BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

A csütörtök sem múlt el tragédia nélkül

2019. február 15. 09:03

Balesetek, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezéses esetek adtak munkát csütörtökön a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek, ezek mellett a hatósági szakemberek folytattak le ellenőrzéseket. Több halálos kimenetelű baleset történt, a száraz idő miatt pedig nem egy helyen szabad területen keletkezett lángokat kellett elfojtaniuk a tűzoltóknak.

Tegnap összesen 168 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 71 tűzesetet és az 53 műszaki mentést összesen 198 hivatásos, 20 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóság, valamint 14 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 38 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Ketten életüket vesztették pénteken hajnalban abban a balesetben, ahol négy személyautó és egy kamion ütközött össze az M1-es autópálya 162-es kilométerszelvényénél, Mosonmagyaróvár térségében, a határ felé vezető oldalon. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben hárman megsérültek, őket kórházba szállították. A műszaki mentés idejére lezárták az érintett útszakaszt a Hegyeshalom felé vezető irányban.
 
Egy kisbusz és egy személyautó ütközött össze a 61-es főút 146-os kilométerszelvényénél, Nagybajom térségében. Az ütközés következtében a járművek utasai közül többen a gépkocsik roncsai közé szorultak, a böhönyei önkormányzati és a kaposvári hivatásos tűzoltók emelték ki őket feszítővágó segítségével. A mentők négy súlyos sérültet szállítottak kórházba, egyiküket mentőhelikopterrel. Egy ember a helyszínen életét vesztette.
 
Két autó ütközött össze Budapesten, a huszonkettedik kerületi Gádor utca és a Kertész utca kereszteződésében csütörtök délelőtt. A balesethez a budapesti tűzoltókat riasztották, akik feszítővágóval kiszabadították az egyik jármű sofőrjét. Az eset során két ember megsérült, őket a mentők kórházba vitték.
 
Négy személygépkocsi ütközött össze tegnap Nyíregyháza és Nagyszállás között, a 4911-es út 6-os kilométerszelvényénél.  A járművekben utazó hat ember közül egy középkorú nő könnyű sérüléseket szenvedett, a mentőszolgálat kórházba szállította. A járművek forgalmi akadályt képeztek, a nyíregyházi hivatásos tűzoltók a helyszínt biztosították a rendőrség kiérkezéséig. A rendőrségi helyszínelést követően az egység a forgalmi akadályt megszüntette, a közút szakemberei pedig letakarították az úttestet.
 
Összeütközött két személygépkocsi csütörtök kora reggel Budapest tizedik kerületében, a Bihari és a Fertő utca kereszteződésében. Az egyik jármű a villamossínekre került, ezért állt a 3-as villamos forgalma. Senki nem sérült meg a balesetben, amelyhez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. A raj elvégezte a műszaki mentést, ezzel megszüntetve a forgalmi akadályt.
 
Személyautó, egy kisteherautó és egy kamion ütközött össze csütörtökön délelőtt az M5-ös autópálya 35-ös kilométerénél, Inárcs közelében. Az ütközés következtében személyi sérülés nem történt, azonban az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A dabasi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A műszaki mentés ideje alatt jelentős torlódás alakult ki az érintett pályaszakaszon.
 
Felborult és a tetején állt meg tegnap reggel egy személygépkocsi a 7219-es úton, Felsőörs térségében. A járműben egy ember utazott, nem sérült meg az eset során. A veszprémi hivatásos tűzoltók a járművet kerekeire állították, a beavatkozás ideje alatt teljes útzár volt érvényben.
 
Szén-monoxid-mérgezéshez riasztották a szegedi egységeket csütörtökön kora este egy zsombói családi házhoz. A házban nem volt érzékelő, de az ott élők rosszullétre panaszkodtak. A tűzoltók méréseket végeztek, a műszerek kimutatták a mérges gáz jelenlétét a levegőben. A mentők egy gyermeket és egy felnőttet megfigyelésre kórházba szállítottak. Pár órával később Hódmezővásárhelyen is hasonló esethez riasztották a tűzoltókat. A szén-monoxid-mérgezés súlyos tüneteivel szállítottak kórházba egy embert az Ady Endre utcából. A házban nem volt szén-monoxid-érzékelő, ami időben jelezhette volna a bajt. A tűzoltók magas értékeket mutattak ki a ház helyiségeiben, a gázszolgáltató szakemberei az ott működő gázkazánt azonnal lezárták.
 
