BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Fűnyírás közben ütöttek el egy embert Tolna megyében

2019. október 21. 09:17

Egy autóbusz és egy személyautó karambolozott vasárnap délután Tatabányán, a balesetben egy ember életét vesztette. Dunavarsánynál is meghalt egy ember, amikor vasárnap hajnalban két kocsi összeütközött az 51-es úton. A Tolna megyei Kétyen fűnyírás közben ütöttek el egy embert, aki nem élte túl a balesetet. Vasárnap két kirándulóhelyen is sérültet kellett menteni, Pilisszentkereszten és Kazáron is a tűzoltók hoztak le egy-egy embert. Tegnap délután Pogányban egy betonépítésű konténergarázsban keletkezett tűz, nem sérült meg senki.

Tegnap összesen 205 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 99 tűzesetet és a 60 műszaki mentést összesen 223 hivatásos, 28 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóság, valamint 24 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 42 téves és 4 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Egy autóbusz és egy személyautó karambolozott vasárnap délután Tatabányán, a Szőlődomb utca és a Szent György utca kereszteződésében. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben egy ember meghalt, két ember könnyű sérüléseket szenvedett.
 
Két személygépkocsi ütközött össze vasárnap hajnalban az 51-es főút 29-es kilométerénél, Dunavarsány közelében. Az ütközés következtében az egyik autó az árokba csapódott és felborult. A szigetszentmiklósi hivatásos és a délegyházi önkéntes tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd kerekeire állították a felborult gépkocsit. A felborult autóban ketten utaztak, az egyikük a helyszínen életét vesztette.
 
A Tolna megyei Kéty településen kisodródott a kanyarban, az oldalára borult, majd elgázolt egy, az út mellett füvet nyíró embert egy gépkocsi vasárnap délután. A balesethez riasztott szekszárdi hivatásos tűzoltók a járművet stabilizálták és áramtalanították. Az elgázolt ember a helyszínen éltét vesztette, a járművezető nem sérült meg.
 
Két gépkocsi karambolozott vasárnap este Budapest tizenkettedik kerületében, a Nagytétényi út és a Jókai Mór utca kereszteződésében. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították és rögzítették a járműveket. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálata és a mentők is a helyszínre érkeztek. A balesetben négy ember sérült meg, őket a mentőszolgálat kórházba szállította.
 
Két személyautó ütközött össze vasárnap napközben Igalban, az Ady Endre utca és a Szent István utca kereszteződésénél. A kaposvári hivatásos és az igali önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépjárműveket, és elvégezték a műszaki mentést. A balesetnek két könnyebb, és két súlyos sérültje volt, a két súlyos sérültet a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.
 
Két személyautó és egy mezőgazdasági vontató ütközött össze vasárnap délután az 52-es számú főúton, Fülöpszállás térségében. A szabadszállási önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben ketten megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.
 
Két személyautó és egy motor ütközött vasárnap délután az 55-ös úton, Ásotthalom közelében. A főügyelet a szegedi és a ruzsai tűzoltókat riasztotta, az egységek áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember súlyos sérüléseket szenvedett.
 
Két személyautó ütközött össze vasárnap, a kora reggeli órákban Sárváron, a Celli úton. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A sárvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Az ütközés következtében az egyik autóból üzemanyag folyt az úttestre, amelyet az egység felitatott, ezt követően felszámolta a forgalmi akadályt.
 
Szalagkorlátnak ütközött egy személyautó vasárnap délelőtt az M6-os autópálya 40-es kilométerénél, Ráckeresztúr közelében. Az összetört autó forgalmi akadályt okozott, a sofőrje könnyebb sérüléseket szenvedett. A martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.
 
Személygépkocsik ütköztek össze vasárnap délután az M3-as autópálya 35-ös kilométerénél, Gödöllő közelében. Az ütközés következtében az egyik autó az árokba csapódott, a másik forgalmi akadályt okozott. A gödöllői hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Két személygépkocsi ütközött össze vasárnap délután Valkó külterületén. Az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A gödöllői hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.
 
Árokba csapódott, majd a vasúti síneken állt meg egy személygépkocsi tegnap délután Jászladány külterületén. Az autóban ketten utaztak, sérülések nélkül el tudták hagyni az utasteret. A jászkiséri önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet, motoros fűrésszel megtisztították annak környezetét a növényzettől, majd drótkötél segítségével levontatták a gépkocsit a sínekről.
 
Felborult egy személygépkocsi vasárnap este a 2-es főút 28-as kilométerénél, Sződliget közelében. A balesetben senki nem sérült meg, a felborult gépkocsi forgalmi akadályt okozott. A váci hivatásos tűzoltók kerekeire állították, áramtalanították, majd átvizsgálták a járművet.
 
Családi ház tetejére szakadt egy gesztenyefa ága a vasárnapi szeles időben a Fejér megyei Iváncsán. A körülbelül negyven centiméter átmérőjű és nyolc méter hosszú ág két négyzetméteren beszakította a tetőszerkezetet. A pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói motoros láncfűrésszel feldarabolták az ágat. Mivel az udvaron álló, tizenkét méter magas gesztenyefa másik ága is korhadt volt, a tűzoltók létrán megközelítve ezt a tíz méter hosszú, balesetveszélyes ágat is levágták. Személyi sérülés nem történt.
 
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap délután egy szentgotthárdi lakásban, a Kossuth Lajos utcában. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóinak a kiérkezése előtt a lakók kiszellőztették az ingatlant. Az egység méréseket végzett, de mérőműszereik nem tudták kimutatni a szén-monoxidot a lakás levegőjében. A gázszolgáltató szakembere leplombálta a gázkészüléket. Az eset során nem sérült meg senki.
 
Sérült túrázót mentettek a tűzoltók Kazáron. A bokája sérült meg, ezért nem tudott feljutni egy völgyből vasárnap délelőtt. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei a nehezen megközelíthető helyszínről terepjáróval hozták fel a sérültet, majd a mentők ellátták és kórházba szállították őt.
 
Kirándulás közben megsérült ember mentésében kértek segítséget a katasztrófavédelemtől vasárnap délután Pilisszentkereszten, a Hármas-forrás közelében is. A túrázót csak gyalogosan lehetett megközelíteni. A szentendrei hivatásos tűzoltók kézi erővel, hordágyon vitték el az autóig, majd átadták a mentőknek a sérült embert.
 
Kigyulladt egy személyautó vasárnap, a kora délutáni órákban Szentmártonkáta külterületén. A tűzoltók kiérkezésekor az autó már teljes egészében égett, a lángok átterjedtek az autó környezetére is. A tüzet a nagykátai hivatásos tűzoltók eloltották, a felhevült fém alkatrészeket visszahűtötték.
 
Tegnap délután Pogányban egy betonépítésű konténergarázsban keletkezett tűz. Az egység kiérkezése előtt a garázst az ott tartózkodók kinyitották, a lángokat kézi tűzoltókészülékkel fojtották el, majd a pécsi hivatásos tűzoltók a további izzást is megszüntették. A garázsban különböző sportfelszerelések, futball kapuhálók, futballmezek semmisültek meg. Személyi sérülés nem történt.
 
Egy nagydobosi családiház melléképületében berendezési tárgyak és az épület nádfedele égett vasárnap. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a tüzet eloltották. Személyi sérülés nem történt, az épület nem károsodott.
 
Kukorica égett és füstölt vasárnap kora délután egy terményszárítóban, Biharnagybajom külterületén. A püspökladányi, a hajdúszoboszlói és a szeghalmi hivatásos, valamint a biharnagybajomi önkéntes tűzoltók vonultak, majd magasból mentőről a szigetelést megbontották és eloltották a tüzet.
 
Ötezer négyzetméteren égett a kiszáradt aljnövényzet vasárnap Algyő területén. A tűzhöz a szegedi hivatásos tűzoltók érkeztek, két oldalról körülhatárolták, majd elfojtották a lángokat. A beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem okozott károkat a környezetben, személyi sérülés nem történt.
 
Kigyulladt egy körülbelül kétszázötven körbálából álló kazal Vértesszőlős külterületén, Tatabánya-Kertváros irányában. A helyszínre a tatabányai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik vízsugarakkal és egy vízágyúval oltották el a lángokat, majd megkezdték az utómunkálatokat. A tűzoltók munkáját egy erőgép is segítette. Személyi sérülés nem történt.
 
Mintegy négyszáz szalmabálából összerakott szalmakazal gyulladt meg Kiskörén tegnap este. A hevesi hivatásos és a tiszanánai önkormányzati tűzoltók oltották el a lángokat. A tűz oltását két erőgéppel segítették, az utómunkálatok hétfőn reggel is tartottak. A tűzben senki sem sérült meg.
 
Két hulladéktároló konténer kapott lángra tegnap este Zalaegerszegen, a Platán soron. A helyszínre a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik eloltották a tüzet.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében vasárnap harminc felügyeleti ellenőrzést tartottak, a szakemberek tizenhárom esetben találtak szabálytalanságot, két intézkedést tettek.
 
Tegnap közúton egy járművet ellenőriztek, amely az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá tartozott, a szakemberek nem találtak szabálytalanságot. Kétszáztíz vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, hét tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. A katasztrófavédelem vasárnap nyolc vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságra nem bukkantak.