BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Nyugodtabb nap volt a tegnapi

2017. április 28. 09:39

Az átlagosnál valamivel kevesebb eseményhez riasztották csütörtökön az ország katasztrófavédelmi egységeit, majdnem ugyanannyi alkalommal vonultak a tűzoltók műszaki mentéshez, mint tűzesethez. Mentettek kisebb-nagyobb baleseteknél, Vizsláson pedig egy nagy kiterjedésű tűznél avatkoztak be, a családi házból többféle gázpalackot is ki kellett hozni, egy acetilénpalackot viszont mesterlövész lőtt ki, hogy ne robbanjon fel.

Tegnap összesen 128 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 42 tűzesetet és a 48 műszaki mentést összesen 157 hivatásos, 22 önkormányzati, valamint 6 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 34 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Baleset történt csütörtökön délután a 4-es főút tiszapüspöki elágazásánál, Szolnok és Törökszentmiklós között. Két autó ütközött össze, hárman sérültek meg az ütközésben. Az egyik járműbe két ember beszorult, őket a szolnoki hivatásos tűzoltók szabadították ki, feszítővágóval kellett a roncsokat megbontani, hogy hozzáférjenek a bajbajutottakhoz. A mentők megállapítása szerint mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek.
 
Álló gépkocsinak ütközött egy személyautó tegnap az M6-os autópálya 29-es kilométerénél, Százhalombatta közelében. Az ütközés következtében az egyik autó sofőrje súlyos, a másik jármű vezetője pedig könnyű sérüléseket szenvedett, a mentők a súlyos sérültet kórházba szállították. Az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a gépkocsikat, majd biztosították a helyszínt.
 
Személygépkocsik ütköztek össze, majd csapódtak az árokba kedd délután Felsőpakonyban. A balesetben két ember könnyű sérüléseket szenvedett, őket a mentők a helyszíni ellátást követően kórházba szállították. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, a kifolyt olajat felitatták, majd biztosították a helyszínt.
 
Kavicsszállító teherautó és személyautó ütközött össze csütörtökön. A Püspökmolnári külterületén történt  közlekedési balesetben érintett személygépkocsi vezetője a járművébe szorult. A balesethez a körmendi hivatásos, a vasvári önkormányzati, a püspökmolnári és rábahídvégi önkéntes tűzoltók vonultak, akik a gépkocsi sofőrjét feszítővágó berendezéssel szabadították ki, a mentőszolgálat szakemberei súlyos sérülésékkel kórházba szállították. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon a közlekedés szünetelt.
 
Oldalára borult egy személygépkocsi csütörtök este Tiszatelek belterületén, a Dózsa György utcában. A jármű vezetője a roncsok közzé szorult, őt az ibrányi önkormányzati tűzoltók kéziszerszámok segítségével szabadították ki, a járművet áramtalanították, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.
 
Két személygépkocsi ütközött össze csütörtök reggel Tápiószecsőn, a Szent István úton. Az ütközés következtében az egyik gépkocsi felborult, sofőrje könnyű sérüléseket szenvedett. A helyi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók kerekeire állították és áramtalanították a felborult autót, majd biztosították a helyszínt.
 
Csütörtök reggel Csatár külterületén, a 74-es számú főúton egy személyautó árokba hajtott és az oldalára borult. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd kerekeire állították azt. A balesetben egy ember sérült meg.
 
Személyautó ütközött házfalnak, majd a járdán fennakadva állt meg Budapesten, a tizenharmadik kerületi Katona József utca és a Visegrádi utca kereszteződésében csütörtökön este. A balesetben senki nem sérült meg. A fővárosi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, áramtalanították a járművet, majd felszámolták a forgalmi akadályt.
 
Szintén a fővárosban, a kilencedik kerületi Könyves Kálmán körút és az Albert Flórián út kereszteződésében ütközött össze két személyautó csütörtökön este. A balesetben nem sérült meg senki. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelés végeztéig biztosították a helyszínt. A műszaki mentés idején forgalomkorlátozás volt érvényben az érintett útszakaszon.
 
Árokba hajtott és felborult egy személyautó csütörtök este Nagybajom külterületén. A böhönyei önkormányzati tűzoltók az autómentővel közösen kerekeire állították a gépkocsit, majd kivontatták az árokból. A járműben utazó két ember nem sérült meg.
 
Csütörtök délelőtt Lendvajakabfán, a Kossuth utcában az útra dőlt egy fa, teljes forgalmi akadályt képezve. A növény eltávolítása érdekében Lentiből érkeztek tűzoltók, akik motoros láncfűrésszel szüntették meg a forgalmi akadályt.
 
Tűz ütött ki egy Vizsláson található családi házban csütörtökön délután, a tűzben két propánbutángáz-palack és több festékesdoboz is felrobbant, további hét palackot a tűzoltók épen kihoztak az égő épületből. A salgótarjáni és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, valamint a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiérkezéséig az épületben egy propánbutángáz-palack robbant fel, majd az oltási munkálatok közben ezt egy újabb robbanás követte. A tűzoltók az égő épületből négy orvosi oxigénpalackot, valamint egy nitrogén-, egy acetilén- és egy ipari oxigénpalackot hoztak ki. A hőterhelésnek kitett acetilénpalackot a rendőrség mesterlövészei lőtték ki. A tűzben a száz négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezete és az épülettel összeépített negyven négyzetméteres kazánház teljesen leégett, a lakótér pedig mintegy tizenöt négyzetméteren károsodott. A tűz keletkezésekor egy ember tartózkodott az épületben, akit a szomszédok még a tűzoltók kiérkezését megelőzően kimentettek az ablakon át. Az egységek végül öt vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat, majd elvégezték az utómunkálatokat. A tűz keletkezésének körülményeit tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
 
