Tovább folytatódik az önkéntes mentőszervezetek fejlesztése

2021. június 11. 07:44

Június 7. és 11. között nyolc megyei katasztrófavédelmi igazgatóság veheti át összesen negyvenhárom önkéntes szervezete részére azokat a komplett védőfelszereléseket, tűzoltó-szakfelszereléseket, amelyek révén a szabadtéri tüzek szempontjából leginkább érintett területek mentő tűzvédelme tovább erősödik. A fejlesztés a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosítószámú, az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása elnevezésű projekt keretében valósult meg.

Következő lépéséhez érkezett az az európai uniós projekt, amelynek egyik célkitűzése a „földi erdőtűzoltás járművekkel” polgári védelmi modul magyarországi létrehozása. A modul lehetővé teszi, hogy modern, a hazai tűzoltásban eddig nem használt védőfelszerelésekkel és szakfelszerelésekkel vegyék fel a harcot a tűzoltók a vegetációtüzekkel szemben. Az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása projekt erdőtűzoltási része csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a teljes költségvetés pedig 2 milliárd 300 millió forint.

A Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém megyei mentőcsoportok április közepén felmálházott erdőtűzoltó gépjárművekkel gazdagodtak, most pedig négyszáznyolcvan komplett védőfelszerelést kapnak: a hatvanfős megyei erdőtűzoltási csoportok sisakokhoz, kesztyűkhöz, bakancsokhoz és könnyített védőkabátokhoz, valamint védőnadrágokhoz jutnak. Ezek mellett erdőtűzoltási csoportonként egy hőkamera és összesen csaknem ezer darab tűzoltó szakfelszerelés kerül a szervezetekhez.

 

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF