Konferencia a tűzvédelmi műszaki irányelvek változásáról és gyakorlati alkalmazásáról

2020. február 12. 15:00

Nagy érdeklődés övezte azt a katasztrófavédelem szakmai védnöksége mellett megrendezett konferenciát, amelyet a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezett. A rendezvényen a január 22-től alkalmazandó tűzvédelmi műszaki irányelvekben megjelenő, a tűzjelző és villamos szakterülettel kapcsolatos változásokat mutatták be a szakembereknek.

A Bugyi településen megtartott rendezvényen kétszáznegyvenen vettek részt. A tűzjelző és villamos berendezésekkel, tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó szakembereket dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte. A tábornok nyitó beszédében köszönetet mondott az irányelveket átdolgozó munkacsoportoknak. Kifejtette, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a hozzá tartozó irányelvek módosításával, kidolgozásával tovább nőtt a beruházói, tervezői szabadság, és a mérnöki módszerek alkalmazásának lehetősége. Előadásában bemutatta a tűzvédelmi műszaki irányelvek felülvizsgálatával, módosításával kapcsolatos több mint egy évet felölelő feladatokat, a módosítások során felmerült kihívásokat és eredményeket. Badonszki Csaba tű. alezredes, főosztályvezető-helyettes az egyes tűzvédelmi műszaki irányelvekben történt lényegi változásokat ismertette, egyben felhívta a figyelmet a már alkalmazható új megoldásokra. Egy-egy példán keresztül bemutatta a módosítással, bővítéssel kapcsolatos háttérinformációkat is.

ruppa Attila, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Tűzvédelmi Munkabizottságának vezetője a villamos területen bekövetkezett főbb változásokat ismertette. Dolhai János, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzjelző Berendezés Szakosztályának elnöke a tűzjelző berendezésekre vonatkozó módosításokat taglalta. Mészáros Lajos, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozatának képviselője a napelemek biztonságos kialakításáról adott tájékoztatást, míg Parádi Ervin okleveles bányamérnök, igazságügyi tűzvédelmi és munkavédelmi szakértő a robbanás elleni védelem kapcsán a gázérzékelők fontosságára hívta fel a figyelmet. Koburger Márk robbanásvédelmi ipari szakértő a robbanás elleni védelem megoldásaira, a szellőzőrendszer kialakítására mutatott példákat

Varga Tamás, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozatának szakértője a robbanásveszélyes környezetben történő villámvédelem kialakításának módozatait ismertette, míg Rajkai Ferenc, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozatának munkatársa a villamosszakági tervezés néhány kérdését vetette fel az új szabályozás tükrében. Mészáros Tamás, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozatának képviseletében az időszakos felülvizsgálatok tapasztalatait mutatta be néhány példán keresztül. Bercsek Zoltán, a Prysmian Group munkatársa a villamos kábelek tűzvédelmi osztályainak vizsgálatáról, megfelelőségének dokumentálásáról adott tájékoztatást. Végezetül ismét Kruppa Attila kért figyelmet, aki a villámvédelem szabályozásának jövőjéről szóló előadással zárta a rendezvényt.

Fotó: Kristófi Ákos