Ismét iskolapadban a kéményseprők

2020. szeptember 09. 14:49

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli tanintézetében szeptember 9-én kezdődött meg a tizennegyedik kéményseprőszakmunkás-képző kurzus. Összesen huszonketten járnak a kéményseprőosztályba, közülük tizenkilencen a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ állományát erősítik, három hallgatót pedig külsős szolgáltató cég iskolázott be. A képzés jövő év március közepén ér véget, a tanulók ekkor tesznek majd szakmunkásvizsgát.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete – a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ – és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ a folyamatos munkaerő-utánpótlás érdekében évente két kéményseprőszakmunkás-képzést indít, egyet a tavaszi, egyet az őszi szemeszterben. Idén a járványügyi helyzet miatt a tavaszi tanfolyam elmaradt, ezért kiemelt jelentőségű a mostani kurzus megtartása. A nappali, nyolcórás tanmenetben tanulók létszáma is rendhagyó, hiszen alkalmazkodik a járványhelyzet miatt hozott rendelkezésekhez. A jelentkezők szigorú higiéniai előírásokat betartva járhatnak a kéményseprőosztályba: az épület folyosóin kötelező a maszkviselés, továbbá be kell tartaniuk a hallgatóknak a legalább egyméteres védőtávolságot, ami nemcsak a folyosón, hanem a padokban, az ülőhelyek között is érvényes szabályozás. Az előírások között szerepel még a többszöri kézmosás és a kézfertőtlenítő gyakori használata is.

A tanmenetben viszont nincs változás, a diákok továbbra is az OKJ-s szakképzési tematikának megfelelően először a szakma elméleti ismeretanyagát és alapvető gyakorlati fogásait tanulják meg a KOK Kéményseprőipari Szakcsoportjának tanáraitól, ezután öt hónapon át a gyakorlatban, terepmunka során mélyítik el majd az elméletben elsajátított ismereteket. Jövő év márciusában újabb egyhetes elméleti modul következik, ekkor összegzik a korábban megtanultakat és felkészülnek a vizsgákra.

Fotó: Kissné Pap Timea (BM OKF GEK)