Halálos lakástűz Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2021. február 26. 08:12

Életét vesztette egy ember, amikor kigyulladt egy hatvan négyzetméteres lakóház több helyisége csütörtökön késő este Jásziványban, a Szabadság utcában. A tűzesethez a hevesi hivatásos, a jászkiséri önkormányzati és a jásziványi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik több oldalról oltották el a lángokat. Az épületben tartózkodó ember életén már nem lehetet segíteni. Az elsődleges vizsgálatok alapján a tüzet nyílt láng használata okozta. A tűz keletkezésének pontos körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják.

Idén már több mint ezerháromszáz otthonban keletkezett tűz, kilencvenöten sérültek meg és tizennyolcan vesztették életüket. 

A legtöbb tűzeset nyílt láng használata vagy elektromos hiba miatt következik be. Gyakori, hogy a fűtőeszköz, a kémény rossz állapota, a dohányzás, vagy a főzés vezet lakástűzhöz. Egy plafonra szerelt füstérzékelővel a halálesetek, füstmérgezések megelőzhetőek lennének, a keletkezett kár mértéke pedig minimalizálható lenne, hiszen a füstérzékelő a tűz keletkezésekor azonnal jelez.

Fotó: Sebők Péter tü. ftőrm.