Cél a vasúti veszélyesáru-szállítás biztonsága

2019. december 06. 09:18

Minden hallgató sikeresen levizsgázott december ötödikén a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli objektumában, ezzel újabb tizenkilenccel bővült a vasúti veszélyesáru-szállítást ellenőrző szakemberek száma. A vizsgával az idei évre lezárult a veszélyesáru-szállítási ellenőrök képzése.

A mostani volt a tizenkettedik olyan tanfolyam Pécelen, amelyen a veszélyesáru-szállítás vasúti alágazatának specialitásait ismerhették meg a leendő ellenőrök. Az idei negyedik RID-ellenőri képzés végére a most levizsgázott tizenkilenc hallgatóval együtt már száztizenketten tettek sikeres vizsgát és szereztek jogosultságot arra, hogy a veszélyes áruk szállítását ellenőrizzék.

A képzés december másodikán – a szokásoknak megfelelően – elméleti ismeretekkel kezdődött. Az előadások keretein belül a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ polgári védelmi és iparbiztonsági szakcsoportjának oktatói ismertették a RID hatályos előírásait, illetve az idén júliustól alkalmazott szabályok formai és tartalmi elemeit.


Az elméleti órák után a harmadik nap délelőttjén a szakemberek egy, a hatósági ellenőrzéshez hasonló gyakorlati foglalkozáson vettek részt a Ferencvárosi rendező pályaudvaron. Ott a helyi szakember munka- és balesetvédelmi oktatást tartott, majd ezt követően beszélt a vasúti közlekedés (és áruszállítás) sajátosságairól. Ezután a hallgatóknak több csoportra osztva veszélyes árut szállító vasúti kocsikat kellett ellenőrizniük, majd a csoportok megosztották és megvitatták egymással észrevételeiket. A gyakorlatot követően esettanulmányokat oldottak meg, így mélyítve el ismereteiket, és ellenőrizték az eddig tanultakat a leendő ellenőrök.


A képzés negyedik napján Kovács Szabolcs tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője osztotta meg az ellenőrzésekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait. Ezt követte a kétórás írásbeli vizsga, amelyet a vizsgabizottság elnöke, Kozma Sándor tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság veszélyes szállítmányok főosztályának vezetője nyitott meg. A vizsgabizottság munkájában a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ polgári védelmi és iparbiztonsági szakcsoportjának tanárai, Antal Ferenc tűzoltó alezredes és Korbély Barbara tűzoltó százados, illetve az intézet tanulmányi osztályát képviselő Tóthné Orbán Judit tűzoltó százados vett részt.

Az írásbeli vizsga harminc teszt-, illetve rövid, kifejtendő kérdésből, valamint egy esettanulmányból állt. A kérdésekre a hatályos jogszabályoknak megfelelően kellett válaszolni, míg az esettanulmány kapcsán a hatósági ellenőrzés szemszögéből kellett választ adni. A vizsga nehézségét mutatja, hogy a rendelkezésre álló százhúsz percet szinte maradéktalanul kihasználták a hallgatók. A vizsgát mind a tizenkilencen eredményesen teljesítették, így a szakemberek a vizsgabizottság elnökétől átvehették a tanfolyam sikeres elvégzését tanúsító bizonyítványt.

Fotó: BM OKF KOK