Kigyulladt egy nyolcvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezete péntek hajnalban Pomázon, a Dobogókői úton. A tűz átterjedt az épülettel összeépített száz négyzetméteres másik lakóépület tetőszerkezetére is. A tűz keletkezésekor az ingatlanokban három ember tartózkodott, mindannyian időben kimenekültek a házból, egyiküket a mentők megfigyelésre kórházba szállították. A pomázi önkormányzati és a szentendrei hivatásos tűzoltók öt vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd átvizsgálták a helyiségeket. A beavatkozó tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
 
Hetven négyzetméteres családi ház teteje gyulladt ki, majd égett teljes terjedelmében Solymáron, a Kossuth Lajos utcában csütörtökön, a délután órákban. A tűz keletkezésekor az épületben egy ember tartózkodott, még idejében el tudta hagyni az ingatlant, így nem sérült meg. A solymári önkéntes és a fővárosi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, körülhatárolták a lángokat, megakadályozva, hogy a tűz a szomszédos házakra átterjedjen. Az oltást követően az egységek megbontották a ház tetőszerkezetét, hogy hozzáférjenek az izzó részekhez. Az ingatlan lakhatatlanná vált, lakosságvédelmi intézkedésre azonban nem volt szükség.  
 
Két, egyenként húsz négyzetméteres melléképület kapott lángra péntek hajnalban Cegléd külterületén. A tűzoltók kiérkezésekor az egyik épület már teljes terjedelmében égett és a tűz további épületeket is veszélyeztetett. A ceglédi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, megakadályozva a tűz továbbterjedését.
 
Nagy erőkkel vonultak csütörtök hajnalban a komlói hivatásos tűzoltók Komlóra, és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is ahhoz az óvodához ment, ahol a rendőrjárőrök füstöt láttak kiáramolni az alagsorból. Az egységek a helyszínen megállapították, hogy egy felügyelet nélkül hagyott elektromos kerámiaégető kemencén felejtett bútorlap égett és izzott, amely füsttel telítette az épületet. A komlóiak eltávolították a bútorlapot, valamint egyéb izzó fadarabokat, a kemencét áramtalanították, az épületet pedig átszellőztették. Személyi sérülés nem történt.
 
Lakóház szobájában lévő berendezési tárgyak égtek csütörtökön este Tyukodon, a Szabadság téren. A csengeri önkormányzati és a helyi önkéntesek akadályozták meg a lángok továbbterjedését. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
 
Kigyulladt egy körülbelül ötszáz négyzetméter alapterületű, használaton kívüli, tégla falazatú, nádfedésű istálló csütörtök délben Orosháza külterületén. Az orosházi és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók végezték el az oltási munkálatokat. A beavatkozó tűzoltórajok munkáját a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűz során az épület teljesen kiégett, falai több helyen kidőltek. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Mosógép kapott lángra egy pincehelyiségben a debreceni Angyalföld téren csütörtök délután. A debreceni tűzoltók áramtalanították az épületet, majd eloltották a tüzet. A füsttel telítődött helyiséget ventilátorral szellőztették ki. Az esemény során személyi sérülés nem történt.
 
Melléképületben tárolt szalmabála gyulladt ki csütörtök délután Petneházán, a Rákóczi Ferenc utcában. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eloltották a lángokat, személyi sérülés nem történt.
 
Csütörtökön délelőtt Tataházán, a Ságvári Endre utcában egy családi ház udvarán szalma illetve trágyarakás égett, a lángok átterjedtek az istálló fa födémszerkezetére is. A tulajdonos az istállóból három lovat kivezetett, az állatok nem sérültek meg. A bácsalmási önkormányzati és a bajai hivatásos tűzoltók hamar eloltották a tüzet.
 
Csütörtökön délután a győri és a pannonhalmi hivatásos tűzoltókat az M1-es autópálya  mellé, a 112-es kilométerszelvényhez, a Budapest fele vezető oldalra riasztották, ahol az úttól mintegy száz méterre lévő erdő aljnövényzete égett. A tűzoltók rövid idő alatt megfékezték a lángokat.
 
Csütörtök hajnalban Tornyiszentmiklós külterületén ötszáz négyzetméteren avar égett, a tüzet a Lentiből érkező hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eloltották.
 
A katasztrófavédelem tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön kétszázkilencvenkét felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során száznegyvenöt szabálytalanságot találtak a szakemberek. Tizenöt esetben hatósági felhívással éltek és öt bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap összesen száznegyvenhét ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön két üzemazonosítást hajtottak végre, öt veszélyes ipari üzemben hatósági ellenőrzést tartottak, egy helyen pedig supervisori ellenőrzés zajlott. Szabálytalanságra sehol nem derült fény.
 
Tegnap közúton kétszázötvenkilenc járművet ellenőriztek, ebből harmincnyolc tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, a szakemberek négy szabálytalanságot találtak és egy intézkedést hoztak. ADR-telephelyi ellenőrzést négy helyen tartottak, egy szabályszabálytalanságra derült fény. A kontroll alá vont százharminckét vasúti jármű közül harmincegy tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, a szakemberek nem tártak fel szabálytalanságot. A katasztrófavédelem tegnap kilenc vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságra nem derült fény.