Több mint ötszáz településen gyérítik a szúnyogokat a héten

2021. június 28. 08:59

Az elmúlt hetekhez hasonlóan a következő napokban is intenzív kezelésekkel védekeznek a szakemberek a csípőszúnyogok ellen. Az országos szúnyoggyérítési program keretében tavasz óta kiterjedt biológiai lárvagyérítés történt, június elején pedig a kifejlett szúnyogok elleni kezelések is megkezdődtek. Ezen a héten 110 ezer hektáron, 14 megye 516 településén számíthatunk a csípőszúnyogok számának csökkentését célzó beavatkozásokra.

Kezelések az alábbi területeken lesznek: a Duna mentén a mosonmagyaróvári, győri és dunaújvárosi régióban, a Dunakanyar több települését érintően, a Csepel-sziget térségében, Szekszárd, Baja és Mohács környékén, valamint a főváros vízparti területén, a Tisza mentén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes településein, a Tisza-tó környékén, a szolnoki térségben, továbbá az Ipoly menti településeken, valamint Baranya, Hajdú-Bihar és Vas megye számos területén. A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, a hatóanyag a kijuttatás után néhány órával lebomlik.

A kezelések pontos időpontja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. A szúnyoggyérítésre vonatkozó információkat az érintett települések is közzéteszik honlapjukon vagy közösségi oldalaikon. Amennyiben az időjárás miatt a meghirdetett napon nem lehet elvégezni a gyérítési munkálatokat, a pótlásra a következő két este valamelyikén kerül sor. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF