Ismét ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság

2019. december 04. 17:11

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon december 4-én tartotta éves rendkívüli ülését a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság. A bizottságban mindazon szakterületek és szakmai szervezetek képviseltetik magukat, amelyek érintettek a megoldások (irányelvek) kidolgozásában.

A szakmai bizottságnak tagja a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszéke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Magyar Szabványügyi Testület, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft., valamint az Országos Atomenergia Hivatal egy-egy képviselője.

Az ülést dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, a bizottság elnöke nyitotta meg. Ezt követően Badonszki Csaba tű. alezredes főosztályvezető-helyettes a tűzvédelmi műszaki irányelvek idei módosításáról és kidolgozásáról tájékoztatta a részvevőket. Az ülés következő részében az országos főfelügyelő értékelte a bizottság 2019-es munkáját, majd ismertette a jövő évi feladatokat. A tűzvédelmi műszaki irányelvek kidolgozásában, módosításában aktívan résztvevők és a szakmai munkában kiemelkedők részére dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató elismerő okleveleket és emléktárgyakat adományozott, ezeket Bérczi László adta át. 

A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság a tervek szerint jövőre az első félévben a tűzterjedés elleni védelemről szóló irányelv kibővítésével foglalkozik, az év második felében folytatja a robbanás elleni védelemmel foglalkozó irányelv kidolgozását, a használati szabályokkal kapcsolatban pedig új tűzvédelmi műszaki irányelvet alkot. Az ülésen a résztvevők megállapodtak abban is, hogy 2020 második felében megvizsgálják, mennyire váltak be az irányelvek a gyakorlatban. 

A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság által előkészített, a BM OKF főigazgatója által kiadott irányelvek a katasztrófavédelem honlapján elérhetőek

Fotó: Pintér Sándor tű. százados- BM OKF