Közös gyakorlaton a Mátrában

2020. szeptember 24. 14:32

Két ember került bajba egy bányarobbanásban, erre alapozott az a közös gyakorlat, amelyen szeptember 24-én a Terrorelhárítási Központ, a katasztrófavédelem Hunor Mentőszervezetének alegysége és a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vett részt. A forgatókönyv szerint Mátraszentimrén és Gyöngyösorosziban is az akna mélyén rekedt egy-egy bányász, kiemelésükhöz és ellátásukhoz speciálisan képzett mentőegységekre volt szükség. A több szervezet együttes gyakorlata azt bizonyította, hogy mennyivel hatékonyabb a beavatkozás, ha egymást támogatva avatkoznak be egy káreseménynél. A csütörtöki gyakorlatba a mentőszolgálat szakemberei is bekapcsolódtak.

A nagyszabású közös gyakorlat helyszíne a Heves megyei Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. gyöngyösoroszi ásványbányája és a mátraszentimrei függő akna volt. A feltételezés szerint innen érkezett a bejelentés egy robbanásról. A fő aknában a törmelékek temettek maguk alá egy embert, a Károlyi aknába pedig betört a savas víz és elárasztotta a járatot.

A mentéshez speciálisan képzett és azonnal mozgósítható szakemberekre volt szükség. A mélyben rekedtekhez kötélen ereszkedett le a segítség. A víz elől a bányaüregben menedéket talált, ám erősen kihűlt, őt búvár találta meg, míg a törmelék alá szorult társához orvos érkezett. Komoly és összetett feladat volt a sérültek felszínre juttatása, a magatehetetlen emberek állapotát már a mélyben stabilizálni kellett, kiemelésükhöz pedig biztonságos feltételeket kellett teremteni. A mentést nehezítette, hogy az áramszolgáltatás is megszűnt.

A gyakorlatot megtekintette dr. Pintér Sándor belügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy a szervezetek tudásbázisát az összefogás és a közös gyakorlat megsokszorozza, a sokrétű és speciális képzettség és képesítés még hatékonyabb, ha a bevetéseken gyakorlott és összeszokott csapat vesz részt. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztik egyebek mellett a szervezetek kommunikációs eszközparkját.

Értékelésében Hajdu János r. vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kiemelte, hogy az ország legnagyobb tudású és legjobban felszerelt szakemberei vettek részt a gyakorlatban, ami jól igazolja azt, hogy a gyorsan mozgósítható TEK és a speciálisan kiképzett HUNOR közös munkája hatványozottan eredményes.

A gyakorlat a rendvédelmi szervek vezetői és bányamentési szakemberek jelenlétében zajlott, akik azt fogalmazták meg, hogy a feladat teljesítése összetett logisztikai és együttműködési kihívást jelentett.

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF