Megkezdődtek a záróvizsgák a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetében

2020. június 02. 14:55

Szigorú biztonsági előírások betartásával június másodikán megkezdődtek a záróvizsgák a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetében. A hét első munkanapján tizenegy iparbiztonsági szakirányos nappali tagozatos tűzoltó tisztjelölt vizsgázott. Valamennyien sikeresen teljesítették az alapképzés követelményeit.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusának májusi határozata alapján a kihirdetett veszélyhelyzet miatt a záróvizsgákat írásban kell teljesíteni, az eljárás valamennyi alap- és a mesterképzésre vonatkozik.

Az idei évben a záróvizsga két részből áll. Az egyik részben a szakdolgozat értékelik, ezen kívül a szakdolgozat témájával, vagy a választott szakhoz kapcsolódó témával összefüggő szakmai feladatot kell teljesíteniük a végzősöknek. A szakmai feladat kidolgozására mintegy két óra áll a végzős hallgatók rendelkezésére, a feladat minden olyan kompetenciát is mér, amely a választott hivatás gyakorlásához szükséges. 

A záróvizsgák szigorú biztonsági előírások szerint zajlanak, így például kötelező a maszk viselése az egyetem területén. A vizsgákat úgy kellett megszervezni, hogy a hallgatók az ország bármely pontjáról be tudjanak érni vizsgakezdésig a helyszínre, és a nap végéig haza is juthassanak onnan.

Június nyolcadikán és kilencedikén a levelező tagozatos tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányon, illetve párhuzamosan az iparbiztonsági szakirányon végző hallgatók tesznek záróvizsgát. Június tizedikén a levelező tagozatos katasztrófavédelmi műveleti szakirányon tanuló hallgatók vizsgáznak. A záróvizsgák sorában június tizenegyedikén és tizenkettedikén harminchét mesterképzésben résztvevő hallgató ad majd számot az oklevél megszerzéséhez szükséges ismereteiről.

Az intézet vezetése a záróvizsgákkal kapcsolatban kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a hallgatók előzetesen megkapják a felkészülési témákat és a kijelölt szakirodalmat. A záróvizsga-bizottság a szakdolgozat értékelésénél figyelembe veszi a bírálatot, a bírálói kérdésekre adott hallgatói válaszokat, valamint a záróvizsgán feltett kérdésre írásban kidolgozott feleleteket is.

Fotó: NKE KVI