BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Két súlyos baleset is történt tegnap a 21-es főúton

2017. augusztus 22. 10:05

Délelőtt a főút salgótarjáni szakaszán egy autó és egy busz rohant szemből egymásba, a balesetben a személykocsi sofőrje életét vesztette. Délután Mátraszőlősnél történt frontális ütközés, onnan két sérültet vittek a mentők kórházba.

Tegnap összesen 138 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 39 tűzesetet és a 61 műszaki mentést összesen 158 hivatásos, 11 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóság, valamint 10 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 38 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Frontálisan karambolozott egy személykocsi és egy autóbusz tegnap délelőtt a 21-es főúton Salgótarjánban, a városi sportcsarnok melletti útszakaszon. Az autóban csak a sofőr utazott, aki beszorult járművébe, ezért a salgótarjáni hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezéssel vágták ki a roncsból, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak. A sérültért mentőhelikopter érkezett, életét azonban már nem tudták megmenteni. A tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a helyszín biztosításában működtek közre. A busz nem szállított utasokat, azon szintén csak a sofőr utazott, nem esett baja. A műszaki mentés idején a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Délután szintén frontális karambol történt, ugyancsak a 21-es főúton, ezúttal Mátraszőlős közelében. Az ütközés következtében az egyik jármű az út melletti árokba csapódott és a benne utazó két ember beszorult az autóba. A pásztói hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezést alkalmazva szabadították ki a sérülteket, majd átadták őket a mentőknek. A másik kocsiban csak a sofőr ült, ő nem sérült meg. A műszaki mentés idején a főút érintett szakaszán teljes pályás útlezárás volt érvényben.

Két autó rohant egymásba hétfőn délután az 51-es főút 153-as kilométerénél, Baja külterületén. A balesetben három ember megsérült. A bajai hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt, áramtalanították a járműveket, az egyik beszorult sérültet feszítővágó és kéziszerszámok segítségével kiszabadították, majd a mentőszolgálat szakembereinek közreműködésével kiemelték az autóból. A sérülteket a mentők kórházba szállították.
 
Letért az úttestről és árokba hajtott egy autó tegnap a Boldog és Hatvan közötti úton. A balesethez a hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a járműből, majd átadták őt a mentőknek.
 
Két gépkocsi ütközött össze tegnap délelőtt Budapesten, a tizenhetedik kerületben. A Ferihegyi út és a Liget sor kereszteződésében történt karambolban nem sérült meg senki. Az ütközés következtében az egyik jármű az oldalára borult, az autót még a fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a kerekeire állítottak. Az egység áramtalanította a kocsikat.
 
Egy üres cementszállító kamionba hajtott bele tegnap hátulról egy alkatrészeket szállító kamion Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 3-as főúton Hernádszurdok térségében. A balesetben senki nem sérült meg. A gönci hivatásos tűzoltók a helyszínelést követően végrehajtották a műszaki mentést.
 
Ötven centiméter magasan állt a víz egy száz négyzetméteres pincében Celldömölkön, a Koptik Odó utcában hétfőn a reggeli órákban. A víz a pincében lévő kazánt, az ott tárolt szerszámokat és berendezési tárgyakat veszélyeztette. A celldömölki önkormányzati tűzoltók kiszivattyúzták a vizet.
Körmenden, a Rákóczi utcában csőtörés miatt százhúsz köbméternyi víz gyűlt össze egy pincében. A körmendi hivatásos tűzoltók az összegyűlt vizet kiszivattyúzták. Az eset kapcsán nem sérült meg senki.
 
Egy tizenöt méter magas fa ágai letörtek, majd egy melléképületre és villanyvezetékre zuhantak Táplánszentkereszten tegnap délután. Az esethez a szombathelyi hivatásos és a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek elvégezték a villamos vezeték kiszakaszolását, majd egy kihúzós létra és kettő motoros láncfűrész segítségével eltávolították a faágakat. Nem sérült meg senki.
 
Nyolc méter magasan tört le, majd lógott egy öles faág Sárváron, a Dózsa György utcában hétfőn délután. A faág személyautókat is veszélyeztetett. A városi hivatásos tűzoltók távolították el a faágat.
 
Kettéhasadt egy nagy méretű fa Szolnokon, a Nagysándor József úton hétfőn délelőtt. A szolnoki hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel kezdték meg a gallyazást. A munkálatok közben észlelték, hogy a fa belseje teljesen elkorhadt, ezért annak kivágása mellett döntöttek. Kár nem keletkezett, sérülés nem történt.
 
Egy akácfa ágai szakadtak rá egy ácsi orvosi rendelő tetejére, az Óvoda közben hétfő délelőtt. A város önkormányzati tűzoltói dugólétra és láncfűrész segítségével távolították el az ágakat, senkinek nem esett baja.
 
Kigyulladt hétfőn kora reggel egy családi ház Ozorán. Az épület egyik helyiségében kaptak lángra a berendezési tárgyak a Körtélyvölgy utcában. A tüzet a tulajdonos az egyik szomszéddal még a sárbogárdi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt elkezdte oltani, a munkát a rajok fejezték be, a lángok végül nem terjedtek tovább a ház többi helyiségére. A tűzben egy ember súlyos égési sérüléseket, egy pedig súlyos füstmérgezést szenvedett. Az eset körülményeit a Tolna megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vizsgálta.
 
Tüzet fogott és teljes terjedelmében égett egy üzlet Bekölcén, a Béke úton hétfőről keddre virradóra. Az esethez az egri és a pétervásárai hivatásos, valamint a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltókat riasztották. Az egységek kétórás, megfeszített munkával tudták megfékezni a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg, az eset körülményeit a Heves megyei katasztrófavédelem vizsgálja.
 
Teljesen kiégett egy családi ház tíz négyzetméteres kazánháza, emellett az épület tetőszerkezete is károsodott mintegy tizenöt négyzetméteren tegnap délután Mátraszőlősön. A pásztói és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók a kazánházból nyíló pincéből egy propánbutángáz-palackot és egy benzines kannát vittek ki és helyeztek biztonságos távolságba. A rajok eloltották a lángokat, majd elvégezték az utómunkálatokat.
 
Tegnap dél körül egy családi ház tetőszerkezete és egyik szobája kapott lángra Kerecsenden, a Fő utcában. A tűzesethez az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik eloltották a lángokat. Az egységek az épületből egy széthasadt gázpalackot is kivittek. A tűzeset során nem sérült meg senki.
 
Egy különálló, téglafalazatú melléképületben keletkezett tűz hétfőn délután Bugacon, a Bartók Béla utcában. A bugaci önkéntes és a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították az épületet, majd eloltották a tüzet. Odabenn egy gázpalack és egy szódáspalack megsemmisült, de személyi sérülés nem történt.
 
Teljes terjedelmében égett egy ötven négyzetméteres, faszerkezetű melléképület hétfőn délben Nyíribronyban, a Fő utcában. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
 
A déli órákban tűz ütött ki egy hódmezővásárhelyi tanya melléképületében. A lángok a főépület tetőszerkezetére is átterjedtek, de a város hivatásos tűzoltói megállították a terjedést és eloltották a tüzet. A tűzben nem sérült meg senki.
 
Tegnap kora délután egy húsz négyzetméteres melléképületben csaptak fel a lángok Zalaszentjakabon, a Petőfi utcában. A tüzet a nagykanizsai hivatásos tűzoltók oltották el, megakadályozva, hogy az épület környezetében álló építményekben is kár essen. Senkinek nem esett baja.
 
Tegnap éjszaka Kőbányára, a Terebesi útra riasztották a fővárosi tűzoltókat, ahol egy használaton kívüli gyár területén, egy hajléktalanok által lakott téglaépületben csaptak fel a lángok. Bútorok, berendezési tárgyak gyulladtak meg. A szobányi helyiséget mindenki elhagyta a tűzoltók kiérkezése előtt, sérülés nem történt. A rajok eloltották a tüzet, majd átszellőztették az épületet.
 
Tűzhelyen felejtett ételmaradék gyulladt meg egy óbudai panelépület egyik lakásában hétfőn délután. A tízemeletes ház második emeleti lakásában nem tartózkodott senki, a szomszédok vették észre, hogy füst szivárog az ajtó alól. A fővárosi tűzoltók oltották el a kisebb tüzet, sérülés nem történt.
 
Kecskeméten, a Felsőszéktó tanyánál egy elhagyatott lakóház égett teljes terjedelmében tegnap késő este. A kecskeméti hivatásos tűzoltók fojtották el a lángokat.
 
Elektromos zárlat miatt gyulladt ki egy transzformátor alatt a száraz aljnövényzet tíz négyzetméteren tegnap délután Komorón, a Kossuth utcában. A kisvárdai hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat, emellett értesítették az áramszolgáltatót. Személyi sérülés nem történt.
 
Tegnap késő este Debrecen-Bocskaikertben, a Pacsirta úton egy nagy méretű szemetes konténerből csaptak fel a lángok. A debreceni hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, így nem sérült meg senki, de kisebb anyagi kár keletkezett.
 
A gyékényesi szőlőhegyen mintegy negyvenöt négyzetméteren égett az avar, valamint az összehordott nyesedék. A csurgói önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt egy arra járó már megkezdte az oltást, majd az egységek fojtották el a lángokat.
 
Hétfőn délelőtt Szegeden, a Széna utcában összehordott szemét, növényi hulladék égett. A néhány négyzetméteres tüzet a szegedi hivatásos tűzoltók oltották el.
 
Tegnap késő este a város hivatásos tűzoltóit Mosonmagyaróváron a Károly utcába riasztották, ahol az iskola sportpályája mellett néhány négyzetméteren meggyulladt a száraz fű. A tűzoltók néhány perc alatt eloltották a lángokat.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében hétfőn százötvenhárom felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során hatvanöt szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök hat alkalommal hatósági felhívással éltek és két bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap összesen ötvenegy ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei hétfőn három üzemazonosítást végeztek, egy veszélyes ipari üzemben a biztonsági dokumentációt vizsgálták, kettőben pedig hatósági ellenőrzést tartottak. Szabálytalanságra sehol nem derült fény.
 
Tegnap közúton harmincnégy járművet ellenőriztek, öt tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, a vizsgálatok nem tártak fel szabálytalanságot. Három ADR-telephelyi ellenőrzés volt hétfőn, szabálytalanságra nem derült fény. A katasztrófavédelem tegnap négy vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanság nem volt.