BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Vihar és nagy tüzek napja volt a szerda

2017. június 29. 09:17

Szerdán délelőtt a Fertő tó partján, Fertőrákoson kigyulladt egy tóparti nádfedeles csónakház, a hőségben és szélben gyorsan terjedt a tűz. A tűzoltók többórás megfeszített munkával a huszonegy csónakházból tizenegyet tudtak megmenteni, tíz ház a tűz martalékává vált. Mindeközben Budapesten, a Péterfy Sándor utcában is nagy erőkkel dolgoztak a tűzoltók: kigyulladt egy negyedik emeleti lakás, majd a tűz átterjedt az épület fél tetőszerkezetére is. Délután, majd az esti, éjszakai órákban érkező viharos erejű szél, a hirtelen lezúduló eső országszerte komoly károkat okozott. Az orkán erejű szél a fővárosban, Zala, Pest, Baranya, Somogy és Fejér megyében is fákat csavart ki gyökerestül, utakra, járdákra, autókra zuhantak termetes faágak.

Tegnap összesen 596 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 91 tűzesetet és a 422 műszaki mentést összesen 584 hivatásos, 66 önkormányzati és 5 létesítményi tűzoltóság, valamint 54 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 78 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Halálos közúti baleset történt szerdán kora délután a 4-es főúton Abony és Szolnok között, a 4-es főút 92-es kilométerszelvényénél. Négy jármű is érintett volt a balesetben, a legsúlyosabban két kisbusz károsodott, ezekből a ceglédi és szolnoki hivatásos tűzoltók két sérültet emeltek ki. A roncsokat feszítővágóval húzták szét, így tudták kivenni a sérülteket, akiket a mentők elláttak, majd mentőhelikopterrel elszállítottak. Az egyik kisbusz utasai közül egy ember a helyszínen életét vesztette.
 
Egy menetrend szerint közlekedő busz és egy kamion ütközött össze Nagysápon, a Tóth János utcában, ennek következtében a busz az árokba csúszott. A balesethez a bajnai és a nyergesújfalui hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett  áramtalanították a járműveket, majd a tatabányai daru és a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ buszmentője segítségével kiemelték a buszt az árokból. A balesetben a buszsofőr súlyosan, négy utas és a kamion sofőrje könnyebb sérüléseket szenvedett.
 
Két személygépkocsi karambolozott Budapest tizedik kerületében, az Üllői út és a Száva utca kereszteződésénél szerdán, napközben. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesetben négy ember megsérült, őket a tűzoltók átadták a mentőszolgálatnak. A baleset akadályozta az Üllői út forgalmát, a helyszínelést követően a fővárosi hivatásos tűzoltók megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Két személygépkocsi ütközött össze az Izsákot Páhival összekötő úton csütörtökön kora reggel. A balesetben négyen megsérültek, közülük ketten a járművek roncsai közé szorultak. A kiskőrösi hivatásos és a szabadszállási önkormányzati tűzoltók feszítővágó segítségével emeltek ki két embert a járművekből, majd átadták őket a mentőknek.
 
Két személygépkocsi és egy kisbusz ütközött össze szerdán délelőtt a 4-es főút 257-es kilométerszelvényénél, Újfehértó belterületén. A helyi önkormányzati tűzoltók az egyik jármű ajtaját csak feszítővágó segítségével tudták eltávolítani. A balesetben hárman megsérültek. A tűzoltók a járműveket áramtalanították, valamint a baleseti vizsgálat idején a helyszínt biztosították.
 
Két személygépkocsi ütközött össze szerdán este Nyíregyházán, a Tó utca és a Simai út kereszteződésében. Az ütközés következtében az egyik jármű az út menti búzatáblába hajtott. A balesetben egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a járműveket áramtalanították és a baleseti vizsgálat idején a helyszínt biztosították.
 
Kecskeméten, a 445-ös számú úton két személygépjármű ütközött össze szerdán délelőtt. A kecskeméti hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd a helyszínt átadták a rendőrségnek. A mentők egy embert kórházba szállítottak.
 
