Halálos háztűz Agárdon

2020. november 18. 09:47

Kecskéket terelő embert gázolt el egy vonat Zalalövőn kedden. Három ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést tegnap Szegeden, egy embert Budapestről szállítottak kórházba ugyancsak szén-monoxid-mérgezés gyanújával. Nyaraló gyulladt ki tegnap délután Agárdon, egy ember áldozatául esett a tűznek. Leégett egy háromszáz négyzetméteres vendéglő kedden délután Budapesten, a harmadik kerületi Szentendrei úton.

Kecskéket terelő embert gázolt el egy vonat Zalalövőn kedden. Három ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést tegnap Szegeden, egy embert Budapestről szállítottak kórházba ugyancsak szén-monoxid-mérgezés gyanújával. Nyaraló gyulladt ki tegnap délután Agárdon, egy ember áldozatául esett a tűznek. Leégett egy háromszáz négyzetméteres vendéglő kedden délután Budapesten, a harmadik kerületi Szentendrei úton.

Tegnap összesen 130 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 31 tűzesetet és a 60 műszaki mentést összesen 185 hivatásos, 23 önkormányzati tűzoltóegység, valamint 13 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 35 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.

Villanymozdony gázolt el egy embert és három kecskét tegnap este Zalalövőn, a 86-os út melletti vasúti sínpályán. A körmendi hivatásos, valamint a zalalövői önkéntes tűzoltók a helyszín megvilágításában segítették a társszerveket, illetve az állatok tetemét távolították el. A beavatkozás ideje alatt az érintett vonalon a vonatközlekedés szünetelt. A balesetben egy ember meghalt.

Árokba hajtott egy kisbusz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavid és Tiszaadony között. A vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A kisbuszban hárman utaztak, ketten könnyen sérültek, egy ember súlyos sérüléseket szenvedett.

Két személygépkocsi ütközött össze kedden reggel Aszódon, a Falujárók útján. Az autókban összesen hárman utaztak, egyikük nem tudta a roncsot elhagyni, az összetört gépkocsik forgalmi akadályt okoztak. Az aszódi hivatásos tűzoltók a mentőszolgálat szakembereivel közösen a gépkocsiban lévő embert kézi erővel kiemelték, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták. A balesetben két ember szenvedett súlyos sérüléseket. 

Két személyautó karambolozott kedden délután Csongrádnál, a 451-es úton. A járművek az ütközés következtében az út menti árokba csúsztak. A csongrádi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben mindkét sofőr megsérült.

Két személyautó ütközött össze kedden délután Budapest harmadik kerületében, Óbudán, a Huszti út és a Bogdáni úti kereszteződésében. A fővárosi hivatásos tűzoltók a járműveket áramtalanították. Ketten megsérültek.

Összeütközött két személyautó, majd az egyik az oldalára borult kedd délután Budapest nyolcadik kerületében, a Könyves Kálmán körút és a Vajda Péter utca kereszteződésének közelében. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították az autókat. Ketten megsérültek.

Két személyautó karambolozott kedd délután Budapest tizedik kerületében, a Keresztúri út és a Lovasvölgyi utca kereszteződése közelében. Az esethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesetnek két sérültje volt.

Két személygépkocsi ütközött kedd délután a Császár és Dad közti útszakaszon. Az esethez riasztott kisbéri hivatásos és nagyigmándi önkormányzati tűzoltók a felderítést követően az egyik járműbe szorult nőt feszítővágóval kiszabadították, majd a mentőszolgálat munkatársainak átadták, akik súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A mentés idején teljes útzár volt, a helyszínre mentőhelikopter érkezett.

Letért az úttestről és az árokba csapódott egy személyautó kedd délután Kecskemét és Szentkirály között. Az autóban ketten utaztak, mindketten megsérültek. A kecskeméti hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, és hordágyra helyezték a sofőrt, akit átadtak a mentőknek.

Összeütközött egy személygépkocsi és egy motorkerékpár tegnap délután Szolnokon, a Tószegi úton, a megyei kórház bejárata előtt. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói biztosították a helyszínt, majd mindkét járművet áramtalanították, és felitatták az úttestre kifolyt üzemanyagot. A balesetben a motorkerékpárt vezető férfi súlyos sérüléseket szenvedett.

