BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Halálos balesetek a hét első munkanapján

2019. augusztus 22. 11:17

Hárman haltak meg egy Pest megyei vasúti átjáróban, amikor autójuk személyvonattal ütközött. Életét vesztette egy ember Sopron és Harka között, miután két személykocsi karambolozott. A 84-es főúton kilencen sérültek meg egy ütközés során, ott egy jármű lesodródott az útról és a tetejére csapódva állt meg. Siófokon két felnőtt és két gyermek szenvedett sérüléseket, miután két autó összeütközött. Az M1-es autópályára mentőhelikopter érkezett annak az autónak a vezetőjéért, aki egy takarmányszállító kamion hátuljába csapódott.

Tegnap összesen 216 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 45 tűzesetet és a 116 műszaki mentést összesen 241 hivatásos, 23 önkormányzati, 2 létesítményi és 17 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 50 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Halálos vonatbaleset történt szerdán, a kora esti órákban Nagymaros és Kismaros között, a Hatlópatak-dűlő vasúti átjáróban: egy menetrend szerint közlekedő vonat és egy autó ütközött össze, a személykocsi három utasa a helyszínen életét vesztette. A szerelvényen százhárman utaztak, senkinek nem esett baja. A vonat csaknem kétszáz méteren tolta maga előtt a gépkocsit, majd a nyílt pályán állt meg, a tűzoltók segédkeztek az utasok átszállításában. A nagymarosi önkéntes, a váci és a fővárosi hivatásos tűzoltók átvizsgálták a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt, a munkájukat a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A műszaki mentés ideje alatt mindkét irányban szünetelt a vasúti közlekedés. 
 
Összeütközött két autó Sopron és Harka között szerda délután. A soproni hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével egy embert kiszabadítottak az egyik autóból és átadták a mentőszolgálat munkatársainak, ám az újraélesztés sikertelen volt. A másik autó három utasát könnyebb sérülésekkel kórházba szállították a mentők. A tűzoltók a helyszínelés után a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.
 
Elhagyta az úttestet, majd a tetejére csapódva egy szántóföldön állt meg egy autó szerda reggel a 84-es főúton Zsédeny és Rábapaty között. A sárvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, azt követően a mentőknek nyújtottak segítséget, valamint az ütközés következtében sérült olajtartályt tapasztották be. A balesetben kilencen megsérültek, egy ember súlyosan, a mentők mindenkit kórházba szállítottak.
 
Egymásba rohant két személykocsi tegnap délután Siófokon, a Batthyány Lajos és a Mikes Kelemen utca kereszteződésénél. Az egyik autóban csak a sofőr utazott, ő sérülések nélkül átvészelte a balesetet. A másik gépkocsiban két felnőtt és két gyermek utazott, valamennyien megsérültek az ütközés során. A műszaki mentést a siófoki hivatásos tűzoltók végezték el, akik egy súlyosan sérült nőt kiemeltek a roncsból és átadták a mentőknek, majd megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Az út szélén parkoló autónak hajtott, majd felborult egy személykocsi szerda délután Balatonlellén, a 7-es főút 136-os kilométerénél. A balesethez a balatonboglári önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket, majd kerekeire állították a felborult gépkocsit és megszüntették a forgalmi akadályt. Az autóban ketten utaztak, mindketten megsérültek, a mentők kórházba szállították őket.
 
Takarmányt szállító kamion hátuljába hajtott egy személygépkocsi szerda délelőtt az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszán. A Mány térségében történt balesetben az autó vezetője a roncsok közé szorult. A sofőrt a bicskei önkormányzati tűzoltók szabadították ki a járműből, majd mentőhelikopter szállította kórházba. A tartányos kamion vezetője nem sérült meg.
 
Személygépkocsik karamboloztak szerda reggel Ecseren, a Karzol utcában. Az ütközés következtében összetört autók akadályozták a forgalmat. A balesetben egy ember szenvedett súlyos sérüléseket, őt a tűzoltók emelték ki a roncsból. A helyi önkéntes és a fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Az út menti árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó szerda délután a Pamuk és Somogyvár közötti úton. A balesethez a marcali hivatásos és a somogyvári önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet, majd kerekeire állították és közreműködtek a forgalmi akadály megszüntetésében. Az autóban csak a sofőr utazott, aki megsérült a balesetben, a mentők kórházba szállították.
 
Felborult egy gépkocsi az Eger és Egerszalók közötti úton tegnap reggel. Az egri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd biztosították a helyszínt. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Egymásba rohant egy személykocsi szerda délután Baján, a Mártonszállási út és a Széna utca kereszteződésénél. Az ütközés következtében mindkét autó az árokba csapódott. A bajai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, valamint stabilizálták az egyik autót.
 
Egy mezőgazdasági vontató és egy autó ütközött össze szerda délután Berettyóújfalu és Mezősas között. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók átvizsgálták a járműveket és áramtalanították azokat. A rendőrség a beavatkozás idejére teljesen lezárta az érintett útszakaszt.
 
Két autó ütközött össze tegnap délután Dunaharasztiban, a Soroksári úton. Az összetört kocsik forgalmi akadályt okoztak. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Személygépkocsi és motorkerékpár karambolozott szerda reggel Keszthelyen, a Georgikon utcában. A műszaki mentéshez a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket.
 
Felborult egy kisbusz tegnap késő délután az M1-es autópálya 66-os kilométerénél. A jármű a belső szalagkorlátnak ütközött, akadályozta a forgalmat. A kisbusz utasai még a tatabányai hivatásos tűzoltók megérkezése előtt elhagyták a járművet. Az egység áramtalanította a kocsit és megszüntette és a forgalmi akadályt.  
 
Villanyoszlopnak ütközött tegnap egy személygépkocsi Nyíregyházán, a László utcában, egy bevásárlóközpont parkolójában. A városi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd gépezetes tolólétra segítségével eltávolították a sérült oszlop járókelőkre veszélyes, lógó részeit. 
 
Villanyoszlopnak hajtott egy autó az 54-es főút soltvadkerti szakaszán tegnap, kora este. A helyi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, biztosították a helyszínt, majd átadták a területet a rendőrségnek.
 
Szerda hajnalban árokba hajtott egy személygépkocsi Nagyrécsén, a Táncsics utcában. A járművet a nagykanizsai hivatásos tűzoltók áramtalanították.
 
Egy személygépkocsi és a hozzá kapcsolt autószállító tréler borult fel tegnap este a 760-as főúton Alsópáhok közelében. A járművet a keszthelyi hivatásos tűzoltók áramtalanították.
 
Veszélyesen megdőlt egy traktor pótkocsija tegnap délután Cibakházán, a Dóra major területén. Az esethez a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók vonultak. Az egység drótkötél, illetve két erőgép segítségével sikeresen visszabillentette a pótkocsit. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő egy székesfehérvári családi házban tegnap délután. A lakók a készülék riasztása után elzárták a mosókonyhában lévő kombi gázkazánt, és átszellőztették az épületet.  A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a kazán elindítása után a készülék fölött folyamatosan emelkedő szén-monoxid-értéket mértek. A helyszínre a gázszolgáltató szakembere is megérkezett.
 
Hajdúszoboszlón, a Nap utcában bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy családi házban. Mire a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, a lakók átszellőztették a házat. A mérések igazolták a szén-monoxid szivárgását, ezért a gázszolgáltató szakembere kizárta a fali vízmelegítőt a rendszerből. Személyi sérülés nem történt.
 
Tegnap délelőtt Pécsen, a Jakabhegyi úton egy munkagép árokszélesítés közben átvágott egy műanyag gázvezetéket. A pécsi hivatásos tűzoltók két egysége mellett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre vonult. A mobil labor méréseket végzett, míg a tűzoltók két irányból egy-egy sugárral, légzőkészülékben biztosították a helyszínt. A gázszolgáltató szakembere kiszakaszolta az érintett részt, majd elhárította a hibát. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, azonban délelőtt kétszáz fogyasztási helyen átmenetileg szünetelt a gázszolgáltatás.
 
Gázvezetéket vágott át egy munkagép építkezés közben szerda délelőtt Bonyhádon. A bonyhádi hivatásos és önkéntes tűzoltók biztosították a területet a gázszolgáltató munkatársainak megérkezéséig, akik elzárták a sérült vezetéket. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.
 
Erős szél bontotta meg tegnap reggel egy szombathelyi, Szelestey László utcai ház tetején lévő cserepeket, amelyek veszélyeztették a gyalogosforgalmat. A szombathelyi hivatásos tűzoltók eltávolították a meglazult cserépdarabokat, majd körbekordonozták a területet. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Zalaegerszegen, az Arany János utcába, egy melléképületre dőlt fához vonultak a helyi hivatásos tűzoltók szerda reggel, és eltávolították a növényt. Délelőtt Hernyéken, a Kossuth utcában dőlt egy fa egy családi ház villanyvezetékére. Az áramszolgáltató szakembereinek segítségével a lenti hivatásos tűzoltók távolították el a fát. Szintén délelőtt egy kidőlt fa rongált meg egy telefonoszlopot Ormándlak közelében. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével eltávolították a fát. Délben a vihar következtében egy fa dőlt a vasúti sínekre Gyenesdiáson, a Kossuth utca közelében. A keszthelyi hivatásos tűzoltók rövid időn belül eltávolították a növényt a sínekről.
 
Öles fa dőlt az útra szerda délelőtt és elfoglalta a fél útpályát Felsőmarác közelében. A körmendi hivatásos és az ivánci önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd eltávolították a fát. Arborétum területéről dőlt egy beton villanyoszlopra, majd a közútra egy fa Sárváron, az Újsziget utcában tegnap délelőtt. A baleset következtében a villanyvezetékek leszakadtak. A sárvári hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták a fát, azután eltávolították, közben pedig a helyszínre hívták az áramszolgáltató szakembereit.
 
Egy hétméteres faág dőlt egy melléképület tetejére tegnap Vilonyán, a Kossuth utcában. A balatonfűzfői hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész és dugólétra segítségével távolították el a fát. Balatonalmádiban, a Páfrány és a Somfa utca kereszteződésénél egy tizenkét méteres fa dőlt az útra, el is szakítva a villanyvezetéket. Ennél az esetnél is a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Egy oszlop megsérült, emiatt a környéken négy-öt órán át nem volt áram.
 
Tegnap délután Békéscsaba külterületén egy hektáron égett a tarló. Az orosházi és a megyeszékhelyi hivatásos tűzoltók gyorsbeavatkozó vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A tűz következtében egy embert megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Szénabálák égtek szerda délután Tiszacsegén, az Iskola utcában, a körülbelül nyolcszáz négyzetméteren rakásba hordott bálák ötven négyzetméteren izzottak. A tűzesethez a tiszafüredi hivatásos és az egyeki önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Az izzó részek oltását két munkagép és egy vízszállító gépjármű is segítette. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Kékcsén fél hektáron szalma, Újfehértón hetven négyzetméteren száraz fű kapott lángra. A kisvárdai, a nyíregyházi hivatásos és az újfehértói önkormányzati tűzoltók gyorssugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be.
 
Összehordott szemét égett száz négyzetméteren szerda reggel Szécsényben, a Liget úton. Délután harminc köbméternyi összehordott faág kapott lángra a Magyarnándor és Debercsény közötti út mellett. A tüzeket a szécsényi, illetve a balassagyarmati hivatásos tűzoltók oltották el.
 
Meggyulladt a gaz és az avar szerdán egy elhagyatott kőbányai területen, a Keresztúri úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók körülhatárolták, majd eloltották a tüzet.  
 
Kukoricatároló égett szerdán Apagyon, a Vörös zászló utcában és veszélyeztette a közelében lévő épületeket.  A tüzet a baktalórántházi és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a szomszédok eloltották, a beavatkozók gyorssugárral utómunkálatokat végeztek.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében szerdán nyolcvankilenc felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során negyvenhárom szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök két hatósági felhívást és tizenöt kötelezést adtak ki, bírságot nem szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap harminchét ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei szerdán egy supervisori ellenőrzést tartottak, valamint egy egyéb ellenőrzést folytattak le. Szabálytalanságot egyik esetben sem találtak.
 
Tegnap közúton tizenkettő járművet ellenőriztek, hat tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek nem tártak fel szabálytalanságot. Öt ADR-telephelyi ellenőrzés is volt szerdán, egy szabálytalanságra bukkantak. Tegnap száztizennégy vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, harminc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságot nem találtak. A katasztrófavédelem szerdán négy vízi járművet ellenőrzött, egyik sem tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt.