BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Halálos baleset történt Celldömölknél

2018. november 16. 10:24

Életét vesztette egy ember csütörtök délután Celldömölk közelében, miután autójával fának csapódott. Egy családi házba csapódott egy kamion csütörtökön késő délután Albertirsán, a ház lakhatatlanná vált. Egy családi házzal egybeépített asztalos műhely gyulladt ki ugyancsak tegnap délután Pécsen.

Tegnap összesen 163 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. Az 59 tűzesetet és az 53 műszaki mentést összesen 174 hivatásos, 21 önkormányzati és 3 létesítményi tűzoltóság, valamint 12 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 43 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Letért az úttestről, majd fának csapódva állt meg egy személyautó csütörtök délután Celldömölk közelében. Az ütközést követően az autó motortere kigyulladt. A járműben egy ember utazott, aki a helyszínen azonnal életét vesztette. A celldömölki önkormányzati tűzoltók egy porral oltó készülékkel elfojtották a lángokat, majd feszítővágóval kiemelték a holttestet a roncsból. A műszaki mentés idejére teljes szélességében le kellett zárni az utat a forgalom elől.
 
Lesodródott az útról és árokba borult egy személygépkocsi csütörtökön Tivadaron, a Petőfi utcában. A járműben négyen utaztak, őket a mentők kórházba szállították. A balesethez a fehérgyarmati hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet, majd a helyszín biztosításában működtek közre.
 
Parkoló gépkocsinak ütközött, majd egy családi házba csapódott egy kamion csütörtökön késő délután Albertirsán, a Somogyi Béla utcában. Az ütközés következtében a teherautó sofőrje a roncsba szorult, a házban tartózkodó két ember nem szenvedett sérüléseket. A ceglédi hivatásos tűzoltók kiemelték a sofőrt a roncsból, a mentőknek átadták, majd áramtalanították és átvizsgálták a járművet, valamint az épületet. A teherautó az ütközés során két gázcsonkot is elsodort, amelyekből szivárgott a gáz, ezért a baleset helyszínét száz méteres sugarú körben az egységek lezárták. A lezárt területről tizenkét házból, negyvenkét embert kísértek biztonságos helyre, akik a gázszivárgás megszüntetését követően visszatérhettek a lakásukba. A kamion ásványvizet szállított, ami szétszóródott az úttesten, ezért az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat elterelték. A beavatkozó tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A családi ház lakhatatlanná vált, az ott élők lakhatása megoldott, a kamion sofőrjét a mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították.
 
Motorvonatnak ütközött egy személygépkocsi Sarród közelében, egy vasúti átjáróban csütörtökön délben. A fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók áramtalanították az autót és a mentőszolgálattal közösen kiemelték a járműből annak vezetőjét, aki megsérült, ezért a mentők kórházba szállították. A vonaton utazók nem sérültek meg a balesetben, mentesítő vonattal folytatták útjukat.
 
Egy mezőgazdasági vontató és egy csomagszállító kisteherautó ütközött össze a Bő és Gór közötti úton csütörtökön délelőtt. Az ütközést követően a mezőgazdasági munkagép felborult. A balesetben ketten megsérültek, őket a mentők kórházba szállították. A csepregi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd egy markoló segítségével a kerekeire állították a traktort, ezt követően megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Kamion és két személygépkocsi ütközött össze csütörtökön délután a 4-es főút és a 401-es út kereszteződésében, Abony közelében. Az ütközés következtében egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A ceglédi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Lesodródott az útról egy személygépkocsi tegnap délelőtt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Mezőcsát külterületén, az Igricibe vezető úton. A műszaki mentést a mezőcsáti hivatásos és önkéntes tűzoltók végezték. Az egységek áramtalanították a járművet és feszítővágóval kiszabadítottak egy embert az összeroncsolódott autóból, akit átadtak a mentőknek.
 
Fának ütközött egy személyautó csütörtök délután Heves közelében, a Hevesvezekény felé vezető, 3209-es úton. Egy ember megsérült a balesetben, beszorult a járműbe. A hevesi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, majd a sérültet feszítővágóval szabadították ki és átadták őt a mentőknek.
 
Két személyautó ütközött össze csütörtökön délelőtt Kőszegen a Rákóczi Ferenc utca és a Rohonci utca kereszteződésében. A balesetben nem sérült meg senki. A kőszegi önkormányzati tűzoltók áramtalanították az autókat, majd felitatták a közútra folyt üzemanyagot.
 
Két személyautó ütközött össze csütörtökön reggel Tiszakécskén, a Béke utcában. Az ütközés következtében az egyik jármű felborult, a másik pedig az árokba csapódott. A tiszakécskei önkormányzati tűzoltók az autókat áramtalanították, a forgalmi akadályt megszüntették, majd a helyszínt átadták a rendőrségnek. A balesetben nem sérült meg senki.
 
Személyautó és mezőgazdasági vontató ütközött csütörtök délután a Tolna megyei Tolna-Mözs vasúti átjárónál. A tolnai önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket és a helyszínelési munkálatokban segítettek. A balesetben nem sérült meg senki.
 
Két utcát is beszennyezett egy személygépkocsi Jászberényben, amelyikből olaj folyt ki csütörtök délután: a Thököly út és a Hold utcát érintette az eset. A jármű egy kátyúba hajtott bele, ekkor sérült meg a motor olajteknője. A jászberényi hivatásos tűzoltók a Hold utcában felitatták a kifolyt olajat, illetve értesítették a közútkezelőt is. Az  eset során sérülés nem történt.
 
Épültre dőlt fa miatt riasztották a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat tegnap a Fejér megyei Bakonycsernyére. Az egyik családi ház lakója kivágott egy diófát, ám az rossz irányba dőlt, és az útra, a szomszéd házra és kerítésre zuhant. Személyi sérülés nem történt. A kidőlt fát a tűzoltók motoros láncfűrésszel feldarabolták és az utat is megtisztították.
 
Tűz keletkezett egy személygépkocsi motorterében csütörtök este Budapest hatodik kerületében, a Hősök tere és az Andrássy út kereszteződésében. A lángokat még a fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt oltani kezdték, a munkálatokat a helyszínre riasztott raj fejezte be. Senki sem sérült meg a tűzeset során.
 
Kigyulladt egy családi ház több helyisége csütörtökön kora esti órákban Maglódon, a Kossuth Lajos utcában. A tűzoltók kiérkezésekor az épület tetőszerkezete is égett már, személyi sérülés nem történt. A monori hivatásos és a gyömrői önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat, és megakadályozták a tűz továbbterjedését. Az ingatlan lakhatatlanná vált, a benne élő öt felnőtt és egy gyermek rokonokhoz költözött.
 
Egy családi házzal egybeépített asztalos műhelyben tűz keletkezett tegnap délután Pécsen. A tűz átterjedt a műhellyel egybeépített családi ház tetőszerkezetére is. A pécsi hivatásos tűzoltók öt egységgel vonultak a helyszínre és hat oldalról oltották el a tüzet. A gázszolgáltató leszerelte az órát, míg az áramszolgáltató leválasztotta a házat a villamos hálózatról. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, de az ingatlan lakhatatlanná vált.
 
Sorház lakásának kamrájában keletkezett tűz csütörtök délután Kisvárdán. A kisvárdai hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet, majd a lakás átszellőztetését végezték el. Az épületből egy sértetlen gázpalackot is kihoztak a beavatkozók. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Teljes terjedelmében égett egy melléképület csütörtökön Nyírgyulajban az Ófehértói úton. A nyírbátori és a baktalórántházi hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet. A hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy szabadnapos tűzoltó áramtalanította az épületet. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Egy nyaraló és a hozzá tartozó melléképület éget teljes terjedelmében csütörtökön kora délután Makón, a Csipkési kertekben. A város hivatásos egysége két oldalról oltotta el tüzet, sérülés nem volt.
 
Kigyulladt egy melléképület az esti órákban Sándorfalván, a Szent István utcában. Az ott lévő berendezési tárgyak is lángra kaptak. A sándorfalvi önkéntes tűzoltókat és a szegedi hivatásos egységeket riasztották, a gyors beavatkozásoknak köszönhetően a tűz nem okozott károkat a környező épületekben. Személyi sérülés sem történt.
 
Huszonöt négyzetméteres melléképület égett teljes terjedelmében csütörtök este Zalaegerszegen, a Vadrózsa utcában. A város hivatásos tűzoltói vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Egy klímaberendezés kültéri része gyulladt ki egy második emeleti erkélyen tegnap délután Debrecenben, az Egyetem sugárúton. A tűz átterjedt az erkéllyel kapcsolatos helyiségre, ahol a berendezési tárgyak is meggyulladtak. A debreceni hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat, majd a füsttel telítődött épületet nagy-teljesítményű ventilátorral átszellőztették. Az érintett lakásban a tűz idején nem tartózkodott senki, így személyi sérülés sem történt.
 
Egy családi ház kéményében a lerakódott égéstermék égett csütörtökön délelőtt Kecskemét külterületén. A kecskeméti hivatásos tűzoltók porral oltóval oltották el a tüzet, a kéményt átvizsgálták és az éghető anyagot eltávolították, valamint értesítették a kéményseprőt.
 
Ezer négyzetméteres területen égett a száraz avar tegnap délután Komádi közelében, az út menti árokparton. A komádi önkormányzati tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.
 
Egy hektáron égett az erdő aljnövényzete és az avar tegnap délután Bátonyterenye külterületén. A város hivatásos tűzoltói kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel oltották el a lángokat.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön száznyolcvannégy felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százharminc szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök három hatósági felhívást és tíz kötelezést adtak ki, illetve kiszabtak öt bírságot.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap százharminchat ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön hat üzemazonosítást végeztek, szabálytalanságot nem tártak fel. Három veszélyes ipari üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, mindent rendben találtak. Négy supervisori és két egyéb ellenőrzést is tartottak a szakemberek, akik hiányosságot sehol sem észleltek.
 
Tegnap közúton százharmincnégy járművet ellenőriztek, huszonhat tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek két szabálytalanságot találtak. Hét ADR-telephelyi ellenőrzés is volt csütörtökön, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap kétszázötvenkettő vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, százhuszonhárom tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok nem tártak fel problémát. RID-telephelyi ellenőrzést négy helyen tartottak, az ellenőrök nem bukkantak szabálytalanságra. A katasztrófavédelem csütörtökön hat vízi járművet ellenőrzött, három tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. Tegnap négy légi járművet ellenőriztek a szakemberek, mind a négy az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.