Kisodródott a kanyarban, majd kidöntött egy villanyoszlopot egy gépkocsi kedd reggel Kapolyon. Az oszlopról leszakadt vezetékek az úttestre hullottak. A tabi önkormányzati tűzoltók áramtalanították az összetört járművet, amiben négyen utaztak. Egy utas könnyebben megsérült a balesetben. 

Kisbusz és személygépkocsi ütközött kedd este Nyíregyházán, a Kótaji úton. A helyi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt, valamint megszüntették a közúti akadályt. A járművekben összesen hatan utaztak, nem sérültek meg. 

Házfalba csapódott egy személygépkocsi tegnap este Orosházán, a Huba utcában. A balesethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók félpályás útzár mellett átvizsgálták a járművet, és áramtalanították azt. Az autó vezetője sérülések nélkül el tudta hagyni a kocsit.

Három ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést kedden Szegeden. Éjfél után pár perccel riasztották a város hivatásos egységét a Dobozi utcába. Egy családi ház mindhárom lakója rosszullétre panaszkodott, érzékelő hiányában csak a kellemetlen tünetek utaltak az esetleges mérgezésre. A szegedi tűzoltók mérőműszerei is kimutatták a csendes gyilkos jelenlétét a levegőben, a legmagasabb értékeket a fürdőszobában mérték, ahol egy nyílt égésterű kazán működött.  A gázszolgáltató szakemberei a lakók biztonsága érdekében az épületet ideiglenesen leválasztotta a gázvezetékről. A mentőszolgálat mindhárom lakót kórházba szállította.

Egy tizenkilencedik kerületi, Kossuth Lajos utcai lakóházhoz riasztották kedden este a fővárosi hivatásos tűzoltókat, miután egy lakó rosszullétre panaszkodott. Az egység mérései jelentős mennyiségű szén-monoxidot mutattak ki a levegőben. A mentők a lakót kórházba szállították.

Gázvezetéket szakított át egy munkagép tegnap délelőtt Nógrádsápon, a Fő úton. A berceli hivatásos tűzoltók elszorították a vezetéket, ezzel megszüntették a gázszivárgást. A gázszolgáltató kiérkezéséig méréseket végeztek, valamint biztosították a helyszínt. Az eset során nem sérült meg senki.

Árokásási munkálatok közben megsérült egy gázvezeték Püspökladányban, a Hajdú utcában kedd délelőtt. A püspökladányi hivatásos tűzoltók lezárták a területet, majd biztosították a beavatkozást. A közeli társasház lakói ideiglenesen elhagyták az otthonukat. A gázszolgáltató elhárította a hibát.

A mentőszolgálat dolgozóinak nyújtottak segítséget a kőszegi önkormányzati tűzoltók egy beteg mozgatásában kedden reggel Kőszegen, a Panoráma körúton. A tűzoltók egy meredek vaslépcsőn dugólétra és hordágy segítségével hozták le a beteget. 

Kigyulladt egy személyautó kedden délután Csemő külterületén. A tűzoltók kiérkezésekor a gépkocsi már teljes egészében égett. A tüzet a ceglédi hivatásos tűzoltók oltották el, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket, majd átvizsgálták a kiégett járművet.

Sorház jellegű nyaralóépület gyulladt ki tegnap délután Agárdon. A hat lakásból kettő teljes terjedelmében égett, másik kettőnek a beépített tetőszerkezete lángolt. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fojtották el. Az utómunkálatok során egy tizenegy és fél kilogrammos, valamint három kemping gázpalackot vittek ki az épületből. A két kiégett nyaraló elszenesedett, veszélyes tetőgerendáit motoros láncfűrésszel bontották el a tűzoltók. A kigyulladt nyaralórészben egy ember tartózkodott, őt az égő épület előtt találta meg két járőrszolgálatot ellátó katona és egy rendőr. A férfit mentőhelikopter szállította kórházba, ám olyan súlyosan megsérült, hogy az életét a gyors segítség ellenére sem tudták megmenteni. A tűz keletkezési okát, körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Kedden este Komlón, a Kazinczy Ferenc utcában, egy második emeleti társasházi lakásban a lakó gyertyával világított, amit egy fotelben helyezett el. A fotel lángra kapott, a tűz a mellette lévő asztalra is átterjedt. A komlói hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet. A lakó ki tudott menekülni. A beavatkozás során még hat lakót kellett kikísérni a lépcsőházból. Füst csak az érintett emeleten és a fölötte lévő tároló részen volt, az alsó szintekre nem terjedt át. Szellőztetés után a lépcsőház lakói visszamehettek a lakásokba. Az érintett lakás lakóját a mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták, de nem szenvedett füstmérgezést.

Kigyulladt egy háromszáz négyzetméteres, lakóházzal egybeépített vendéglő kedden délután Budapesten, a harmadik kerületi Szentendrei úton, nem messze a Szentendrei út és a Mátyás király út kereszteződésétől. A budapesti hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Kiérkezésükkor a lángok már az épület ablakain is áttörtek. A tűzoltók megfeszített munkával, több oldalról, a tető megbontásával méterről méterre haladva oltották el a méteres lángokat. A lángok elleni harcban negyvenhét fővárosi hivatásos tűzoltó és tizennégy tűzoltó gépjármű vett részt. A hivatásos erők mellett a fóti önkéntes tűzoltók tizenhárom önkéntese avatkozott be, ők három gépjárművel voltak a helyszínen.

Tűz keletkezett egy nyolcvan négyzetméteres családi házban kedden reggel Albertirsán, a Madách utcában. A ház kéményétől kigyulladt az épület famennyezete, innen terjedtek tovább a lángok a helyiségekre, illetve a berendezési tárgyakra. A tűzoltók kiérkezésekor több helyiségben, csaknem ötven négyzetméteren tombolt már a tűz. A lángokat a ceglédi hivatásos tűzoltók oltották el, majd átszellőztették és átvizsgálták a lakóházat. A tűz keletkezésekor az épületben ketten tartózkodtak, akik időben, sérülések nélkül elhagyták a házat. Az ingatlan lakhatatlanná vált, lakói rokonokhoz költöztek, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kigyulladt egy kétszintes lakóépületben lévő lakás tegnap délelőtt Sopronban, a Batsányi utcában. A város hivatásos tűzoltói több vízsugárral fékezték meg a lángokat, majd átvizsgálták és átszellőztették az épületet. A tűz két helyiséget érintett, az épületben senki nem tartózkodott.

Egy melléképület és a körülötte lévő hulladék égett Fajszon, a Ságvári utcában, kedd délután. A kalocsai hivatásos tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Gőzzel telítődött egy nyíregyházi családi ház, mert túlmelegedett a vegyes tüzelésű kazán, emiatt kérték a tűzoltók segítségét tegnap. A helyi hivatásos tűzoltók eltávolították a parazsat a kazánból. Senki nem sérült meg.

Kétszáz köbméter trágya gyulladt ki a Heves megyei Füzesabony határában egy tanyán, tegnap délelőtt. A füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották, az oltási munkálatokat egy mezőkövesdi vízszállító jármű és egy rakodógép segítette. Négy órás megfeszített munka után a tűzoltók eloltották a lángokat.

Összehordott szemét égett néhány négyzetméteren tegnap kora este Rimócon, a Nemesudvar utca végén. A szécsényi hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet.

A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében kedden száznyolcvanöt ellenőrzést tartottak, ezek során a szakemberek százötvenegy szabálytalanságot találtak és hat intézkedést tettek.

A polgári védelmi tevékenység során tegnap százhuszonnyolc ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei kedden két üzemazonosítást végeztek, egy helyen vizsgálták a biztonsági dokumentációt, hat veszélyes ipari üzemben hatósági ellenőrzést tartottak, és lefolytattak egy supervisori ellenőrzést. Szabálytalanságot egyik esetben sem találtak.

Tegnap közúton százötvenöt járművet ellenőriztek, hatvan tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá. A szakemberek egy szabálytalanságot találtak, egy helyszíni intézkedést tettek. Kedden hét ADR-telephelyi ellenőrzésre is sor került, minden rendben volt. Tegnap kétszázharminckilenc vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, száztizenegy tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok nem tártak fel problémát.

 Kedden egy RID-telephelyi ellenőrzésre is sor került, nem bukkantak szabálytalanságra. A katasztrófavédelem tegnap nyolc vízi járművet ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. Kedden egy légi járművet ellenőriztek a szakemberek, amely az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem talált