BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Munkával telt a húsvét hétfő a tűzoltóknál

2019. április 23. 09:52

Számos tűzhöz és balesethez riasztották az ország tűzoltóit hétfőn. A 63-as főúton egy ember meghalt, amikor autója árokba hajtott. A 44-es főúton négyen megsérültek egy karambolban, szintén négy sérültje volt annak a balesetnek, amely Tégláson történt, Gyömrőről pedig ugyancsak négy embert vittek kórházba, miután autójuk árokba hajtott és villanyoszlopnak csapódott. A szén-monoxid-érzékelő jelzése után Szegedre és Kecskemétre is tűzoltókat hívtak, és több járműtűznél, illetve szabadtéri tűznél is be kellett avatkozniuk az egységeknek.

Tegnap összesen 215 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 108 tűzesetet és az 58 műszaki mentést összesen 223 hivatásos, 26 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 34 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 47 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Felborult egy pick up a 63-as út 23-as kilométerénél hétfő reggel. Az autó vezetője a mentősök megállapítása szerint a helyszínen életét vesztette, holttestét a paksi hivatásos tűzoltók emelték ki, akik áramtalanították a járművet.
 
Két személygépkocsi ütközött össze a 44-es főúton Nyárlőrinc és Szikra közötti szakaszán hétfő délután. A balesetben négyen sérültek meg. A lakiteleki önkéntes, a tiszakécskei önkormányzati és a kecskeméti hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Két személykocsi ütközött össze tegnap este Tégláson, a Kossuth utcában. A két autóban összesen öten utaztak, közülük négy embert a mentők kórházba szállítottak. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók feszültségmentesítették a járműveket.
 
Árokba hajtott és villanyoszlopnak csapódott egy autó hétfőn éjszaka Gyömrőn, a Mendei úton. Az ütközés következtében az oszlop eltört, a kocsi négy utasa könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a mentők kórházba szállították. A helyi önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták, majd a helyszínelést követően kivontatták az árokból a járművet. Az eltört oszlop cseréjéről az áramszolgáltató gondoskodik.
 
Összeütközött tegnap három személyautó az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Nagyfüged térségében. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A mentők három embert kórházba szállítottak.
 
Szalagkorlátnak ütközött és kigyulladt egy autó az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán Bőny közelében, a 107-es kilométernél hétfő délelőtt. A lángokat még a győri hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a helyszínen tartózkodók. Az egység áramtalanította a gépkocsit és visszahűtötte a jármű motorterét. A balesetben hárman megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.
 
Hídnak csapódott egy személykocsi a 31-es főúton, a Heves megyei Tenk közelében. A hevesi hivatásos tűzoltók az autó tetejét levágva szabadítottak ki egy sérültet, majd átadtak őt a mentőknek. Két embert szállítottak kórházba.
 
Délelőtt a 2122-es út 26-os kilométerénél, Pásztó térségében árokba hajtott és a tetejére borult egy személykocsi. Az autó két utasát a mentőszolgálat munkatársai még a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt kiszabadították a járműből és kórházba szállították. A tűzoltók a helyszín biztosításában és a sérültek mozgatásában vettek részt, majd a gépkocsi áramtalanítását követően a helyszínt átadták a rendőrségnek.
 
Egymásba rohant két autó tegnap délután Zuglóban, a Szőnyi úton. A műszaki mentést végző fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Ketten megsérültek a karambolban. A Szőnyi út érintett szakaszát lezárták a forgalom elől.
 
Egymásba futott három autó hétfőn késő este Budapest kilencedik kerületében, az Üllői úton, a népligeti felüljárón. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Két ember megsérült a karambolban, amely miatt egy időre lezárták a felüljárót.
 
Összeütközött egy személykocsi és egy autóbusz hétfőn délután Soroksáron, a Grassalkovich úton, a Hősök terénél. Az autóban egy férfi megsérült, a fővárosi hivatásos tűzoltók emelték ki a járművéből, majd átadták a mentőknek. A buszon nem sérült meg senki.
 
Két személygépkocsi ütközött össze hétfőn reggel Hévízgyörkön, az Ady Endre utcában. A balesetben egy ember megsérült, az összetört autók akadályozták a forgalmat. Az aszódi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Tegnap délután Gyula külterületén, a 44-es főút 131-es kilométerszelvénynél két autó karambolozott. A város hivatásos tűzoltói feszültségmentesítették a gépjárműveket, valamint felitatták a kifolyt olajat. Az ütközés következtében egy ember sérült meg, őt a mentők kórházba szállították.
 
Árokba hajtott egy autó hétfő délután az 54-es főúton, Soltvadkert közelében. A balesetben egy ember megsérült. A soltvadkerti önkormányzati tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Nyíregyházán, a Tokaji úton három személygépkocsi karambolozott. A helyi hivatásos tűzoltók az egyik járművet áramtalanították, majd megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.
 
Lesodródott az útról, árokba hajtott, majd egy kerítésnek ütközött egy autó tegnap este Nagycserkesznél. A nyíregyházi hivatásos és önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsit. A balesetnek nem volt sérültje.
 
Árokba csúszott egy személygépkocsi húsvét hétfőn kora reggel Nógrádsipek és Varsány között. A szécsényi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a járműben senki nem tartózkodott. Az egység áramtalanította a járművet, majd a helyszínt átadta a rendőrségnek.
 
Hétfő délután elvágtak egy gázvezetéket Letenyén, a Kossuth Lajos utcában. Az esethez a település hivatásos és önkéntes tűzoltóit riasztották, akik a Zala megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett ötvenméteres sugarú körben biztonsági zónát jelöltek ki, és az ott lakókat kikísérték az ingatlanjukból. A gázszolgáltató megszüntette a szivárgást, majd a lakók visszatérhettek otthonukba.
 
Hétfőn délután Szegeden, a Pápai utcában egy lakóépület és két melléképület gyulladt ki. A tüzet a szegedi és a hódmezővásárhelyi hivatásos egységek oltották el. A tűzben két ember könnyű, egy pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A lakhatatlanná vált épületet öt embernek kellett elhagynia, átmeneti elhelyezésükről a szegedi önkormányzat gondoskodott.
 
Kora délután a szegedi Sárkány utca egyik lakásában bejelzett a szén-monoxid-érzékelő. A tulajdonos rosszullétre panaszkodott. A szegedi tűzoltók átszellőztették a lakást, az asszonyt a mentők megfigyelésre kórházba szállították.
 
Egy családi ház fürdőszobájában elhelyezett szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a városi hivatásos tűzoltókat Kecskemétre, a Zágoni utcába tegnap délután. A tűzoltók légzőkészülék használata mellett rekonstruálták az esetet, méréseket végeztek az épületben és a műszerek a korábbi szellőztetés után is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A tűzoltók értesítették a gázszolgáltató szakembereit és a kéményseprőket.
 
Kigyulladt egy cukrászüzem és a vele egybeépített családi ház tetőszerkezete hétfőn délután Leányfalun, a Móricz Zsigmond úton. A tűzoltók kiérkezésekor a négyszázötven négyzetméteres alapterületű épület tetőzete már teljes egészében égett, a tűz további épületeket is veszélyeztetett. A tüzet a szentendrei és a fővárosi hivatásos, valamint a leányfalui és a visegrádi önkéntes tűzoltók oltották el, megakadályozva a lángok továbbterjedését. A tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az épület tetőszerkezete megsemmisült a tűzben, az anyagi kár jelentős, de személyi sérülés nem történt. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének okát és körülményeit.
 
Teljes terjedelmében égett egy körülbelül százötven négyzetméteres melléképület tegnap hajnalban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emődön, a Rákóczi utcában. A tűzesethez a mezőkövesdi, a mezőcsáti és a miskolci hivatásos tűzoltókat riasztották, akik négy vízsugárral oltották el a lángokat. Az egységek kiérkezése előtt egy propánbutángáz-palack felrobbant, másik kettőt ki tudtak vinni a tűzoltók az épületből, ezeket nem érte hő. A beavatkozás idejére a szomszédos három lakóházat kilenc ember hagyta el. Az eset során senki sem sérült meg.
 
Tegnap délután Pécsen kigyulladt egy hétvégi ház. A városi hivatásos tűzoltók három egységgel vonultak az esethez, és a pécsi önkéntes tűzoltók is részt vettek a munkában. A hegyoldalban lévő ingatlant nehezen lehetett megközelíteni. A házat régóta nem használták, a területet sűrű cserjés, bozótos borította. A szomszédok még tűzoltók kiérkezése előtt oltani kezdték a lángokat, a rajok végül gyorsbeavatkozóval és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet. Senki nem sérült meg, viszont a lángok kárt tettek a szomszédos terület kerítésében, gyümölcsfáiban és szőlőjében.
 
Tűz ütött ki egy tízemeletes társasház egyik kilencedik emeleti lakásában tegnap délelőtt Kőbányán, a Kőrösi Csoma Sándor úton. Egy ágy égett az egyik szobában. A helyszínre riasztott fővárosi hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat. Az egységek senkit sem találtak a lakásban.
 
Tűz keletkezett hétfőn délután egy zuglói társasházi lakásban. A Tábornok utcába riasztott fővárosi hivatásos tűzoltók behatoltak az ingatlanba, ahol berendezési tárgyak égtek mintegy három négyzetméteren. Az egységek eloltották a lángokat. Senki sem sérült meg a tűzeset során.
 
Kigyulladt egy melléképület tegnap késő este Budapest tizedik kerületében, a Cserkesz utcában. A mintegy tizenöt négyzetméteres építmény teljes terjedelmében égett, és a tűz egy gépkocsit is veszélyeztetett. A fővárosi hivatásos tűzoltók fojtották el a lángokat.
 
Egy melléképület végében elhelyezett húsfüstölő kapott lángra tegnap kora hajnalban Hajdúnánáson, az Árpád utcában. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet, amely átterjedt az épület tetőszerkezetére is.
 
Műanyag hulladék és linóleum égett egy családi ház folyosóján hétfő délután Öcsödön, a Bem József úton. Mire a kunszentmártoni hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, már csak parázslást tapasztaltak, ezt az egység megszüntette. A tűzben a ház lakója nem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.
 
Nagy mennyiségű felhalmozódott korom égett egy családi ház kéményében hétfő délelőtt Bocskán, a Dózsa György utcában. A nagykanizsai tűzoltók visszahűtötték a kémény környezetét, majd a kéményseprői átvizsgálásig megtiltották a füstelvezető használatát.
 
Több autó vált a lángok martalékává azon a garázssoron, amely hétfőn este gyulladt ki a Fejér megyei Kápolnásnyéken. A Bartók utcában a tizenegy garázsból hét teljes terjedelmében égett. A lángokat a székesfehérvári és a pusztaszabolcsi hivatásos, valamint a pázmándi és a velencei önkéntes tűzoltók fékezték meg. A gyors beavatkozásnak köszönhetően három garázst sikerült megmenteni a lángoktól. A tűzben négy autó kiégett, a tetőszerkezet nagy része megsemmisült. Személyi sérülés nem történt. A tűz keletkezési okát, körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.
 
Teljes egészében égett egy személyautó hétfőn délután Kiskunlacházán, a Móricz Zsigmond utcában. A tűz épületeket veszélyeztetett, de senki nem sérült meg. A ráckevei önkormányzati és a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, azután visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket.
 
Kigyulladt egy személygépkocsi Budapest nyolcadik kerületében, a Szigony utcában hétfőn délután. Az utas- és a motortér égett. A fővárosi hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat. Nem sérült meg senki.
 
Egy önjáró fakitermelő gép gyulladt ki és égett teljes terjedelmében tegnap reggel Pásztón, a Muzsla-nyeregben. A nehezen megközelíthető helyen a pásztói hivatásos tűzoltók, valamint az erdészet szakemberei porral oltókkal és habbal oltó kézi készülékkel kezdték meg oltani a tüzet, majd a salgótarjáni hivatásos tűzoltók és az erdőtüzes gépjármű kiérkezése után vízzel és kéziszerszámokkal folytatták a munkát. Az egységek eloltották a tüzet, személyi sérülés nem történt. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a káreset helyszínére vonult.
 
Zárt dobozban lévő fűtésvezérlő vezeték égett egy dízelmozdonyban Szombathelyen, az Éhen Gyula téren hétfőn délután. A szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a mozdonyvezető egy porral oltó készülékkel megfékezte a lángokat. Az egység a felsővezeték áramtalanítását követően megszüntette az izzást két porral oltó készülékkel, majd megbontotta a mozdony burkolatát, további izzó pontokat keresve. A tűzeset során nem sérült meg senki.
 
Másfél hektáron lángolt az aljnövényzet hétfőn délelőtt Deszk közelében. A szegedi hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzet. Kora délután egy domaszéki tanya mellett égett az avar. Azt a tüzet is a szegedi tűzoltók oltották el. Nem sokkal ezután Makón, az Aradi utcában, egy családi ház udvarán gyulladt ki az összehordott szemét. A városi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt elfojtották a lángokat. Az esti órákban az 55-ös út mellett, Domaszék közelében égett az aljnövényzet. A tüzet a szegedi tűzoltók fékezték meg.
 
Nádas égett Bogyiszló közelében hétfő délután. A nehezen megközelíthető tűzhöz a szekszárdi és a paksi hivatásos, valamint a tolnai önkormányzati tűzoltók összesen hat szerrel érkeztek ki. A rajok a Tolna megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett először körülhatárolták a lángokat, megakadályozva ezzel, hogy a közeli erdőben és lakóépületekben kár essen, majd többórányi megfeszített munkával eloltották a tüzet.
 
Mintegy fél hektáron égett le a nádas Bárdudvarnok és Lipótfa között hétfőn, az esti órákban. A tűz présházakat is veszélyeztetett. A kaposvári hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak a helyszínre, ám a nehéz terepviszonyok miatt csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt. Az egységek kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.
 
Elszáradt növényzet kapott lángra a Heves megyei Balatonban húsvét hétfőn. A tűz átterjedt egy ház melléképületére is, amely teljes terjedelmében égett. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Az eset során senki sem sérült meg.
 
Összehordott tűzifa és vágástéri hulladék égett háromszáz négyzetméteren Torony közelében hétfőn délután. A szombathelyi hivatásos tűzoltók körbehatárolták a lángokat, megakadályozva, hogy azok továbbterjedjenek, majd eloltották a tüzet.
 
Mintegy százötven négyzetméteren kapott lángra a nádas hétfő este a 46-os főút mentén, Mezőtúr külterületén. A tűz a vasúti és a közúti forgalmat veszélyeztette, a nagy füst miatt a beavatkozás idejére az érintett útszakaszon félpályás útlezárás volt érvényben. A mezőtúri hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Az eset során személyi sérülés vagy anyagi kár nem keletkezett.
 
Hétfő este öt nagy méretű körbála égett Pacsán, a Deák Ferenc utcában. A település hivatásos tűzoltói oltották el a tüzet.
 
Kommunális hulladék égett tegnap Tiszavasváriban, a Széles utcában. A helyi önkormányzati tűzoltók fékezték meg a lángokat.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében hétfőn huszonöt felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során öt szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök sem hatósági felhívást, sem kötelezést nem adtak ki, és bírságot sem szabtak ki.
 
Tegnap százkét vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, kilenc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok nem tártak fel problémát. A katasztrófavédelem hétfőn hat vízi járművet ellenőrzött, egy tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt.