Sokan érdeklődtek a katasztrófavédelem iránt

2020. január 10. 07:28

Immár huszadik alkalommal várja a pályaválasztás előtt álló fiatalokat az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelynek a HUNGEXPO „A” csarnoka ad otthont. A csütörtöktől szombatig tartó börzén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a teljes képzési kínálatával várja a kilátogatókat.

Idén húszezer négyzetméteren csaknem száznegyven kiállító, köztük mintegy ötven hazai felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói és oktatói adják át a legfrissebb információkat a képzésről, a szokásokról, a kollégiumi elhelyezésről, vagy a tanulmányokat követő lehetőségekről. Az eseményen a közszolgálati egyetem mind a négy kara képviselteti magát. A katonai szolgálat iránt érdeklődőket a Hadtudományi és Honvédtisztképző, a rendészeti és katasztrófavédelmi pályára készülőket a Rendészettudományi, a hazai és nemzetközi közigazgatási előmenetelre vágyókat az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar várja. A Víztudományi Kar a jövő vízügyi mérnök szakembereit biztosítja a magyar állam számára, képzései szintén megismerhetőek a kiállításon.

A megnyitón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, februártól harmadával nőnek a felsőoktatási ösztöndíjak, és a magyar állami ösztöndíjas képzésben megállapított felvételi pontszám maximum 400 pont lesz. A miniszter kiemelte, a magyar egyetemek hazai és nemzetközi presztízse lényegesen javult, amit az is mutat, hogy jelentősen nőtt a külföldi hallgatók száma a felsőoktatás 2014-ben megkezdett reformjának köszönhetően. Palkovics László azt is szükségesnek nevezte, hogy a nemzetközi oktatási és kutatási térben magasan pozícionált, a társadalmi kihívásokra reagálni képes, és Magyarország gazdasági sikereit előmozdító felsőoktatási rendszer működjön. Fokozatosan nőttek a tanulmányi és a szociális ösztöndíjak, illetve az egy főre jutó hallgatói normatíva – ismertette a miniszter a felsőoktatás területén történt előrelépéseket. 

A kiállításon jelentős volt az érdeklődés a katasztrófavédelem alapszak iránt. A 2020/2021-es tanévtől már nyolcadik alkalommal kezdhetik meg tanulmányaikat mindazok, akik sikeres felvételi eljárást követően felvételt nyernek. A jövő tanévben a nappali, államilag támogatott képzések – iparbiztonsági, katasztrófavédelmi műveleti és tűzvédelmi és mentésirányítási – mellett lehet majd nappali iparbiztonsági költségtérítéses képzésre is jelentkezni. Azok számára, akik levelező képzésre jelentkeznek, választhatják a költségtérítéses és államilag támogatott iparbiztonsági és katasztrófavédelmi műveleti szakirányt is. A tűzvédelmi és mentésirányítási szakirány kizárólag államilag támogatott formában indul mind a nappali, mind a levelező képzésen.

Népszerű a katasztrófavédelem mesterképzési szak, amely elsősorban az alapszakon végzettek továbbtanulására és az iskolarendszerű vezetővé képzésre nyújt lehetőséget. Sok fiatal tájékozódik az előző évi felvételi pontokról, a felvételi eljárás menetéről, az elsajátítandó tantárgyakról, valamint a hivatásos katasztrófavédelemi szervezet nyújtotta elhelyezkedési lehetőségekről. 

A rendezvény első napján dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet vezetője és Ördög István tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálat Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályának vezetője is megtekintette az intézet kiállító pavilonját. A katasztrófavédelmi Intézetet a kiállítás során naponta hat tűzoltó tisztjelölt hallgató és az oktatásszervezés munkatársa képviseli.

Fotó: Szilágyi Dénes NKE/ KVI