Tartalomjegyzék

Veszélyesáru-szállítási ellenőrök vizsgáztak

2020. július 09.

Ismét eredményes képzést tartottak a veszélyes áruk vasúti szállítását ellenőrző katasztrófavédelmi szakemberek számára Pécelen, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. A négynapos kurzus végén tizennégy hallgató tett sikeres vizsgát.

A leendő veszélyesáru-szállítási katasztrófavédelmi ellenőrök július 6-án kezdték meg a képzés elméleti részét. A tanfolyamot az új típusú koronavírus miatt meghatározott szabályok figyelembevételével bonyolították le.

A gyakorlatorientált képzés első két napján a KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportja oktatói segítségével a hallgatók megismerhették a hatályos RID-előírások formai és tartalmi jellegzetességeit, értelmezését, valamint a veszélyes áruk vasúti szállításának ellenőrzésével kapcsolatos előírásokat.

 Az elméleti órák után a harmadik nap délelőttjén a szakemberek a hatósági ellenőrzéshez hasonló gyakorlati foglalkozáson vettek részt a Ferencvárosi rendező pályaudvaron. A munka- és balesetvédelmi oktatást követően megismerkedtek a vasúti közlekedés és áruszállítás sajátosságaival. Ezután a hallgatóknak több csoportra osztva veszélyes árut szállító vasúti kocsikat kellett ellenőrizniük valós körülmények között, majd a csoportok megosztották és megvitatták egymással észrevételeiket. A gyakorlatot követően tantermi foglalkozáson, esettanulmányok megoldásával mélyítették el ismereteiket a leendő ellenőrök.

A képzés negyedik napján Kovács Szabolcs tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője osztotta meg tapasztalatait a hallgatókkal a határ menti ellenőrzésekről és a Nemzetközi Vasúti Árufuvarozásról szóló Megállapodás (SZMGSZ) előírásairól. Ezután kezdődött az írásbeli vizsga, amelyet a vizsgabizottság elnöke, Kozma Sándor tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyes szállítmányok főosztályának vezetője nyitott meg. A bizottság tagja volt Kurtán Attila tűzoltó őrnagy, Korbély Barbara tűzoltó százados és Antal Ferenc tűzoltó alezredes, a szakcsoport tanárai, valamint Orbán Judit tűzoltó százados, a KOK tanulmányi osztályának képviselője.

Az írásbeli megméretés során a kollégáknak harminc teszt-, illetve rövid, kifejtendő kérdést kellett megválaszolniuk, valamint egy esettanulmányt is ki kellett dolgozniuk a hatósági ellenőrzés szemszögéből. A vizsgára százhúsz perc állt rendelkezésre.

A vizsgát eredményesen teljesítő szakemberek a vizsgabizottság elnökétől vehették át a tanfolyam sikeres elvégzéséről szóló bizonyítványt. 

Fotó: KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport