Ülésezett a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület

2020. február 25. 14:04

Az idei első ülését a katasztrófavédelmi főigazgatóságon tartotta a grémium. A február huszonötödiki találkozón a hagyományokhoz híven a tavaly elvégzett munkát és az idei terveket tárgyalták meg, emellett a szakemberek beszámolót hallgattak meg a 2019-es tűzvédelmi tevékenységről, a tűzoltóságok helyzetéről.

A testület ülésének elején az ország mentő tűzvédelmében tavaly végzett tevékenységről Toldi Péter tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának munkatársa tájékoztatta részletekbe menően a megjelenteket. Az alezredes egyenként sorra vette a hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltóságok tevékenységét, felkészültségét és eszközellátottságát. Úgy fogalmazott, hogy összességében a katasztrófavédelem valamennyi típusú tűzoltóság 2019-es munkájával elégedett. Elhangzott, a tűzoltósági szakterület idei céljai között szerepel a tűzoltók felkészítésének további javítása, az önkormányzati tűzoltóságok eszközparkjának fejlesztése, az önkéntes csapatok tevékenységének erősítése. Toldi Péter szólt a támogatásokról, pályázatokról, arról, hogy a feltételek teljesítése esetén ebben az évben négy-öt önkéntes tűzoltó egyesület válhat önállóan beavatkozóvá.

A Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt ezt követően annak elnöke, Pesztenlehrer Lajos ny. tűzoltó ezredes összegezte a grémium 2019-es munkáját, sorra véve az egyes üléseket, felidézve a tárgyalt kérdéseket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításától és a lakástüzektől kezdve a szén-monoxid-mérgezéseken át a műveletirányítói tevékenységig és a téves jelzések problematikájáig. Az ezredes ezután áttért arra, milyen témákat tervez áttekinteni 2020-ban a testület. Ezek szerint az idén a szakemberek – kihelyezett ülésen – foglalkoznak a vizek kártételei elleni védekezés helyzetével, feladataival, a vízügyi igazgatóságok és a katasztrófavédelmi szervek együttműködésével, ennek keretében májusban megtekintik a mosoni-dunai torkolati művet. A jövő évi tervek között szerepel, hogy a testület figyelemmel kíséri a katasztrófavédelem, azon belül a tűzoltóságok lakossági elfogadottságát, részletesen megismerkedik a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács tevékenységével, emellett a grémium napirendre veszi a többi között az utánpótlás és az állomány megtartásának kérdését, és a tűzvédelmi képzés helyzetét. Pesztenlehrer Lajos végezetül a tanácsadó testületek elnökeinek szokásos együttes ülésén elhangzottakról tájékoztatta a megjelenteket. 

A Tűzvédelmi Tanácsadó Testület következő ülését Győr-Moson-Sopron megyében tartja.  

Fotó: Szőke Péter BM OKF