Egy sérült mentéséhez kérték a tűzoltók segítségét csütörtök délelőtt Törökszentmiklóson, az Almásy út egyik társasházi lakásához. A bejelentő tájékoztatása szerint a lakásban élő ember nem tudott ajtót nyitni. A törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltók behatoltak a lakásba, ahol a földön fekve megtalálták a tulajdonost, aki eszméleténél volt, de kommunikálni nem tudtak vele. Az egység ezt követően méréseket végzett és kimutatta a szén-monoxid jelenlétét a levegőben, majd szellőztetett. A tűzoltók a szomszédos lakásokat is átvizsgálták, de ott nem mutattak ki szén-monoxid-koncentrációt. A sérültet a mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították. 
 
Teljes terjedelmében égett egy személygépjármű Solton, a Havas utcában csütörtökön késő délután. A solti katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói a tüzet rövid idő alatt eloltották, személyi sérülés nem történt.
 
Berendezési tárgyak, párnák és takarók égtek egy családi ház egyik szobájában tegnap délelőtt Kabán, a Rákóczi Ferenc úton. A helyszínre elsőként a kabai önkéntes tűzoltók vonultak, akik légzőkészülékben mentek be az ingatlanba, majd miután elzárták a közműveket, eloltották a tüzet. A püspökladányi hivatásos tűzoltók is a helyszínen voltak, az utómunkálatokat ők végezték el. A házban lakó két felnőtt és két gyermek ideiglenesen rokonokhoz költözött.
 
Kigyulladt és a dunaújvárosi tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett egy hétvégi ház Kulcson, a Kistex utcában. A csütörtökön bekövetkezett tüzet rövid idő alatt megfékezték a tűzoltók, az eset során senki nem sérült meg.
 
A város nyaralóövezetében, egy hétvégi házban keletkezett tűz csütörtök este. A bejelentő nem tudta, hogy van-e valaki a házban. A kiérkező oroszlányi önkormányzati tűzoltók nehezen tudták járművel megközelíteni a területet, de végül sikerült megkezdeniük az oltást. Az ingatlan üres volt, az oltási munkálatokban részt vettek a komáromi hivatásos tűzoltók is, akik a vízellátást biztosították az utómunkálatok elvégzéséhez. Az anyagi kár jelentős volt, de senki nem sérült meg a tűzeset során.  
 
Tűz keletkezett egy melléképületben tegnap este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kánó Kossuth utcájában. A helyiségben tűzifa és használati tárgyak égtek. A lángokat a szendrői és az aggteleki hivatásos tűzoltók elfojtották, a tűz nem terjedt át a lakóházra. Az eset során senki sem sérült meg.
 
Felhalmozott tűzifa kapott lángra csütörtökön délelőtt Valkón, a Rákóczi utcában, egy hatvan négyzetméteres családi ház teraszán. A tűzoltók kiérkezésekor a lángok már átterjedtek az épület tetőszerkezetére is. A gödöllői hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, majd átvizsgálták az ingatlant.
 
Szemét és tűzifa égett egy lakóingatlan kazánházában Novajon, a Jókai Mór utcában tegnap éjszaka. Az egri hivatásos tűzoltók gyorsan eloltották a lángokat. Az utómunkálatok során az egység a parázsló szemetet kihordta a pincéből. Az eset során senki nem sérült meg, a lakóházat az ott élők időben elhagyták.
 
Ősi Templom utcájában, a házak mögötti telkeken körülbelül két hektáron száraz fű és egy bálaszállító tréler égett tegnap délután. A tűz két oxigénpalackot is érintett, amelyeket a pétfürdői hivatásos tűzoltók hűtöttek vissza. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.
 
Orgovány külterületén öt hektáron égett a száraz növényzet, valamint tizenegy nagy méretű szalmabála csütörtökön délután. Az orgoványi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók a tüzet vízzel és kéziszerszámokkal oltották el.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön kétszázhuszonkét felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során a szakemberek százharminchat szabálytalanságot találtak. Az ellenőrök négy hatósági felhívást, két kötelezést és öt bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap nyolcvannyolc ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön négy üzemazonosítást végeztek, szabálytalanságot nem találtak. Három veszélyes üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, egy szabálytalanságot találtak.
 
Tegnap közúton ötvenegy járművet ellenőriztek, három tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságot nem találtak. Nyolc ADR-telephelyi ellenőrzés is volt csütörtökön, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap háromszázhuszonnyolc vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, százharmincnégy tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, öt szabálytalanságot találtak. A katasztrófavédelem csütörtökön nyolc vízi járművet ellenőrzött, három tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságra egy esetben derült fény. Tegnap két légi járművet ellenőriztek a szakemberek, mindkettő az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak.