BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tegnap történt

Csütörtökön is sok volt a baleset

2017. október 20. 10:53

Az M0-ás autóúton több baleset is történt, öt helyszínen ütköztek össze járművek, több ember kórházba került. A Somogy megyei Patosfán frontális karambol történt, ott egy ember életét vesztette. Zalaegerszegen és Debrecenben is a szén-monoxid okozott gondot, a tűzoltók mérései mindkét helyszínen kimutatták a mérgező gáz jelenlétét.

Tegnap összesen 158 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 48 tűzesetet és a 62 műszaki mentést összesen 190 hivatásos, 20 önkormányzati, 1 létesítményi és 13 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 38 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés érkezett az ügyeletekre.
 
Két személyautó frontálisan ütközött tegnap délután a Somogy megyei Patosfán, a Fő utcában. Az egyik gépjármű vezetője a helyszínen belehalt sérüléseibe. A szigetvári tűzoltók áramtalanították a gépjárműveket. A mentés és helyszínelés ideje alatt teljes útlezárás volt érvényben.
 
Több baleset is történt tegnap reggel az M0-ás autóúton. A 37-es kilométernél, Vecsés közelében egy autóbusz és egy kisteherautó ütközött össze. A balesetben senki nem sérült meg. Ettől pár méterre két személykocsi hajtott egymásnak, itt sem esett senkinek baja. Az autóút monori lehajtójánál egy tehergépkocsi, valamint két személyautó rohant egymásba. A balesetben egy ember súlyos, egy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a mentők kórházba szállították. Ezzel egy időben a 34-es kilométernél, Gyál közelében személygépkocsi kisteherautónak ütközött, itt nem történt személyi sérülés. Ettől a balesettől kétszáz méterre három kisteherautó és egy személykocsi karambolozott, egy ember szenvedett sérüléseket, őt a mentők szintén kórházba szállítottak. A balesetek helyszínein a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentési feladatokat.
 
Egymásba rohant két gépkocsi tegnap délelőtt Nyíregyházán, a László és a Szegfű utca kereszteződésében. A balesetben hárman sérültek meg. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsikat, a baleseti vizsgálat idején biztosították a helyszínt, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.
 
Összeütközött két személyautó Füzesabonyban, a Rákóczi Ferenc utcában tegnap délelőtt. A balesethez a városi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt. Az eset során három ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.
 
A délutáni órákban Bordány külterületén, az 5408-as úton összeütközött két autó. A mentéshez a ruzsai és a szegedi hivatásos egységeket riasztották. A balesetben két ember megsérült.
 
Elütött egy fiatal lányt egy menetrend szerint közlekedő HÉV-szerelvény csütörtök reggel a Kistarcsához tartozó Zsófia ligeti megállóban. A tűzoltók kiérkezésekor a fiatal a szerelvény alatt volt. A gödöllői és a fővárosi hivatásos tűzoltók megemelték a HÉV-szerelvényt, az alatta lévő lányt kiemelték, a mentőknek átadták, akik súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A tűzoltóegységek munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A műszaki mentés ideje alatt mindkét irányban szünetelt a HÉV-forgalom, az utasok elszállításáról a közlekedési társaság gondoskodott.
 
Összeütközött két autó tegnap délután Újbudán a Rátz László és a Bikszádi utca kereszteződésében. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A mentők kiérkezéséig a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Doktorszolgálata kezdte meg az egyik autó sérült utasának ellátását. A karambolban megsérült embert a mentőszolgálat kórházba szállította.
 
Két autó karambolozott Kunhegyesen, a Gyepszél utcában csütörtökön reggel. Az egyik jármű a tetejére borult, hárman ültek benne, egyikük megsérült a balesetben, őt a mentők kórházba vitték. A kunhegyesi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, a műszaki mentést idejére az utat teljes szélességében lezárták.
 
Hármas karambol történt a Tolna megyei Bátaszéken tegnap délután. A baleset során két személykocsi és egy dobozos furgon ütközött, utóbbi az oldalára borult. A helyi önkormányzati és önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal áramtalanították a gépjárműveket. A karambolban egy ember szenvedett könnyű sérüléseket.
 
Lesodródott az útról és árokba hajtott egy személygépkocsi csütörtök reggel Dabason, a Kossuth Lajos úton. A gépkocsiban egyedül a sofőr utazott, aki könnyebb sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították. A dabasi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.
 
Lesodródott az útról és az út menti korlátnak ütközött egy autó Tiszaderzsen, a Fő úton. A jármű vezetője könnyű sérüléseket szenvedett. Az abádszalóki önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet, a kocsi a forgalmat nem akadályozta.
 
Egy mezőgazdasági vontató és egy nyerges vontató borult az árokba tegnap Szolnok külterületén, a 4-es úton. A mezőgazdasági vontató vezetőjét könnyű sérülésekkel vitték kórházba, a teherautó sofőrjének nem esett baja. A szolnoki hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, üzemanyagfolyás nem volt, a műszaki mentés teljes útlezárás mellett zajlott.
 
Összeütközött három személykocsi és egy kisteherautó csütörtök délután Budapest huszadik kerületében, a Szentlőrinci úti felüljárón. A balesethez a főváros hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik áramtalanították a járműveket és megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.
 
Teherautó alá rohant egy személygépkocsi csütörtök délelőtt a 4-es főút 55-ös kilométerénél, Albertirsa közelében. A balesetben senki nem sérült meg, az úton álló járművek forgalmi akadályt okoztak. A ceglédi hivatásos tűzoltók a tehergépkocsit megemelték, az alatta lévő autót kitolták, majd biztosították a helyszínt.
 
Két személykocsi ütközött össze csütörtök délután Diósdon, a Balatoni és a Kavicsos út kereszteződésében. A balesetben személyi sérülés nem történt, azonban az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. Az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították a roncsokat, majd drótkötél segítségével megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Karambol történt tegnap délután Harkán: két autó hajtott egymásba. A balesetben nem sérült meg senki. A műszaki mentést a soproni hivatásos tűzoltók és a harkai önkéntes tűzoltó egyesület tagjai végezték, felitatták a járművekből kifolyt hűtőfolyadékot és segítettek a forgalmi akadály megszüntetésében. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a közúti forgalmat elterelték.
 
Egy személyautó és egy kisteherautó ütközött csütörtökön reggel a Szeged és Szatymaz közötti úton. A szegedi hivatásos és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók forgalomkorlátozás mellett végezték el a műszaki mentést, személyi sérülés nem történt.
 
Összeütközött két autó csütörtök délután Csengerben, az Új Élet utcában. A város önkormányzati tűzoltói a járműveket áramtalanították, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak. A balesetben senki nem sérült meg.
 
Kiszakadt egy sörszállító kamion ponyvája és emiatt öt raklapnyi sör zuhant az úttestre csütörtök délben az 51-es főút 15-ös kilométerénél, Dunaharaszti közelében. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók a mintegy ötven méter hosszan szétszóródó üvegdarabokat eltávolították az úttestről, majd átvizsgálták a teherautót, illetve biztosították a helyszínt.
 
Vasúti felüljáró alá szorult egy nyerges vontató félpótkocsija tegnap délután Szombathelyen, a Zanati úti aluljáróban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók leengedték a légrugókat, majd lebontották a tetőponyvát, így kiszabadították a járművet. Az eset kapcsán nem sérült meg senki. A műszaki mentés idején forgalomkorlátozás volt érvényben az érintett útszakaszon.
 
Rosszul lett két ember csütörtökön hajnalban Zalaegerszegen, egy Könyök utcai lakásban. Mire a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók megérkeztek, a lakók átszellőztették az ingatlant, de a tűzoltók műszerei még így is ki tudták mutatni a szén-monoxid jelenlétét a fürdőszobai gázkészülék környezetében. A két lakót a mentőszolgálat kivizsgálásra kórházba szállította.
 
Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő tegnap késő este Debrecenben, a Dobozi utcában egy társasházi lakásban. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a gázszolgáltató szakemberivel együttműködve méréseket végeztek a lakásban, ahol több mérést követően kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az ingatlanban élő egy ember rosszullétre panaszkodott, őt a mentőszolgálat kórházba szállította.
 
Gázpalackok robbantak fel egy kigyulladt kerti tárolóban csütörtökön délután a Fejér megyei Velencén. A körülbelül húsz négyzetméteres, faszerkezetű építmény teljes terjedelmében égett. A tűzben kettő, egyenként öt kilogrammos propánbutángáz-palack felrobbant. A lángokat a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fékezték meg. A tárolóban lévő kéziszerszámok és a faház mellett elhelyezett másfél köbméternyi tűzifa megsemmisült. A mentők egy embert megvizsgáltak, aki kisebb égési sérülést szenvedett, ám kórházi ellátására nem volt szükség.
 
Egy telephely kétemeletes épületének a legfelső szintjén lévő fémfeldolgozó öntő-keverő kádja kilyukadt és csaknem egy tonna forró fémszármazék kifolyt csütörtök hajnalban Dunaharasztiban. A háromszáznyolcvan fokon feldolgozott ón a keverőhelyiség alatt lévő elektromos kábelekre, számítógépekre, valamint az épület falára folyt. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók teljes légzésvédelemben az üzemet hőkamerával és gázérzékelőkkel átvizsgálták, egészségre ártalmas értéket nem mutattak ki. A tűzoltók a helyi szakemberrel további vizsgálatokat végeztek, majd átszellőztették a helyiségeket, személyi sérülés nem történt.
 
Teljes terjedelmében égett egy kilenc négyzetméteres melléképület tegnap délután Hodászon, az Árpád utcában. A mátészalkai hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
 
Pénteken hajnalban Gyulán az idősek otthonában kigyulladt egy hűtőkamra hűtőmotorja. Az otthon dolgozói a tűzoltók kiérkezése előtt megfékezték a lángokat. Az esethez gyulai, békéscsabai, orosházi és mezőkovácsházi hivatásos egységeket, valamint a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. A helység füsttel telítődött, a tűzoltók füstelszívó ventilátorral átszellőztették.
 
Füstölt a metrószerelvény egyik kocsija a Gyöngyösi utcai metróállomáson tegnap a reggeli órákban. A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A rajok a mélyállomásra lejutva a vágányok áramtalanítást követően azonnal megkezdték a szerelvény hőkamerás átvizsgálását, azonban tűzre, füstre utaló jelet már nem találtak. Az esemény miatt csaknem ötszáz utas hagyta el az alagutat. A tűzoltók a metró szakembereivel az üres szerelvényt a végállomásra kísérték, ahol azt átadták a BKK-nak. Személyi sérülés nem történt.
 
Tizenöt hektárnyi területen kapott lángra a tarló, nádas, fás terület tegnap délután Lőkösháza külterületén, a Bréda-major térségében. A helyszínre a gyulai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik rövid időn belül megfékezték a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Hat hektáron kapott lángra a száraz fű és a cserjés tegnap, a délutáni órákban Pátyod és Csenger között. A csengeri önkormányzati, a tyukodi önkéntes és a mátészalkai hivatásos tűzoltók akadályozták meg a lángok továbbterjedését. Személyi sérülés nem történt.
 
Csütörtökön két szabadtéri tűzesethez is riasztották az egységeket Csongrád megyében. Először Szegeden, a Boszorkánysziget területén égett a nádas, füves terület, mintegy ezerötszáz négyzetméteren. A kora esti órákban pedig Hódmezővásárhely külterületén, az Erzsébeti út mentén gyulladt ki az aljnövényzet. Két kilométer hosszan, foltokban égett az avar. A szegedi és a hódmezővásárhelyi egységeket riasztotta a főügyelet, a tűzoltók rövid idő alatt megfékezték a lángokat. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.
 
Vaskonténerben lévő hulladék égett Szombathelyen, a Váci Mihály utcában csütörtökön a késő esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre. Az egység a tüzet rövid időn belül eloltotta.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön háromszázkilencvenöt felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során háromszáz szabálytalanságot találtak a szakemberek. Az ellenőrök tizenegy alkalommal éltek hatósági felhívással, három kötelezést adtak ki és két bírságot szabtak ki.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap összesen hetvenkét ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei tegnap hét üzemazonosítást hajtottak végre, egy veszélyes ipari üzemben a biztonsági dokumentációt vizsgálták, tízben hatósági ellenőrzést tartottak és lefolytattak két supervisori ellenőrzést is. A vizsgálatok sehol nem tártak fel szabálytalanságot.
 
Tegnap közúton harminchat járművet ellenőriztek, tizenegy tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabálya) hatálya alá, szabálytalanságra nem derült fény. Tizennégy ADR-telephelyi ellenőrzés volt csütörtökön, a szakemberek három szabálytalanságot találtak. Tegnap százötvennégy vasúti járművet vontak kontroll alá, közülük nyolcvannyolc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabálya) hatálya alá, a vizsgálatok huszonöt szabálytalanságot tártak fel. RID-telephelyi ellenőrzést három helyen tartottak, ott minden rendben volt. A katasztrófavédelem tegnap hat vízi járművet ellenőrzött, az egyik tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) alá, szabálytalanságra nem derült fény.