BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

A csütörtök sem telt el halálos balesetek nélkül

2017. december 15. 09:18

Veszprém és Bács-Kiskun megyében is halálos közlekedési baleset történt tegnap délután: a 8-as főúton Litérnél két teherautó rohant egymásba, az 54-esen Soltvadkertnél pedig egy személyautó és egy kisbusz karambolozott. Salgótarjánban pedig vonat gázolt halálra egy embert. Komoly tüzek is keletkeztek, egy bajai műhelyben tűz ütött ki, a helyszínről egy embert mentőhelikopter szállított kórházba.

Tegnap összesen 185 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 44 tűzesetet és a 89 műszaki mentést összesen 235 hivatásos, 24 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 9 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 47 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés érkezett az ügyeletekre.
 
Kisteherautó és tehergépkocsi ütközött össze tegnap délután a 8-as főúton Litérnél. A balesetben egy ember meghalt, egy súlyosan pedig megsérült, mindketten a kisteherautó utasai voltak. A sérültet a veszprémi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével tudták csak kiszabadítani az összeroncsolódott járműből. A főút érintett szakaszát a helyszínelés idejére lezárták.
 
Személyautó és kisbusz karambolozott tegnap délután az 54-es főúton, Soltvadkert közelében. A személykocsiba egy ember beszorult, a kiskőrösi hivatásos és a soltvadkerti önkormányzati tűzoltók feszítővágóval szabadították ki, majd átadták a mentőknek, akik azonban már nem tudták megmenteni az életét.
 
Elgázolt a vonat egy embert tegnap délben Salgótarjánban, a Móricz Zsigmond úti átjáróban. A Somoskőújfalu irányába haladó vonat elé lépő ember nem élte túl a balesetet. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók a vonaton tartózkodó utasok leszállításában és a helyszín biztosításában vettek részt.
 
Árokba csapódott egy személygépkocsi péntek hajnalban a 38-as főúton Virányosnál. A jármű vezetője az ütközés következtében kiesett a gépkocsiból és a helyszínen életét vesztette. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók vonultak a műszaki mentéshez, akik a baleseti vizsgálat idején biztosították a helyszínt, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.
 
Pénteken reggel egy személykocsi és egy autóbusz ütközött össze Kecskeméten, a Kada Elek utca és a Bethlen körút kereszteződésében. Az autóban egy ember életét vesztette, egy pedig megsérült. A buszon utazóknak nem esett bajuk, értük mentesítő járat érkezett. A kecskeméti hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és kézi erővel kiemelték az áldozatot a kocsiból, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Két autó rohant egymásba csütörtök este a 4444-es úton Gyula és Elek között. A balesethez a gyulai hivatásos tűzoltók vonultak, akik egy embert feszítővágó segítségével, egyet pedig a mentőszolgálat munkatársainak közreműködésével emeltek ki a roncsból. A balesetnek összesen öt sérültje volt. A beavatkozás ideje alatt teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt.
 
Három személykocsi és egy kisteherautó karambolozott csütörtök délután a 4-es főúton Újfehértó határában. Személyi sérülés nem történt. A helyi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak. Az esti órákban Záhony közelében, a 4-esen is baleset történt. Két autó rohant egymásba, az ütközés következtében az egyik jármű az árokba csapódott, a benne utazókat a kisvárdai és a záhonyi hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki. A tűzoltók áramtalanították a kocsikat, majd megszüntették a forgalmi akadályt. Ebben a balesetben hárman sérültek meg.
 
Szalagkorlátnak ütközött egy autó csütörtökön délután az M85-ös autóúton, a Sopron felé vezető oldalon, Rábapatona közelében.  Egy ember megsérült a balesetben, őt a mentők kórházba szállították. A műszaki mentést végző győri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon a helyszínelés és műszaki mentés ideje alatt egy sávon haladt a forgalom.
 
Egy teherautó és egy 61-es villamos karambolozott Budapesten, a BAH-csomópontnál tegnap délben. Az ütközés után a teherautó a csomópont felett átívelő felüljáró tartószerkezetének csapódott. A balesetben a gépkocsi vezetője megsérült, a mentők kórházba szállították. A villamoson utazóknak nem esett bántódásuk. A műszaki mentést a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték el, áramtalanították a teherautót, majd biztosították a helyszínt.
 
Két személygépkocsi ütközött össze tegnap reggel Siklós és Máriagyűd között, a baleset következtében két villanyoszlop dőlt a közútra. A siklósi tűzoltók egy egysége érkezett a helyszínre, áramtalanították a gépjárműveket. Az eset során egy ember könnyebben megsérült, őt a tűzoltók emelték ki a gépjárműből és adták át a mentőszolgálat szakembereinek. Mivel a kidőlt villanyoszlopok akadályozták a forgalmat, ezért az áramszolgáltató munkatársai is a helyszínre mentek, a rendőrség pedig a forgalmat irányította a műszaki mentés ideje alatt.
 
Egymásba futott két személykocsi Budapesten, a második kerületi Bem József térnél, az Angelo Rotta rakparton csütörtök délután. A műszaki mentést végző fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Az érintett útszakaszon egy sávot lezártak a forgalom elől. A mentőszolgálat egy embert a helyszínen ellátott.
 
Három autó ütközött össze csütörtök este Esztergomban, a Táti úton. A járművek utasai nem sérültek meg, a járműroncsok azonban mindkét sávot elfoglalták. Az útburkolaton nagy területen szétszóródott gépkocsidarabok ellehetetlenítették a közlekedést a forgalmas útszakaszon. A balesetben érintett személygépkocsik egyike gázüzemű volt, a tartály megsérült. A műszaki mentéshez Esztergomból érkeztek hivatásos tűzoltók, akik biztosították a káreset helyszínét és eltávolították az akadályt képező autókat. A baleset miatt csaknem fél órán keresztül csak egy sávon haladt a forgalom az érintett területen.
 
Személykocsi és autóbusz ütközött össze csütörtökön délután Szombathelyen, a Wesselényi Miklós utcában. A buszon öten, míg a gépkocsiban ketten utaztak, a balesetben nem sérült meg senki. A szombathelyi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót, felitatták az ütközés következtében az úttestre folyt hűtővizet, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől.
 
Két személykocsi ütközött össze tegnap délután Érden, a Szalonka utcában. Az egyik autó egy villanyoszlopnak is nekicsapódott, de senkinek nem esett baja. Az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. Az eltört oszlop cseréjéről a szolgáltató gondoskodott.
 
Karambol történt tegnap délután Gödöllőn, a Hunyadi János és a Grassalkovich Antal utca kereszteződésében. A balesetben személyi sérülés nem történt, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A gödöllői hivatásos tűzoltók áramtalanították a roncsokat, majd biztosították a helyszínt.
 
Megcsúszott a jeges úton és az út menti szalagkorlátnak csapódott egy élelmiszert szállító teherkocsi tegnap reggel a Vanyarc és Szirák közötti útszakaszon. A rétsági hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd egy segítségül érkező munkagéppel közösen visszaemelték az útra. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. A balesetben senki nem sérült meg.
 
Lecsúszott az útról és árokba borult egy autó Mezőtúr és Tiszaföldvár között csütörtökön éjjel. Az utasok nem sérültek meg, a járművet a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók kerekeire állították, áramtalanították, majd vontatókötéllel kihúzták az árokból.
 
Keresztbe fordult egy kamion a 67-es úton Somogyaszalónál csütörtök este. A jármű nem tudott továbbhaladni, a rendőrség ezért kérte a tűzoltók segítségét. A fékhibás teherautót a KÖTÉL Egyesület műszaki mentőjével sikerült levontatni az útról, hogy a forgalom újra megindulhasson az érintett szakaszon.
 
Csatornába gurult egy autó tegnap reggel Törökszentmiklóson, a Rozmaring úton. A sofőrnek nem esett baja. A járművet a helyi önkormányzati tűzoltók vontatták ki a csatornából. Tiszaföldváron, a Kőrösi-Csoma Sándor úton egy villanyoszlopnak gurult, majd árokba is csúszott egy kisbusz. A gépkocsi vezetőjének ott sem esett baja. A járművet a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók vontatták ki az árokból.
 
Vízeltávolításhoz kérték a nyíregyházi hivatásos tűzoltók segítségét tegnap délelőtt a megyeszékhelyen. A Vécsey közben egy épület pincéjében csőtörés miatt negyven centiméter magasan állt a víz. A tűzoltók motoros szivattyú segítségével távolították el a vizet.
 
Egy műhelyben keletkezett tűz Baján, a Háromnyúl utcában csütörtökön délelőtt. Kárpit, egy autóülés és műanyagflakonok égtek. A tűzben egy ember megsérült, őt mentőhelikopterrel kórházba szállították. A bajai hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat. Az oltási munkálatok közben a tűzoltók egy gázpalackot kivittek az épületből. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.
 
Berendezési tárgyak fogtak tüzet egy társasház ötödik emeleti lakásában csütörtökön délelőtt Miskolcon, a Szilvás utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói rövid időn belül elfojtották a lángokat, átvizsgálták és átszellőztették az épületet. Az egységek huszonnyolc embert menekítettek ki az épületből, közülük hét felnőttet és egy gyermeket füstmérgezés gyanúja miatt a mentők kórházba szállítottak. A tűzoltók munkáját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A veszély megszüntetése után a lakók visszatérhettek otthonukba.
 
Tűz keletkezett egy társasház egyik földszinti lakásában Budapest tizennyolcadik kerületében, a Havanna utcában csütörtökön, késő este. A fővárosi hivatásos tűzoltók behatoltak a lakásba és egy sérültet kimentettek onnan, akit a mentők kórházba szállították. Az egységek eloltották a lángokat, amelyek az egyik szobában, mintegy öt négyzetméteren égtek.
 
Tűz keletkezett egy nyolcszáz négyzetméteres, könnyűszerkezetes csarnoképületben csütörtök este Kistarcsán, a Nagytarcsai úton. Az épületben csomagolóanyagok, elektromos targonca és ipari tartály kapott lángra. A gödöllői és fővárosi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, azután átszellőztették a füsttel telítődött üzemet. A tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a helyi szakemberek segítették. Az épület környezetében a fővárosi katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan méréseket végzett, a levegőben káros anyagot nem mutattak ki, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
 
Lakószoba égett ki csütörtök este egy kerkáskápolnai családi házban. A tüzet a lenti hivatásos tűzoltók a szentgotthárdi hivatásos és a bajánsenyei önkéntes tűzoltók közreműködésével oltották el, közben egy gázpalackot is kivittek az égő épületből. A tűzben senki nem sérült meg, de a ház egyik lakóját a mentőszolgálat kivizsgálásra kórházba szállította.
 
Rosszul lett egy ember tegnap este Hajdúszoboszlón, egy Baross utcai családi ház fürdőszobájában. A városi hivatásos tűzoltók kimutatták a szén-monoxidot a levegőben. A tűzoltók elzárták a fürdőszobában található vízmelegítőt és fűtőberendezést, a helyiséget kiszellőztették. A sérültet a mentőszolgálat kórházba szállította, ahol megállapították a súlyos szén-monoxid-mérgezést. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a ház fűtése megoldott.
 
Tűz keletkezett egy üzem épületében Mezőtárkány külterületén csütörtök este. A mezőkövesdi és füzesabonyi hivatásos, valamint a mezőtárkányi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. A tűzoltási munkálatokat a Békés megyei katasztrófavédelem műveleti szolgálata irányította.
 
Családi ház melléképülete gyulladt ki tegnap délben a Fejér megyei Seregélyesen. A lakók vizesvödrökkel igyekeztek megakadályozni a tűz terjedését, és hat propánbutángáz-palackot is kivittek az égő épületből. A lángokat végül a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fojtották el. A tűz körülbelül tíz négyzetméteren pusztított, személyi sérülés nem történt.
 
Kéményben lerakódott korom égett Nagykónyi Temető utcájában tegnap késő délután. A ház lakója eltávolította a parazsat a fatüzelésű kályhából, a tamási önkormányzati és a dombóvári hivatásos tűzoltók pedig a kormot szedték ki a kémény alsó nyílásán keresztül, majd felügyelet mellett leégették a kéményben maradt kormot. A ház lakójának nem esett baja, ideiglenesen rokonokhoz költözött.
 
Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó tegnap délben az M7-es autópálya 19-es kilométerénél, Érd közelében. A gépkocsi tüze átterjedt az autópálya sávjait elválasztó hangvédő falra és némi kárt tett abban, de személyi sérülés nem történt. Az érdi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön négyszáznegyvenkilenc felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százhatvannégy szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök hét alkalommal éltek hatósági felhívással, egy kötelezést adtak ki és két bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap összesen hatvankilenc ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei tegnap tizenegy üzemazonosítást hajtottak végre, három veszélyes ipari üzemben hatósági ellenőrzés zajlott, három helyen supervisori ellenőrzést tartottak, két helyen pedig egyéb típusú ellenőrzés volt. Szabálytalanságot a supervisori ellenőrzések során tártak fel a vizsgálatok, összesen kettőt.
 
Tegnap közúton hatvanegy járművet ellenőriztek, tizenkettő tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, egy szabálytalanságra derült fény. Tizenhárom ADR-telephelyi ellenőrzés zajlott csütörtökön, egy szabálytalanságot találtak. Tegnap kétszázhat vasúti járművet vontak kontroll alá, közülük kilencven tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, szabálytalanság nem volt. Egy RID-telephelyi ellenőrzés volt csütörtökön, mindent rendben találtak. A katasztrófavédelem tegnap hat vízi járművet ellenőrzött, mindegyik az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá tartozott, nem volt probléma.