A szerb és a magyar katasztrófavédelem vezetői egyeztettek Mórahalmon

2019. december 03. 16:24

A találkozó célja az együttműködés erősítése és a határ menti kapcsolatok továbbfejlesztése volt. A hat-hatfős szakmai delegációk Mórahalmon, a kulturális központban találkoztak. A szerb és a magyar katasztrófavédelmi főigazgató a kétoldalú megállapodás értelmében évente tart szakmai egyeztetést. Legutóbb a szerb fél töltötte be a házigazda szerepét és fogadta a magyar szakembereket. Idén pedig a nemrégiben átadott kulturális központban, a Kolo-ban várta a magyar katasztrófavédelmi főigazgató a szerb delegációt.

A szerb és a magyar szakemberek elsőként a vadonatúj épülettel ismerkedtek meg. Seres István, az intézmény vezetője vezette körbe a vendégeket, ismertetve a kulturális központ megépítésének előzményeit, valamint bemutatta az épület helyiségeit. 

A program a tárgyalóasztalnál folytatódott, ahol először dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a katasztrófavédelem vezetője tartotta meg előadását egy rövid köszöntő után. A tábornok elmondta, milyen változások és fejlesztések határozták meg a szervezet életét az előző találkozó óta eltelt időszakban. A főigazgató külön ismertette az informatika, a védőfelszerelések és a gépjárműpark területén tavaly megvalósított beruházásokat. Elmondta, ezek egy része uniós pályázatok útján, másik része pedig saját költségvetésből valósult meg. A magyar főigazgató után a két határ menti megye, Csongrád és Bács-Kiskun megye katasztrófavédelmi vezetője, Szatmári Imre tű. dandártábornok és dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes beszélt a két fél szempontjából fontos történésekről. 

A tanácskozás további részében a szerb vendégek tartották meg előadásaikat. Predrag Maric rendőr tábornok, miniszterhelyettes, Ivan Baras nemzetközi főigazgató-helyettes, Goran Nikolic főigazgató-helyettes, valamint Luka Caisuc, fő koordinátor tájékoztatta a magyar munkatársakat a szerb katasztrófavédelem aktuális helyzetéről. A delegáció tagjai elmondták, nemrégiben módosult országuk katasztrófavédelmi törvénye, az immár szabályozza az önkéntes tűzoltó egyesületek működésének feltételeit, valamint tartalmazza a kritikus infrastruktúrára vonatkozó, az Európai Unió által megfogalmazott szakmai elvárásokat. 

A találkozó zárásaként a szakemberek megállapodtak abban, hogy 2020-ban ismét találkoznak, ezúttal Szerbiában.