer is riasztották a komlói hivatásos tűzoltókat veszélyes faág eltávolításához. Reggel Komlóra, a Függetlenség utcába vonultak, ahol egy öt méter hosszú faág hajlott az úttest fölé és veszélyeztette a gyalogosforgalmat. Délután Zobákpusztához mentek, ott egy hatméteres faág veszélyeztette a telefonvezetéket. Minkét esetben motoros láncfűrész segítségével avatkoztak be, sehol sem történt személyi sérülés és anyagi kár sem keletkezett.
 
Délelőtt Balatonberényben, az Erkel utcában egy hetven négyzetméteres pincében hatvan centiméter magasan állt a víz. A Keszthelyről érkező hivatásos tűzoltók zagyszivattyúval eltávolították a berendezési tárgyakat veszélyeztető nagy mennyiségű vizet.
 
Teljes terjedelmében lángokban állt egy hatvan négyzetméteres családi ház péntekre virradó hajnalban Nógrádmegyerben, a Petőfi úton. A tűzeset helyszínére a szécsényi és a salgótarjáni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az oltási munkálatok közben egy megégett holttestet találtak az épületben. A lángokat eloltották el a tűzoltók, majd elvégezték az utómunkálatokat. A tűz keletkezésének körülményeit tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
 
Tűz ütött ki tegnap Kaposvár Kontrássy utcájának egyik családi házában. Az esethez nagy erőkkel vonultak a városi hivatásos tűzoltók. Kiérkezésük előtt a szomszédos épület biztonsági őre kimentette a mozgásában korlátozott lakót a sűrű füst borította házból. A tűzoltók teljes légzésvédelem és vízsugár fedezete mellett hőkamerával átvizsgálták a lakást, de több sérültet nem találtak. A házat nagy teljesítményű ventilátorral átszellőztették, végül kiderült, hogy a konvektoron szárított ruhák kaptak lángra. A beavatkozó állomány rövid idő alatt elfojtotta a tüzet, gyors beavatkozásuknak köszönhetően a lángok a szomszédos ingatlanokat nem érték el. A ház lakóját a mentők kórházba szállították.
 
Tótkomlósra riasztották tegnap este a tűzoltókat. Egy főépülettel egybeépített, húsz négyzetméteres kazánházban keletkezett a tűz. A helyi önkormányzati tűzoltók kiérkezéséig az épület lakója próbálta eloltani a tüzet, azonban a födémen izzó részek maradtak. Az egységek vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Az eset során az ingatlan lakója megsérült, a mentők kórházba szállították.
 
Lakókocsi égett teljes terjedelmében tegnap este a főváros huszadik kerületében. A Magyar utcai tűz egy személyautóra is átterjedt. A lakókocsiban egy ember tartózkodott, aki még idejében el tudta hagyni a járművet, ám égési sérüléseket szenvedett, ezért őt a mentők kórházba szállították. A tűzoltók kiérkezése előtt két gázpalack is felrobbant a lakókocsiban. A rajok gyorsan eloltották el a lángokat, közben egy másik gázpalackot is kivittek a tűz által érintett területről.
 
Több alkalommal is kéményben lerakódott korom tüze miatt vonultak tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltók. Aranyosapátiban egy családi ház konyhájában, a tűzhely kéményében gyulladt ki a korom. A kisvárdai hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Az épület fűtése más módon megoldható, nem volt szükség a lakók elhelyezésére. Botpaládon egy családi ház füstelvezetőjében kapott lángra a lerakódott égéstermék. Ott a fehérgyarmati katasztrófavédelmi őrs egysége avatkozott be. Ez a  ház sem maradt fűtés nélkül, ezért a lakók otthon maradhattak. Magyon ugyancsak kéményben izzó korom okozott gondot. Az izzást a baktarlórántházi tűzoltók szüntették meg kéziszerszámokkal. Az ingatlanban két idős ember lakik, a mentők mindkettőjüket kórházba szállították.
 
Kazánházként használt, ötven négyzetméteres melléképület és a benne tárolt nagy mennyiségű faanyag égett csütörtök este a győri Csalogány utcában. A győri, pannonhalmi, lébényi és csornai hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. Személyi sérülés nem történt. A családi ház fűtése különálló gázfűtéssel megoldott, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
 
Családi ház tetőszerkezete gyulladt ki tegnap Nyírmadán. Az esethez a baktalórántházi hivatásos és a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltókat riasztották. A tulajdonos azt mondta a tűzoltóknak, hogy egy gázpalack segítségével egy elfagyott csövet melegített, ez okozta a tüzet. Az épületből a rajok még egy gázpalackot kivittek, a tartályt hőterhelés nem érte. Az épület a tűz következtében lakhatatlanná vált, négy embert rokonok fogadtak be.
 
Egy autószerelő-műhely tetőszerkezete és a benne tárolt alkatrészek égtek tegnap este Leányváron, a Vaskapu pusztán. A tűz két autóban is kárt tett. Az esztergomi és a nyergesújfalui hivatásos tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését, senki sem sérült meg.
 
Tizennyolc négyzetméteres melléképület tetőszerkezete kapott lángra csütörtök délután Pomázon, a Sashegyi Sándor utcában. A tűz az épületről nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt. A helyi önkormányzati tűzoltók oltották el a lángokat, majd átvizsgálták az épületet.
 
Az egyik ajkai tízemeletes lakóépület szeméttároló konténere kapott lángra tegnap délután. A város hivatásos tűzoltói rövid idő alatt a helyszínre értek, majd azonnal megkezdték a beavatkozást. Ennek keretében eloltották a tüzet, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. A tűzben nem sérült meg senki, az épületből összesen hatvanöt ember menekült ki, röviddel a beavatkozás befejezése után mindenki visszatérhetett otthonába.
 
Vaskút külterületén egy állattartó telep négyszáz négyzetméteres épületében keletkezett tűz csütörtökön reggel. Az épületben ezerkétszáz nyulat tartottak. A dolgozók porral oltókkal kezdték oltani a tüzet. A bajai hivatásos tűzoltók rövid időn belül a helyszínre érkeztek és eloltották a lángokat, az állatokat pedig sikerült kiterelni, egyetlen tapsifüles sem pusztult el.
 
Kigyulladt és teljes terjedelmében lángolt egy melléképület Boconádon, a Zrínyi Miklós utcában tegnap este. A hevesi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóit riasztották a tűzesethez, akik fél óra alatt elfojtották a lángokat. A tűzben senki nem sérült meg.
 
Záhonyban egy családi ház kazánházában meggyulladt az ott tárolt tűzifa. A lángokat a helyi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóinak kiérkezése előtt a tulajdonos eloltotta. A lakóház fűtési rendszerében nem esett kár, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
 
Lángok csaptak fel egy oroszlányi családi ház kéményében csütörtökön este a Dózsa György utcában. Az oroszlányi önkormányzati és önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet, amely nem terjedt át a tetőszerkezetre, de a tetőtérben szétrepedt a kémény. A Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre vonult, értesítették az ügyeletes kéményseprőt, aki megtiltotta az égéstermék-elvezető használatát. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a lakó a fűtést más módon megoldotta.
 
Kigyulladt egy személyautó csomagtere pénteken hajnalban Bátonyterenyén, a Nemti és az Ózdi út kereszteződésében. A bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs tűzoltói néhány perc alatt a helyszínre értek, majd áramtalanítottak és elvégezték utómunkálatokat, ugyanis a jármű tulajdonosa még a kiérkezésük előtt eloltotta a lángokat. A jármű félig elzárta az utat,  ezért elszállításáig a tűzoltók irányították a forgalmat.
 
Teljes terjedelmében égett egy személyautó tegnap reggel Püspökladányban, a Vásártér utcában. A jármű lángjait a helyi hivatásos tűzoltók fékezték meg. A tűz keltezésekor egy ember utazott a gépkocsiban, neki idejében sikerült elhagynia járművét, így nem szenvedett sérüléseket.
 
Nyírbátorban egy nyitott garázsban lángra kapott és kiégett egy kisbusz. A városi hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön kétszáznyolcvankilenc felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százötvenhat szabálytalanságot találtak a szakemberek. Nyolc esetben hatósági felhívással éltek, egy kötelezést adtak ki és három bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap nyolcvanhét ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön négy üzemazonosítást végeztek, két veszélyes ipari üzemben a biztonsági dokumentációt vizsgálták, egy helyen pedig hatósági ellenőrzést hajtottak végre, három szabálytalanságot tártak fel.
 
Tegnap közúton kilencvenkilenc járművet ellenőriztek, ezek közül tizenhárom tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, két szabálytalanságra derült fény. ADR-telephelyi ellenőrzés hét helyen volt, a vizsgálatok nem tártak fel szabálytalanságot. A kontroll alá vont háromszáznegyvenhat vasúti közül százhuszonnyolc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, nem bukkantak szabálytalanságra a szakemberek. A katasztrófavédelem csütörtökön két RID-telephelyi ellenőrzést is tartott, nem tártak fel szabálytalanságot.