BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kéményseprés
Harmincnégy kéményseprőszakmunkás-jelölt az iskolapadbanHarmincnégy kéményseprőszakmunkás-jelölt az iskolapadban
2017. április 26. 12:19

A katasztrófavédelem újabb nyolcszáz órás OKJ-s kéményseprő-szakmunkás tanfolyamot indított április 24-én. A képzésen azok a civilek, illetve korábban más szakmában dolgozók vesznek részt, akik már hónapokkal ezelőtt úgy döntöttek, hogy kitanulják a kéményseprés fortélyait.

Megkezdte a kéményseprést a Békés megyei ellátási csoport
2017. április 21. 15:17

A katasztrófavédelem kéményseprői a héten Békés megyében is megkezdték a kéményseprőipari közfeladat ellátását. A szakemberek postaládákba dobott értesítők útján, két héttel az ellenőrzés előtt jelzik a tervezett sormunka ütemezett időpontját. A kéményellenőrzés az értesítők útján megajánlott első és második időpontban ingyenes.

Érdeklődők gyűrűjébenÉrdeklődők gyűrűjében
2017. április 09. 13:28

Naponta mintegy kétszáz érdeklődő látogatja meg a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének standját a Construma kiállításon. A szombat délután megtartott szabadtéri bemutatón is érdeklődők gyűrűjében gyulladt meg az a minikémény, amelyen a szakemberek a kéménytüzek szakszerű oltását szemléltették.

Kéménytűz a HUNGEXPO-nKéménytűz a HUNGEXPO-n
2017. április 06. 15:14

Idén április 5. és 9. között rendezik meg a Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítást a Hungexpo vásárközpontban. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság standján a kéményseprőipari tevékenységet ellátó szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók a D pavilon 201B kiállítóhelyén. Megtekinthetik az új autókat, a kéményseprők új munkaruháját, állandó felszereléseit, de a kitelepített ügyfélszolgálaton helyben intézhetik kéménysepréssel kapcsolatos ügyeiket is. Április 8-án 15 órakor pedig élő kéménytűz-oltási bemutatót is láthatnak az érdeklődők.

Újabb tizennyolc kéményseprő vette át szakmunkás-bizonyítványát Újabb tizennyolc kéményseprő vette át szakmunkás-bizonyítványát
2017. február 27. 12:03

A kéményseprőiparban korábban betanított munkásként foglalkoztatott huszonegy jelentkezőből tizennyolc vehette át a kéményseprő szakképzettséget igazoló bizonyítványát február 27-én a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ által szervezett oklevélátadó ünnepségen. A rendezvénnyel éppen egy időben kezdődött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezett kéményseprőmester-vizsgára felkészítő második tanfolyam is, amelyre ez alkalommal húsz, a katasztrófavédelemnél július óta dolgozó szakmunkás jelentkezett.

Konferencia a kéményseprőipari tapasztalatokról Konferencia a kéményseprőipari tapasztalatokról
2017. február 17. 14:35

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve Balatonföldváron rendezte meg február 16-17-én első konferenciáját. A rendezvény első napján a résztvevők a feladat átvétele óta szerzett tapasztalatokat vitatták meg és összegezték, majd a rövid távú fejlesztési irányok kerültek terítékre. A második nap témái között a tűzmegelőzési tapasztalatok, az ellenőrzés szerepe, valamint az ügyfélszolgálati rendszer szerepelt.

A számok tükrében…A számok tükrében…
2017. február 10. 12:36

Statisztikai adatokon keresztül mutatta be mai sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelem 2016-os tevékenységét az országos főigazgató. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy kijelentette: a szervezet eredményes évet tudhat maga mögött.

Teljesültek a 2016-ra meghatározott célok Teljesültek a 2016-ra meghatározott célok
2017. február 09. 15:09

Így kezdte beszédét a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság február kilencediki évértékelő és feladatszabó állománygyűlésén. A hagyományok szerint ezúttal is a rendezvényen adták át az elismerést az előző esztendőben kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó szervezeteknek, tiszteknek, tiszthelyetteseknek.

Kéményseprési ügyekben a társasházak speciális helyzetben vannak Kéményseprési ügyekben a társasházak speciális helyzetben vannak
2017. február 03. 09:56

Az ellátási területünkhöz tartozó minden olyan társasházban és lakásszövetkezeti lakóépületben, ahol a kémény osztatlan közös tulajdonban van, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve végzi az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzését függetlenül attól, hogy az egyes lakások vagy önálló rendeltetési egységek milyen tulajdonban vannak. A tüzelő-, fűtőberendezés típusától függően esedékes évi vagy kétévi ellenőrzésekre a tervezett sormunka részeként, azaz külön megrendelés nélkül kerül sor.

Betanított kéményseprők képzése indult PécelenBetanított kéményseprők képzése indult Pécelen
2017. január 09. 13:42

A BM OKF Gazdasági Ellátó Központ és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Kéményseprőipari Szakcsoportjának közös szervezésében január kilencedikén immár második alkalommal indult el az a tanfolyam, amely a szakképzettség nélküli jelentkezőkből betanított kéményseprőmunkásokat képez. A képzés az oktatási központ Péceli bázisán zajlik.

További nyolc település csatlakozikTovábbi nyolc település csatlakozik
2016. december 29. 11:54

Az újév újabb változást hoz a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási területében. 2017. január elsejétől Csongrád megye hét települése – Árpádhalom, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Nagytőke, Nagymágocs, Szegvár, Szentes – és a Békés megyei Nagyszénás lakossági kéményeinek ellenőrzését és tisztítását is az BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakemberei végzik. Ezzel immár az ország 2507 települése tartozik a katasztrófavédelem ellátási körébe.

Hova megy megrendelésre a kéményseprő?Hova megy megrendelésre a kéményseprő?
2016. december 15. 11:56

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve novemberben levélben tájékoztatta a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett ingatlanok használóit arról, hogy esetükben a kéményseprőipari tevékenységet megrendelés után a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi. A katasztrófavédelem csak akkor lép be szolgáltatóként, ha az adott területen nem működik ilyen szolgáltató. Ezen ingatlanokba nem előzetes értesítés után érkezik a kéményseprő ellenőrizni, hanem megrendelés után, a munkáért pedig költségtérítést kell fizetni.

Hogyan juthatnak a gazdálkodó szervezetek a kéményseprőipari szolgáltatáshozHogyan juthatnak a gazdálkodó szervezetek a kéményseprőipari szolgáltatáshoz
2016. november 10. 13:49

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve az ellátási területébe tartozó 17 megyében a lakossági sormunkát végzi, július elseje óta ingyenesen. Ugyanezt a sormunkát a gazdálkodó szervezetek részére az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozók vagy szolgáltató cégek teljesítik megrendelés alapján, költségtérítés ellenében.

Kéményseprőmesterek képzése indultKéményseprőmesterek képzése indult
2016. november 08. 12:16

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél eddig kiemelkedő teljesítményt nyújtó és több mint ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező tizenkilenc kéményseprő szakmunkás kezdte meg november 7-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében indított felkészítő tanfolyamot, amely kéményseprőmester-vizsgával zárul majd.

Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprőiEgyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői
2016. október 25. 17:21

November elsejétől Csongrád városa, valamint Bács-Kiskun megye és Baranya megye jelentős része a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási köréhez kerül. Ezzel immár 2499 településen gondoskodnak a szervezet alkalmazásában álló szakemberek a lakossági tulajdonban lévő kémények rendszeres tisztításáról és biztonságos működésének ellenőrzéséről.

Kéményseprés – bővül a katasztrófavédelem ellátási körzeteKéményseprés – bővül a katasztrófavédelem ellátási körzete
2016. szeptember 30. 14:37

Október 1-jétől újabb két megyében, Tolnában és Zalában veszi át a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezeti egysége a kéményseprési feladatokat, rajtuk kívül Baranya megye kilenc településével – Himesháza, Erdősmárok, Geresdlak, Görcsönydoboka, Maráza, Palotabozsok, Szebény, Szűr, Véménd – is bővül a ellátási terület.

Már több ezer kérdésre válaszolt a kéményseprőipari ügyfélszolgálati csoportMár több ezer kérdésre válaszolt a kéményseprőipari ügyfélszolgálati csoport
2016. augusztus 25. 13:54

A kéményseprőipari tevékenység működésének támogatására létrehozott ügyfélszolgálat naponta több száz, telefonon és írásban beérkező kérdésre válaszol. Július elsején a kéményseprési közfeladat átvételének napja óta állja a telefonhívások folyamatos rohamát a Diósy Lajos utcai épületben működő központi kéményseprő ügyfélszolgálat. A működés első két hónapja alatt több mint kilencezer kérést, kérdést oldottak meg.

Soha ne adjon készpénzt a kéményseprőnek!Soha ne adjon készpénzt a kéményseprőnek!
2016. július 29. 12:45

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete állományába tartozó kéményseprők nem kérnek és nem is vesznek át készpénzt az ügyféltől. A megrendelésre végzett munkák díját kizárólag számviteli bizonylat ellenében, átutalással lehet rendezni. A katasztrófavédelem kéményseprőjét egyértelműen azonosítja munkaruhája és szolgálati igazolványa. Az állampolgárokat arra kérjük, hogy a katasztrófavédelem kéményseprő munkatársától kérjék el igazolványát és ellenőrizzék személyazonosságát.

Mindent egy oldalonMindent egy oldalon
2016. július 01. 09:08

A kéményseprői közfeladat átvételének napján, ma éjfélkor elindult a katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenységét bemutató honlap. Az oldallal célunk a lakosság lehető legszélesebb körének tájékoztatása, a katasztrófavédelem ellátási területén tevékenykedő kéményseprők munkájának közérthető, átlátható bemutatása.

Vadonatúj kéményseprőipari eszközökkel és szakfelszerelésekkel indul a munkaVadonatúj kéményseprőipari eszközökkel és szakfelszerelésekkel indul a munka
2016. június 30. 16:55

Július 1-jétől átalakul a kéményseprőipari szolgáltatás: amellett, hogy több mint ezernyolcszáz településen a katasztrófavédelem veszi át, a kéményellenőrzés a holnapi naptól az állampolgárok számára térítésmentes is lesz. A tevékenységhez használt technikai eszközöket és szakfelszereléseket a szervezet csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón mutatta be a média képviselőinek.

Kéményseprők a katasztrófavédelemnél
2016. június 15. 09:03

Ma írják alá munkaszerződésüket a katasztrófavédelem állományába elsőként felvett kéményseprők. Június 15-én összesen ötvenkét, korábban is a kéményseprőiparban dolgozó kéményseprőmester és ügyfélszolgálati munkatárs kerül állományba, akik ettől kezdve a központi és a megyei ellátási csoportok vezetői, csoportvezető-helyettesei és ügyfélszolgálati munkatársai lesznek.

Április végéig jelentkezhetnek a kéményseprőkÁprilis végéig jelentkezhetnek a kéményseprők
2016. április 15. 11:47

Az eredeti kiírás szerint április 15-ig jelentkezhettek a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervéhez azok a kéményseprő szakmunkások és mesterek, akik a szervezetnél vállalnának munkát. A jelentkezők és az érdekvédelmi képviselet jelzései alapján a katasztrófavédelem a határidőt április végéig meghosszabbítja annak érdekében, hogy minden érdeklődő elküldhesse jelentkezését.

Még egy hétig jelentkezhetnek a kéményseprők a katasztrófavédelemhezMég egy hétig jelentkezhetnek a kéményseprők a katasztrófavédelemhez
2016. április 08. 12:03

A pályázataikat még április 15-ig benyújtó kéményseprőszakmunkás- és kéményseprőmester-vizsgával rendelkező szakemberek július 1-től biztos állásban, biztos fizetésre számíthatnak, ami többnyire magasabb lesz az eddigi bérüknél.

Tizenöt megyébe keresnek kéményseprőket
2016. március 24. 12:17

A katasztrófavédelem Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyei munkára keres kéményseprő szakembereket és -mestereket. Jelentkezni április 15-ig lehet, a munka július 1-én kezdődik.

Változások a kéményseprésbenVáltozások a kéményseprésben
2015. december 29. 11:24

A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény, valamint a kéményseprőipari szerv kijelöléséről szóló kormányrendelet alapján 2016. július 1-jétől módosul a kéményseprőipari közszolgáltatás. E naptól kezdve a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve látja el a kéményseprőipari tevékenységet azokon a településeken, ahol jelenleg a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosítja az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat 2016. július 1-jével felmondja a közszolgáltatási szerződését.