Elismerések és születésnaposok

2020. november 25. 12:56

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő momentuma, hogy az országos főigazgató elismeréseket, valamint születésnapi ajándéktárgyakat ad át. A járványhelyzetre való tekintettel a kollégák novemberben sem a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, hanem szolgálati helyükön veszik át az elismeréseket.

Október kilencedikén tűz keletkezett egy püspökladányi épület kazánházában. A szomszédban élő, szabadnapján otthon tartózkodó Kiss Péter tűzoltó százados, a püspökladányi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának kiemelt főelőadója ezt észlelve azonnal átment a sokkos állapotban lévő, segítségkérésre sem képes szomszédjához. Megállapította, hogy a tüzet a vegyes tüzelésű kazánban bekövetkezett robbanás okozhatta, értesítette az illetékes hivatásos tűzoltó-parancsnokságot, áramtalanította a házat, leválasztotta az ingatlant a gázhálózatról, ami a további tűzterjedés szempontjából fontos lépésnek bizonyult, mivel a kazánházban gázkazán is volt. Egy kerti csapra szerelt locsolótömlővel elkezdte oltani a tüzet, megakadályozta, hogy a lángok átterjedjenek a lakóépület tetőszerkezetére és a melléképületre. Mire a tűzoltóegységek a helyszínre értek, szinte teljesen eloltotta a kazánházat pusztító lángokat, visszahűtötte a födémet, tette mindezt saját testi épségét kockáztatva. Gyors helyzetfelismerésével, bátor, hatékony és példaértékű beavatkozásával meg tudta akadályozni, hogy nagyobb károk keletkezzenek. Tettéért dr. Góra Zoltán, országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Kiss Péter századost. 

Felrobbant a cserépkályha október huszadikán egy neszmélyi családi házban. A hivatásos tűzoltóknak a ház tulajdonosa elmondta, hogy az épületben egy gázpalack is található. Gyorsbeavatkozó sugár védelme mellett Haris József Norbert tűzoltó százados, a komáromi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka két munkatársával azonnal az épülettől távoli, biztonságos helyre vitte a már felhevült gázpalackot, amelyet azonnal hűteni kezdtek. A szolgálatparancsnok ezt követően rögtön visszaindult az épületbe, mert ott az oltás során még egy gázpalackot talált, amelyet szintén kivitt a házból és biztonságba helyezett. Az ebben a helyzetben adódó feladatok példaértékű, szakszerű elvégzésével megszüntette a robbanásveszélyt. A századost a főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette. 

Műszaki hiba miatt letért az útról és fának hajtott egy zúzott követ szállító nyerges vontató november negyedikén a 86-os főúton, Csorna és Bősárkány között. A balesetnek szemtanúja volt az éppen szabadnapját töltő Boda István tűzoltó főtörzsőrmester, a csornai katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltója. Azonnal megállt, hívta a 112-es segélyhívót, valamint áramtalanította a tehergépjárművet. Ezt követően a balesetben megsérült gépjárművezető segítségére sietett, aki beszorult a vezetőfülkébe, ahová a rakományként szállított bazalt, zúzott kő egy része is beborult. A főtörzsőrmester elkezdte eltávolítani a fülkéből a köveket, eközben folyamatosan kommunikált a sofőrrel, figyelemmel kísérte az állapotát, majd segítette a beavatkozó tűzoltóegység munkáját a sérült kiemelésében. Példamutató, azonnali reagálásával, szakszerű tevékenységével megakadályozta, hogy a balesetnek súlyosabb következményei legyenek, és megteremtette a biztonságos, gyors beavatkozás feltételeit. Tettéért Boda Istvánt az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette.  

Dr. Pintér Sándor Magyarország Belügyminisztere húsz év után szolgálati jelet adományozott, egyben a BM OKF főigazgatója a Belügyminisztérium és szervei állományában eltöltött harminc év elismeréseként jutalomban részesítette Mecsei Judit tűzoltó ezredest, a főigazgatóság Ellenőrzési Szolgálatának szolgálatvezetőjét.

A belügyminiszter ötvenedik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Juhász László tűzoltó ezredesnek, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének, Juhász László tűzoltó alezredesnek, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelőjének és Poczok István Tibor tűzoltó alezredesnek, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság humánszolgálat-vezetőjének.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyat adományozott hatvanadik születésnapja alkalmából Horváth Istvánnak, a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkásának, Iszkeitz Andrásné rendvédelmi igazgatási alkalmazottnak, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakügyintézőjének, Juhász Lászlónak, a Gazdasági Ellátó Központ munkavállalójának, Nagy Péternek, a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkásának, valamint Vászics Elemérné rendvédelmi igazgatási alkalmazottnak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakügyintézőjének.

Ötvenedik születésnapja alkalmából a főigazgató ajándéktárgyát kapta Csabuda Tamás tűzoltó főtörzsőrmester, a váci hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Godó Sándor tűzoltó százados, a XIX. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottja, Horváth Attila tűzoltó százados, a gödöllői hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Moka Attila, a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprőmestere. Szintén az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyát veheti át Nagy Attila Csaba tűzoltó törzszászlós, a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának zenésze, Pályiné Pupek Krisztina tűzoltó zászlós, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság referense, Ujvári Ferenc tűzoltó főtörzsőrmester, az érdi hivatásos tűzoltóság beosztott tűzoltója, Vezendi Pál tűzoltó őrnagy, a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottja, illetve Wittmer Károly tűzoltó főtörzsőrmester, a soproni hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője.  

Fotó: Szőke Péter – BM OKF