Megjelent a Robbanás elleni védelem elnevezésű tűzvédelmi műszaki irányelv bővítése

2020. december 02. 08:45

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével az ezzel foglalkozó munkacsoport elkészítette a Robbanás elleni védelem elnevezésű tűzvédelmi műszaki irányelv módosítását. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi, valamint tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, külső szakemberek bevonásával végezték el a változtatásokat, amelyet 2021. január 15-től lehet alkalmazni.

A műszaki irányelv új megoldásokkal egészült ki. A jövőben tartalmazza a robbanásveszély mértékének meghatározását, amely lehet elhanyagolható, vagy kockázatot jelentő. Ettől függően lehet eldönteni, hogy szükséges-e robbanásvédelmi tervfejezetet készíteni. A robbanásveszély mértékének meghatározásához nyújt segítséget egy új melléklet. Az üzemeltetés fejezet kibővült a robbanás elleni védelem működőképessége fenntartásának feltételeivel, valamint példákat tartalmaz az eszközökön elhelyezendő adattáblákra. A robbanási túlnyomást levezető felületek számítására, kialakítására új irány és megoldási javaslatok jelentek meg. Külön fejezet tartalmazza a gázérzékelők elhelyezési feltételeit, és a készítők egy mellékletben gyűjtötték össze azon információkat, amelyeket egy technológia létesítése, üzemeltetése során a robbanásveszélyes porokról tudni szükséges. 

A tűzvédelmi műszaki irányelv elérhető a katasztrófavédelem honlapján a https://www.katasztrofavedelem.hu/213/tuzvedelmi-muszaki-iranyelvekwebhelyen.