Levonult a szennyezés – összesített mérési adatok

2021. február 23. 15:10

A Szamos folyón múlt héten érkezett szennyezés és a víz állapotváltozásainak nyomon követése érdekében a katasztrófavédelem az utóbbi napokban több helyszínen, a Szamos folyónál február 17-e, a Tisza folyónál február 18-a óta végzett méréseket. Február 20-tól Tiszafürednél is rendszeres helyszíni vizsgálatok és akkreditált mintavételezések történtek a szennyezés levonulásának figyelemmel kísérése érdekében.

A vízmintákban az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok alapján nehézfémek, így a cink és a réz magasabb koncentrációja jelentkezett, ugyanakkor a Szegeden végzett kontrollmérések már nem mutattak határérték feletti koncentrációt.

A vízminőségi paraméterek javulására, illetve a szennyezőcsóva felhígulására való tekintettel a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság február 22-én 14 órától megszüntette a 2021. február 17-én elrendelt másodfokú vízminőség-védelmi készültséget, ezzel egyidejűleg megtörténtek az utolsó helyszíni és akkreditált mintavételezések. A továbbiakban az érintett folyószakaszokon a rendszeres éves monitoring szerint történnek mérések.

Az akkreditált mintavételi és laboratóriumi vizsgálati eredmények ITT érhetőek el.

Fotó: Szőke Péter BM OKF