Négy napon át gyakorlatozott a HUNOR kötéltechnikai alegysége

2021. június 03. 12:03

A HUNOR Mentőszervezet kötéltechnikai alegysége 2021. május 31-e és június 3-a között az Alpindustryban gyakorlatozott Miskolcon. Az ipari alpintechnika, általános kötéltechnika és speciális mentési technika oktatására alakult felnőttképzési intézményben a HUNOR ismét nemzetközi versenyre készült.

A tréning fontos állomása volt a Grimpday elnevezésű nemzetközi kötéltechnikai verseny felkészülési ciklusának. A versenyt idén szeptember elején Belgiumban rendezik meg, ahol a világ legjobb kötéltechnikai mentőcsapatai mérik össze tudásukat. 

A tréning felépítése rendkívül összetett volt, mivel a csapat tagjai egyéni, páros, valamint csapatfeladatokat is kaptak. A csapatfeladat részeként teher és hordágy mozgatását is meg kellett oldaniuk. A feladatot bonyolította, hogy nehezen megközelíthető, akadályokkal szűkített, valamint zárt helyekről, például liftaknából kellett a sérültet kiemelniük. 

A gyakorlati feladatok értékelésében Szabó Levente, a kiképző hely vezető oktatója segítette a csapatot.

A kötéltechnikai mentési munkák rendkívül összetettek, ebből adódóan az elméleti és gyakorlati tudáson túl fontos tényező a tagok mentális felkészültsége is. Éppen ezért az alegység tagjai részt vettek egy pszichológiai tréningen is, amelyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pszichológiai Osztályának két munkatársa, Lukácsiné Margittai Andrea tű. alezredes és Vári Detre Ferenc tű. százados vezetett. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF , Pinkóczi Tamás FKI