Gróf Széchenyi Ödön emléke előtt tisztelgett a katasztrófavédelem

2019. december 14. 13:50

December tizennegyedikén immár tizedik alkalommal találkoztak a katasztrófavédelem jelenleg aktív és már nyugállományba vonult vezetői. Az idei évzáró rendezvény azért is volt különleges, mert emléket állított a száznyolcvan éve született gróf Széchenyi Ödönnek, aki a szervezett magyarországi tűzvédelem megalapítója. Az eseményen Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke is részt vett.

A katasztrófavédelem 2010 óta invitálja közös év végi ünnepségre a szervezet központi, területi, helyi egységeinek már nyugalmazott egykori, és jelenlegi vezetőit. Ezúttal azonban nem csupán az elmúlt egy évre tekintettünk vissza, hanem száznyolcvan év távlatára, ugyanis ennyi ideje annak, hogy megszületett gróf Széchenyi Ödön, a magyar tűzoltóság és tűzvédelem megszervezője.

Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok ünnepi beszédét Ödön édesapja, gróf Széchenyi István örökérvényű gondolatával kezdte: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn.” Ezután felidézett néhány nagyon fontos állomást gróf Széchenyi Ödön életútjából. Ödön életének meghatározó élménye volt az 1860-ban kitört két tűzeset Nagycenken és Fertőszentmiklóson. Ő maga is részt vett a mentésben és látta az emberek tehetetlenségét a tűz pusztításával szemben. Ekkor született meg a gondolat a szervezett tűzoltóság létrehozásáról. Gyakorlati ismereteket szerzett Londonban, ahol főnemesi címe ellenére a legnehezebb és legfáradtságosabb kétkezi tűzoltói munkákat is elvégezte a szolgálata alatt. A Londonból Magyarországra vezető hazaútján francia és német városok tűzvédelmi helyzetét is tanulmányozta. 

Gróf Széchenyi Ödön születésének 180. évfordulója alkalmából, emlékének tiszteletére a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság emléktáblát készíttetett, amely Oláh Mátyás László képzőművész alkotása. Az emléktáblát ünnepélyes keretek között dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a katasztrófavédelem főigazgatója és Széchenyi Tímea, a Széchenyi család leszármazottja leplezték le. A főigazgató két helyettesével meg is koszorúzta az új emléktáblát, ami méltó emléket állít a katasztrófavédelem főépületében a magyar tűzoltóságot megszervező grófnak. Széchenyi Ödön kiváló hazai munkája a tűzvédelem fejlesztése terén nem maradt titokban, így a legnagyobb magyar fia meghívást kapott a török szultántól, hogy az ottani tűzvédelmet is szervezze meg. Kiváló törökországi munkájáért a szultántól pasa címet kapott, amelyet keresztény hite elhagyása nélkül is viselhetett, így Széchenyi Ödön az egyetlen keresztény pasa a történelemben. Japánból is meghívást kapott az ottani tűzoltóság megszervezésére, azonban ezt hajlott kora miatt már nem vállalta. A legnagyobb magyar fiát, a legnagyobb tűzoltót 1922-ben Törökországban érte utol a vég, ahol a mai napig nyugszik. 

A család leszármazottja, Széchenyi Tímea pohárköszöntőjében elmondta, hogy a katasztrófavédelem nagyon közel áll a család szívéhez és megtisztelő, hogy rendszeresen tisztelegnek Széchenyi Ödön emléke előtt, akinek így soha nem feledkeznek meg a munkásságáról.

Fotó: Szőke Péter – BM OKF