Útról lesodródott és az árokba hajtott egy személygépkocsi szerda délután Pilisszentlászlón. A gépkocsiban csak a sofőr utazott, aki a jármű elhelyezkedése miatt nem tudott kiszállni belőle. A szentendrei hivatásos tűzoltók az autót kivontatták az árokból, áramtalanították, majd a sofőrjét a személyautóból kisegítették és átadták a mentőknek.
 
Lesodródott az úttestről és az árokban állt meg egy kisteherautó csütörtökön kora reggel Nemesszalókon. A balesetben érintett jármű egy tűzcsapot is kidöntött. A helyszínre a pápai hívatásos tűzoltók vonultak, akik felvették a kapcsolatot a vízmű szakembereivel, ezt követően a vezetéket kiszakaszolták. A tűzoltók a beavatkozás részeként kivontatták az árokból a járművet. A baleset során személyi sérülés nem történt.
 
Tartályos félpótkocsi hátuljának ütközött egy személygépkocsi szerda délelőtt Kerepesen, a Szabadság út és a Patak utca kereszteződésében. A gépkocsi a vontatmány alá szorult, személyi sérülés nem történt. A gödöllői hivatásos tűzoltók az autót a pótkocsi alól kivontatták, a kifolyt olajat, üzemanyagot felitatták, majd biztosították a helyszínt. A tartályos teherautó húsz köbméter hipokloritot szállított. Az ütközés során a tartály nem sérült meg, veszélyes anyag nem került a környezetbe.
 
Két személygépkocsi ütközött össze Csepelen, a Katona József utcában szerdán délután. Az ütközés erejétől az egyik jármű felborult. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és felborult gépkocsit kerekeire állították.
 
Szerda hajnalban Szentpéterúron, a Petőfi Sándor utcában árokba csúszott személygépkocsit vontattak ki a pacsai katasztrófavédelmi őrs tűzoltói. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Oszlopnak ütközött egy személyautó Dorogon, az Esztergomi úton. Az esztergomi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót, senkinek nem esett baja. Később az M1-es autópályán a Győr felé vezető oldalon, Tatabánya magasságában három személyautó ütközött össze. A tatabányai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, személyi sérülés nem történt.
 
Szerdán, a késő délutáni órákban viharos, orkán erejű széllel érkezett meg a lehűlés Zalába. A hirtelen jött vihar komoly károkat okozott a megyeszékhelyen, fákat csavart ki gyökerestül, valamint utakra, járdákra, autókra zuhantak termetes faágak. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a Nagykanizsáról és Pacsáról ékező hivatásos, valamint a környékbeli önkéntes tűzoltók segítségével az éjszakai órákig dolgoztak a kialakult helyzet felszámolásán. A megye más pontján, Lenti környékén a jégeső rongált meg háztetőket és itt is az útra dőlt fák okoztak komolyabb forgalmi akadályokat, amelyeket a lenti hivatásos tűzoltók számoltak fel. Az este során a vihar miatt több mint százhúsz kárhelyre kell vonulniuk a zalai tűzoltóknak, ahol motoros fűrésszel és kézi erővel távolították el a kidőlt fákat, leszakadt ágakat. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.
 
Károkat okozott az erős szél Budapesten, ezek felszámolásán folyamatosan dolgoztak éjszaka a fővárosi tűzoltók. A vihar fákat döntött ki, vezetékeket szakított le, házakat és gépjárműveket rongált meg. Újpalotán villám csapott egy fába, amelynek leszakadó ága egy gépkocsira zuhant. Ugyancsak gépkocsira dőlt egy fa a Kelenhegyi úton és Kőbányán két helyen is. A Városligetben a vihar leszakította a troli vezetékét és az azt tartó oszlopot is kidöntötte. Káposztásmegyeren az egész Flottilla utcát elfoglalta egy kidőlt fa.
 
Szerda késő délután, a kora esti órákban érte el Pest megyét a heves széllel érkező viharos időjárás. Harmincöt esetben kellett a hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak kidőlt fákat, leszakadt ágakat eltávolítani. A 12-es főúton Nagymaros közelében egy kidőlt fának ütközött két személyautó. A balesetben egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. A váci hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, a kidőlt fát az úttestről eltávolították. Villámcsapás következtében kigyulladt Gödöllőn a Szent Mária templom ablaka, illetve a faredőnye. Az aszódi hivatásos tűzoltók az égő ablakkeretet eloltották, az épületet átvizsgálták. A tűz nem terjedt tovább, a templomban nagyobb anyagi kár nem keletkezett.
 
Huszonhatszor riasztották kidőlt fa miatt a Baranya megyei tűzoltókat szerda este. Görcsönyben egy nagy méretű fa dőlt a szomszéd házára, Somogyapátiban, Baksa és Bogádmindszent között, Pécsett, a Corvin utcában, a Pipacs utcában, az Endre utcában, a Buzsáki Imre utcában, a II. János Pál úton a Mandulás közben és a Bencze József utcában is a közúti közeledést akadályozta egy-egy kidőlt fa. Pécsett a Maléter Pál utcában két parkoló autót rongált meg a vihar. Szintén Pécsett, a Légszeszgyár utcában három személyautóban tett kárt egy kidőlt fa, Magyarszéken távközlési kábelt szakított le egy kidőlt fa. Kozármislenyben és Magyarlukafán is házra és vezetékre dőlt egy fenyőfa. Sellyén négy helyszínen is szükség volt a tűzoltók munkájára a vihar következményeinek felszámolása során. 
 
Fejér megyében szerda kora estétől kezdődően az éjszakai órákig bezáróan huszonhatszor kellett viharkáros eseménynél beavatkozniuk a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóknak. A szerdai események a dunaújvárosi, a székesfehérvári és a bicskei térségben, valamint a Velencei-tó déli oldalán adtak feladatot a tűzoltóknak. Huszonöt esetben leszakadt faágak, illetve kidőlt fák okoztak veszélyes helyzetet, egy helyszínen pedig egy fémből készül garázsépítményt kapott fel a szél Kápolnásnyéken és sodorta sodorta a 7-es útra. A dunaújvárosi tűzoltók Perkátára vonultak, szintén kidőlt fa miatt, amikor egy úton veszteglő kamionnal találkoztak. Megálltak segítséget nyújtani, ekkor derült ki, hogy az üres szerelvénybe villám csapott. Tűz nem keletkezett. A vihar során személyi sérülés nem történt. A károk felszámolásában a velencei és a csákvári önkéntes tűzoltó egyesület is segítséget nyújtott.
 
Az esti és éjszakai órákban huszonöt kidőlt fa eltávolításánál avatkoztak be a somogyi tűzoltók. Egy esetben a vasúti sínekre dőlt fát, tíz esetben pedig a közút forgalmát veszélyeztető fákat, faágakat fűrészeltek le a tűzoltók. A vihar főként Barcsot és környékét érintette. Huszonöt esetből tizenkilenc alkalommal a dél-somogyi városból és a közeli településekről kérték a tűzoltók segítségét. A kidőlt fák és leszakadt ágak lakóházakat és melléképületeket is megrongáltak, de többségében a gépjármű és a gyalogosforgalmat veszélyeztető fákat kellett a tűzoltó egységeknek feldarabolniuk. Bélavár és Vízvár között a vasúti sínekre dőlt egy fa, amely miatt az arra közlekedő vonat nem tudta folytatni útját. A barcsi tűzoltók gyalogosan közelítették meg a helyszínt és lefűrészelték az akadályt jelentő fát. Göd és Szentbalázs között, Törökkoppányban önkéntes tűzoltók dolgoztak a forgalmi akadályt képező, leszakadt faágak eltávolításán. Enyingen a villanyvezetéken fennakadt faág miatt kérték a siófoki hivatásos tűzoltók beavatkozását, amelyet azt követően tudtak eltávolítani, hogy az áramszolgáltató munkatársai kiszakaszolták az érintett részt.
 
Tizenhat helyszínre riasztották Komárom-Esztergom megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóit tegnap délután, a viharos szél okozta károk miatt. Jellemzően úttestre dőlt fákat távolítottak el a tűzoltók, de Bábolnán villanyvezetékről, a Tata és Agostyán közötti úton egy járműről, Tatán, a Pálffy utcában pedig egy kerítésről kellett eltávolítani a kidőlt, leszakadt növényeket. Az esetek során személyi sérülés nem történt.
 
Háztetőre és villanyvezetékre dőlt egy nagy méretű fa szerdán délben egy csongrádi tanyán. A város hivatásos egységét riasztották a helyszínre, a tűzoltók motoros láncfűrész és mentőkötél segítségével avatkoztak be, személyi sérülés nem történt. Csütörtökre virradó hajnalban Szegeden, a Tömörkény üdülőtelepen pedig személyautóra dőlt egy több mint huszonöt méter magas fa. Senki sem sérült meg, de a több mint egy méter átmérőjű fa törzse komoly károkat okozott a járműben. A szegedi tűzoltók motoros láncfűrésszel végezték el a műszaki mentést.
 
Fa dőlt meg Szombathelyen szerdán a Szent Imre herceg úton, veszélyeztetve a gyalogos és közúti forgalmat. A szombathelyi hivatásos tűzoltók a mintegy tizenöt méter magas fenyőfát létrás tűzoltóautó segítségével és motorfűrészekkel eltávolították, majd feldarabolták. A műszaki mentés ideje alatt a közlekedés mindkét forgalmi sávban szünetelt.
 
Úttestre dőlt egy nyolc méteres fa tegnap Balassagyarmaton, a Kankalin úton. A forgalmi akadályt képező fát az Ipoly-parti város tűzoltói távolították el motoros láncfűrésszel. Ugyancsak kidőlt fa miatt vonult a balassagyarmati egység este Szécsénybe is, ott egy hat méteres fa képezett félpályás útzárat. A tűzoltók ebben az esetben is motoros láncfűrésszel avatkoztak be. Horpácson egy harminc méteres nyárfát tört ketté az erős szél és teljesen elzárta az utat, ebben az esetben a rétsági raj végezte el a kárfelszámolást. Nógrádmegyerben egy családi ház tetőszerkezetét rongálta meg a vihar, a lemezborítást a ház hátsó részéről teljes egészében leszakította a szarufákkal együtt, és a szomszéd telekre repítette.  A szécsényi hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntesei a veszélyes lemezdarabokat eltávolították, így megszüntették a balesetveszélyt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mert a lakók szomszédoknál megoldották az ideiglenes lakhatásukat.
 
Délután avar és gaztűzhöz riasztották a bonyhádi, dombóvári és paksi hivatásos tűzoltókat, a kora este a megye fölött átvonuló vihar pedig sérült vagy kidőlt fák miatt adott munkát a tűzoltóknak. A dombóvári, bonyhádi, szekszárdi és paksi hivatásos, a tamási önkormányzati, valamint a bonyhádi és tamási önkéntes tűzoltókat összesen tizennégy alkalommal riasztották forgalmi akadályt képező, villanyvezetékre dőlt, épületeket veszélyeztető fák kivágásához, leszakadt faágak eltávolításához.
 
Szerda délelőtt fél tizenegykor a Győr-Moson-Sopron műveletirányítási központba arról érkezett a bejelentés, hogy a Fertő tó partján, Fertőrákoson kigyulladt egy tóparti nádfedeles csónakház. A soproni és kapuvári hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti központ indult a helyszínre, ahol már teljes terjedelmében égett a ház és a lángok az erős szél miatt gyorsan terjedtek. A fertőrákosi önkéntes tűzoltók egy kishajóról kezdték oltani a tüzet. Rövid idő múlva már a soproni, a kapuvári, a csornai, a győri, a lébényi, a pápai, a szombathelyi, a körmendi és a sárvári hivatásos tűzoltók is oltották a tüzet és a környező települések önkéntes tűzoltói mellett az osztrák önkéntesek is – akik észlelték a nagy füstöt – bekapcsolódtak a tűz oltásába, a munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.  A  cölöpökön álló, fa szerkezetű, nádfedeles házakon gyorsan terjedt a tűz és az erős szél is nehezítette a munkát a rendkívüli hőségben. A hatvan hivatásos és tizenöt önkéntes tűzoltó többórás megfeszített munkával a huszonegy csónakházból tizenegyet tudott megmenteni, tíz ház a tűz martalékává vált. Oltás közben egy embert is kimentettek a tűzoltók a vízből, neki nem esett baja. A reggeli órákig locsolták az izzó maradványokat a tűzoltók. Jelenleg hét tűzoltó van a helyszínen, akik megakadályozzák a romok visszagyulladását. Személyi sérülés nem történt az eset során.
 
Egy negyedik emeleti lakásban keletkezett tűz miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat szerdán délelőtt a hetedik kerületbe, a Péterfy Sándor utcába. Az ötszintes, négyemeletes épület negyedik emeleti, száz négyzetméteres lakása a tűzoltók kiérkezésekor már teljes terjedelmében lángolt, a tűz a tetőszerkezet mintegy négyszáz négyzetméteres részére is átterjedt, amely be is szakadt. A fővárosi hivatásos tűzoltók több oldalról támadták a lángokat. A tűzoltásban negyvennégy tűzoltó és tizenöt tűzoltógépjármű vett részt. A tűz továbbterjedését a tűzoltók három emelőkosárra szerelt vízsugárral és további négy vízsugárral megakadályozták, majd azt eloltották, így az épület tetőszerkezetének felét sikerült megmenteni. A tűz oltását nehezítette a rekkenő hőség és fel-feltámadó erős szél. A rendőrség a tűzoltók segítségével a tűzzel érintett épületből húsz embert, a szomszédos épületből pedig további négy embert kísért ki a tűzoltás idejére. A bevetést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította, a helyszínen volt az igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese is. A tűzesetben két felnőtt és két kiskorú megsérült, őket a mentőszolgálat szakemberei füstmérgezés gyanújával kórházba szállították. Összesen három ember jelezte, hogy lakhatását nem tudja megoldani, ezért nekik a kerületi polgármesteri hivatal ideiglenes szállást biztosított. A tűz keletkezésének körülményeit a fővárosi igazgatóság hatósági eljárás keretében vizsgálja.
 
Melléképület gyulladt ki Szőcén a Kölcsey Ferenc utcában szerda hajnalban. A körülbelül hetven négyzetméteres, műhelynek és garázsnak használt épületben keletkezett tüzet a körmendi és zalaegerszegi hivatásos tűzoltók oltották el több vízsugárral. A faszerkezetű épület oltási munkálatait egy helyi erőgép is segítette, a tűzeset során nem sérült meg senki.
 
Teljes terjedelmében égett egy papírt szállító kisteherautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán Kecskemét közelében szerdán délután. A kecskeméti hivatásos tűzoltók a tüzet eloltották. Személyi sérülés nem történt.
 
Kigyulladt egy melléképület Budapest negyedik kerületében, a Berzeviczy Gergely utcában szerdán, napközben. A tűzesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik rövid idő alatt megfékezték a lángokat.
 
Tegnap reggel Békéscsabán, a Madách utcában egy három négyzetméteres filagória égett teljes terjedelmében. A tűz a melléképület kis részére átterjedt, károsodtak az ablak nyílászárói, valamint a filagória mellett lévő fakerítés. A lángok terjedését a helyszínre érkező helyi hivatásos tűzoltók akadályozták meg, személyi sérülés nem történt.
 
Több szabadtéri tűzhöz is riasztották a tűzoltókat szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Kétezer négyzetméteren gyulladt meg a száraz aljnövényzet szerdán délután Beregdarócon, a Szabadság úton, az egyik lakóház kertjében. A tarpai önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. Tiszaeszlár külterületén három hektáron az aljnövényzet mellett a bozótos is lángra kapott, itt a tiszavasvári önkormányzati, valamint a nyíregyházi hivatásos tűzoltók négy akadályozták meg a lángok továbbterjedését. Ibrányban, a Kertvárosban ötven méter hosszan az út menti fasor gyulladt meg szerdán délután, a város önkormányzati tűzoltói oltották el a lángokat. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.
 
Három alkalommal vonultak szabadtéri tűzhöz Nógrád megye tűzoltói tegnap. Litkén három hektáron égett a patak mellett a nádas terület, Bánkon háromszáz négyzetméteren égett a száraz fű, Salgótarjánban pedig kisebb területen égett az aljnövényzet. A tüzeket a szécsényi, a rétsági és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók számolták fel kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel.
 
Két hektár széna és egy traktor égett tegnap délután Nagyhegyesen. A balmazújvárosi és a hajdúszoboszlói tűzoltók oltották el a tüzet. A helyszínen tartózkodó gépkezelők nem sérültek meg, de jelentős anyagi kár keletkezett.
 
Avartűz miatt vonultak a tűzoltók Tatabányára, Héregre, Bábolnára, ahol ötven-száz négyzetméteren égett a száraz fű. Ács külterületén, mintegy két hektáron égett a tarló és még háromszáz négyzetméteren gyulladt be a gabona, amit az ácsi önkormányzati, a komáromi hivatásos tűzoltók a helyi gazdák segítségével oltottak el, senkinek nem esett baja.
 
Szerda délelőtt Zalaszentgrót külterületén fél hektáron avar égett, a tüzet a település önkormányzati tűzoltói oltották el. Cserszegtomajon, a Koponári utcában másfél hektáron lángolt az avar, amely egy erdőt veszélyeztetett. A Keszthelyről érkező hivatásos tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült eloltani a szabadtéri tüzet. Szerdán kora délután Zalaszentgrót és Tekenye között aratás közben fél hektáron gyulladt ki a tarló. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók oltási munkálatait egy munkagép is segítette, amellyel körbeszántották a területet, megakadályozva ezzel a lángok továbbterjedését.
 
Több nagy méretű szalmabála és a tarló égett szerdán délután Szegeden, a Baktói út végén. A szegedi tűzoltók két egységre fékezte meg a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében szerdán kétszázötven felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százhatvanhárom szabálytalanságot találtak a szakemberek. Tizenegy esetben hatósági felhívással éltek, öt bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap összesen százhetvenhét ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei szerdán két helyen tartottak üzemazonosítást, egy veszélyes ipari üzemben biztonsági dokumentumot vizsgálták, három üzemben pedig hatósági ellenőrzés zajlott. Négy szabálytalanságra derült fény.
 
Tegnap közúton százharmincnyolc járművet ellenőriztek, harmincnégy tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, két szabálytalanságra derült fény. ADR-telephelyi ellenőrzés három helyen volt, egy szabálytalanságot tártak fel, egy intézkedést hoztak. A kontroll alá vont kétszázkilencvenkilenc vasúti jármű közül százkilencvennégy tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, tizennyolc szabálytalanságra derült fény, két intézkedést hoztak. RID-telephelyi ellenőrzést egy helyen tartottak, mindent rendben találtak. A katasztrófavédelem tegnap nyolc vízi járművet ellenőrzött, hat tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek nem tártak fel szabálytalanságot.
 
Sósavszivárgás miatt riasztották csütörtökön hajnalban a miskolci hivatásos tűzoltókat, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot, a katasztrófavédelmi mobil labort és a regionális műszaki mentőbázis vegyi konténerét a borsodi megyeszékhely rendező pályaudvarára.  A veszélyes anyag egy vasúti tartálykocsiból jutott a környezetbe, emiatt a közelben álló huszonnyolc ingatlanból összesen hetvenhat lakónak kellett ideiglenesen távozni. Elhelyezésük érdekében két autóbusz érkezett a helyszínre. A katasztrófavédelmi mobil labor gázkoncentrációt mért a helyszínen, de nem mutatott ki egészségre veszélyes értékeket. A szivárgó tartálykocsit a MÁV szakemberei biztonságos helyre tolták, így a kárelhárítás a lakott területtől távolabb folytatódott és a lakók alig egy óra elteltével visszatérhettek otthonukba. A beavatkozó erők a szivárgást megszüntették és gondoskodtak a sérült vagon biztonságos elszállíttatásáról. Az eset során nem sérült meg senki.