Magyarország mérnököket, statikusokat küld Albániába

2019. december 02. 19:02

Hét szakember indul útnak holnap reggel a földrengés sújtotta Albániába. A magyar mérnökök, statikusok megrongálódott épületeket, közműveket és utakat fognak felmérni. A szakemberek a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Belügyminisztérium, a katasztrófavédelem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar és a Magyar Mérnöki Kamara együttműködésében utaznak ki.

November 26-án hajnali 3 óra 54 perckor a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Albánia északnyugati partvidéki részét. A halálos áldozatokat követelő földrengés miatt több lakóépület összedőlt, rengeteg épület károsodott. A magyar szakemberek a megmaradt épületek szerkezeti biztonságát fogják ellenőrizni. Az acél- és vasbeton szerkezetekre specializálódott statikusokból és egy geotechnikusból álló magyar csapat több oldalról is meg tudja vizsgálni a földrengésben károsodott épületeket. A magyar szakemberek reggel 7 órakor indulnak repülővel Budapestről Tiranába, ahonnan december 10-én térnek vissza.

Magyarország és a magyar katasztrófavédelem nem először nyújt segítséget a dél-európai országnak. Idén már két segélyszállítmány indult a bajba jutott albán emberek megsegítésére, a legutolsó 21 millió forint értékű segélyszállítmány november 29-én.