Három hónap után újra a tetőket járják a kéményseprők

2020. július 10. 12:39

Bőven van munkájuk a koromlovagoknak, hiszen a három hónapos kényszerszünet miatt országszerte feltorlódtak a kötelező társasházi feladatok, emiatt a katasztrófavédelem minden kéményseprője a társasházaknál dolgozik. A szakemberek július elsejétől ott folytatják a munkát, ahol a koronavírus-járvány kirobbanásakor abbahagyták.

A társasházi kémények ellenőrzése során először a tetőn dolgozva felülről meggyőződnek a központi járat átjárhatóságáról. Ilyenkor a seprők egy vasgolyót engednek le a kéménybe azért, hogy az esetleg belehullott falevéltől és egyéb szennyeződéstől megtisztítsák a járatot, majd kamerával nézik át a hibák kiszűrése végett. Ezután lakásonként is elvégzik az ellenőrzést: itt a kéménybekötések számát, állapotát, tömörségét vizsgálják, továbbá megmérik az égéstermék szén-monoxid-tartalmát, és azt hogy ez a gáz visszaáramlik-e a lakásba. Emellett az elszívó berendezéseket és a nyílászárókat is átnézik, ugyanis a modern nyílászáróval rendelkező lakásoknál előfordulhat, hogy az ablakokon nincsen légbevezető, és ha nincs levegő-utánpótlás – huzat – akkor a kéményen nem tud távozni az égéstermék. 

A szakembereknek nem tart sokáig a művelet, ha mindent rendben találnak és a kémény is tiszta, akkor ingatlanonként nagyjából fél órát igényel a munka. A társasházi kéményseprés a lakosság számára ingyenes, a gazdálkodó szervezeteknek pedig díjköteles. Ahol hibát állapítanak meg, ott tanácsot adnak arról, hogy miként javítható a feltárt probléma és előírják a tulajdonosnak a javíttatást. 

Az ellátási területhez tartozó 17 megyében évente háromszáz–háromszázhúszezer társasházi kéményt kell megvizsgálniuk a katasztrófavédelem kéményseprőinek. Ehhez hozzáadódnak a családiház-tulajdonosok önkéntes igénylései és a megrendelések is, így évente körülbelül 1–1,3 millió kéményt látnak a munkatársak. 

A tapasztalatok szerint a legtöbb társasházi kémény rendben van, de azért akadnak hibás, nem megfelelő égéstermék-elvezetők is. A helyzet megyénként erősen eltérő. A legtöbb gondot a régi járatok elöregedése, elhasználódása okozza. Az ilyen kémények felújításra szorulnak. 

Egy másik jellemző probléma a korosabb kazánok, és a vegyes-, illetve gázüzemű berendezések meghibásodása, mert egy új készülék beszerelése együtt jár a társasházi kémények kényszerű bélelésével vagy átépítésével.

Betartva az egészségügyi előírásokat a kéményseprőknél van szájkendő, maszk és kesztyű is. Az elmúlt néhány hét tapasztalatai szerint az emberek mindenhol készségesen fogadták a szakembereket, amit ezúton köszönünk. 

Fotó: Jóri András - BM OKF, Kontra György - BM OKF GEK