Két halálos füstmérgezés hétfő délelőtt

2021. október 11.

Hétfő reggel érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Lácacsékén, a Szerfás-telepen tűz miatt egy családi házban életét vesztette egy ember. A cigándi őrs négy tűzoltója egy járművel vonult a helyszínre, azonban tűzoltói beavatkozásra már nem volt szükség. A konyhában két négyzetméteren egy korábbi tűz nyomai voltak láthatóak, a tűzhely környezete, egy szekrény és a páraelszívó égett. Az egész lakás füsttel telítődött, feltehetően füstmérgezés okozta a ház lakójának halálát.

Késő délelőtt érkezett a jelzés, amely szerint Jászapátiban, a Budai utcában is életét vesztette valaki. Hat jászberényi tűzoltó egy járművel sietett a helyszínre, tűzoltói beavatkozásra azonban itt sem volt már szükség. Egy családi ház hálószobájában lévő cserépkályhából áramlott vissza a füst a lakásba és ez vezetett a tragédiához.

A katasztrófavédelem mindkét esetet vizsgálja. A hétfői két tragédia is rámutat arra, mennyire fontos otthonra egy füstérzékelőt beszerezni, illetve rendszeresen gondoskodni a kéményseprésről. A magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, a családi házakba viszont nem megy magától a kéményseprő. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as telefonszámon lehet időpontot egyeztetni.

Fotó: Szőke Péter BM OKF